• Посилання скопійовано

Розмір неустойки може бути зменшено за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків

ВСУ розглянув справу про стягнення заборгованості за договором позики

Розмір неустойки може бути зменшено за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків

Надаючи гроші у позику, деякі громадяни все ж таки намагаються максимально захистити ризик неповернення. Приміром, встановивши у договорі максимальні суми штрафів за порушення строків повернення позики.

Приклад. Фізособа під пидпис отримала від іншої фізособи позику у розмірі 130 тисяч євро. За курсом на момент передачі коштів (за 1 євро ― 11,5 грн) ця сума становила майже півтора мільйона гривень. Через рік позичальник зобов’язувався повернути ці кошти без сплати процентів. Такий дружній крок згодом виявися проблемою, адже через рік гроші не було повернуто, і строк дії позики було продовжено сторонами ще на півроку.

У результаті, не отримавши жодної копійки, позикодавець змушений був звернутися до суду, але зробив це майже через два роки.

Звісно, людський фактор відіграв свою роль — позикодавець вимагав повернути вже не 1,5, а 9,5 млн грн. Ця сума включала в себе інфляційні, 3% річних від несплаченої суми та пеню у розмірі майже 8 млн грн.

Як не дивно, але суди всіх інстанцій визнали, що, підписавши договір, позичальник самостійно погодився на такі умови, а отже, доведеться платити. Та ВСУ дотримується іншої думки.

У Постанові від 03.09.2014 р. №6-100цс14 він зазначив, що позикодавець, безумовно, має право і на отримання інфляційних та 3% річних від неповерненої суми боргу, і на отримання пені у встановленому за домовленістю сторін розмірі (а це чималі кошти ― 1% від неповерненої суми за кожен день прострочення). Проте при цьому слід враховувати таке:

1) розмір неустойки (пені) хоча й може бути збільшено договором (ч. 1, 2 ст. 551 ЦКУ), проте нараховуватися може лише за один рік прострочення (п. 1 ч. 2 ст. 258 ЦКУ);

2) розмір неустойки може бути зменшено за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків (ч. 3 ст. 551 ЦКУ). 

На думку ВСУ, суд під час розгляду мав би посприяти сторонам у здійсненні їхніх прав та зменшити розмір неустойки за умови, що її розмір значно перевищує розмір збитків. 

А наскільки можливо зменшити розмір неустойки — вирішуватиме суд та сторони спору.

Наталія Канарьова

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»