• Посилання скопійовано

Заяву фізособи про вихід із товариства варто засвідчити нотаріально

Заяву фізособи про вихід з товариства бажано подавати у нотаріальній формі

Заяву фізособи про вихід із товариства варто засвідчити нотаріально

При виході учасника зі складу товариства для проведення держреєстрації змін до установчих документів державному реєстратору (ч. 3 ст. 29 Закону про держреєстрацію) подають також примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) заяви фізичної особи про вихід зі складу засновників (учасників).

Але, як свідчить практика, держреєстратори надають перевагу саме нотаріально посвідченій заяві такої фізособи. 

Проаналізуймо докладніше.

У роз'ясненні від 15.01.2013 р. ДРСУ вказує лише на подання в такому випадку заяви про вихід зі складу засновників (учасників), без вказівки на її нотаріальну форму.

Натомість у постанові ВГСУ від 06.10.2014 р., справа №914/3886/13, зазначено, що заява учасника товариства про його вихід із ТОВ повинна бути нотаріально посвідчена. Заява, подана у простій письмовій формі, є неналежно оформленою та не може бути підставою для прийняття загальними зборами рішення про виключення учасника з товариства, проведення відповідних виплат та внесення змін до установчих документів.

В іншій справі суд зазначає, що для виготовлення нотаріально посвідченої копії заяви, яку товариство подає для внесення змін до установчих документів, що пов'язані зі зміною складу засновників (учасників) юрособи, потрібен оригінал заяви, справжність підпису фізичної особи на якому засвідчена нотаріусом, або учасник товариства повинен особисто підтвердити, що така заява підписана ним. Це відповідає правовій позиції ВСУ, викладеній у постанові від 14.03.2011 р. у справі №12/198 (постанова ВГСУ від 07.08.2014 р., справа №915/1791/13).

У постанові від 14.05.2014 р., справа №913/255/13-г, ВГСУ визнав безпідставними рішення про вихід учасника, прийняті загальними зборами, оскільки нотаріально посвідчена заява до дати їх скликання товариству не надходила.

Норми ЦК України та Закону України «Про господарські товариства» вихід зі складу учасників товариства не пов'язують ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства. Моментом виходу учасника з товариства є дата подання ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку (п. 28 Постанови Пленуму Верховного суду України від 24.10.2008 р. №13 «Про практику розгляду судами корпоративних спорів»).

Утім, слід розуміти, що заяву фізособи про вихід з товариства бажано подавати у нотаріальній формі. Крім того, вона має бути подана товариству до прийняття рішення на загальних зборах про її задоволення, що й надалі також буде підставою для реєстрації змін до переліку засновників держреєстратором.

Наталія Канарьова

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»