• Посилання скопійовано

Іпотечну квартиру, продану з торгів із порушенням порядку оцінки, можна повернути

Прострочений звіт про оцінку майна є підставою для визнання прилюдних торгів із продажу квартири недійсними

Іпотечну квартиру, продану з торгів із порушенням порядку оцінки, можна повернути

Найболючішим питанням для всіх позичальників коштів на придбання квартири є її примусова реалізація як заставного майна у разі неможливості й надалі сплачувати кредит.

Річ у тім, що квартири в таких випадках продаються на прилюдних торгах, які можуть проводитися неодноразово (залежно від наявності чи відсутності особи, яка бажає придбати квартиру — переможця прилюдних торгів). При цьому на кожні наступні торги квартира виставляється за ціною, меншою ніж на попередніх.

Таким чином, слід зважати на кілька основних правил:

1) реалізація предмета іпотеки за рішенням суду проводиться шляхом продажу на прилюдних торгах за заявкою державного виконавця (ч. 1 ст. 41 Закону про іпотеку);

2) порядок реалізації арештованого майна передбачено Законом України «Про виконавче провадження», Інструкцією про проведення виконавчих дій, затвердженою наказом Мін′юсту від 21.04.2005 р. №74/5, Тимчасовим положенням (Наказ Мін′юсту від 27.10.99 р. №68/5), а також нормами Закону України «Про іпотеку»;

3) майно передається на реалізацію за ціною та в порядку, визначеними ст. 58 Закону про виконавче провадження. Початкова ціна продажу предмета іпотеки встановлюється рішенням суду або за згодою між іпотекодавцем та іпотекодержателем. Якщо вони не досягли згоди, — на підставі оцінки (ч. 2 ст. 43 Закону про іпотеку);

4) для оцінки нерухомого майна державний виконавець залучає суб'єкта оціночної діяльності, який складає звіт про вартість квартири;

5) позичальник — власник квартири має право оскаржити результати оцінки майна до його передачі на реалізацію на прилюдних торгах. Якщо така особа не скористалася таким правом оскарження звіту у встановлений строк, то цей звіт набирає чинності і є підставою для реалізації майна з прилюдних торгів за початковою ціною, визначеною у звіті.

Увага! Звіт про оцінку квартири вважається чинним протягом шести місяців з дня його підписання суб'єктом оціночної діяльності. Після закінчення цього строку звіт втрачає чинність і оцінка майна проводиться повторно.

Саме на це вказує ВСУ у постанові від 01.10.2014 р. №6-147цс14. Після закінчення цього строку обов'язковою умовою призначення й проведення прилюдних торгів є отримання нового звіту про оцінку майна. Якщо цього не зроблено, то результати таких прилюдних торгів та протокол проведення прилюдних торгів із продажу квартири мають бути визнані в судовому порядку недійсними.

 Наталія Канарьова

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»