• Посилання скопійовано

З 1 липня почнуть діяти 100 центрів безоплатної правової допомоги громадянам

Центри надаватимуть правову допомогу всім українцям, однак особливу увагу звертатимуть на малозабезпечених громадян, учасників АТО та сім′ї загиблих бійців

З 1 липня почнуть діяти 100 центрів безоплатної правової допомоги громадянам

Про це в ході виїзної колегії Міністерства юстиції за участю Прем′єр-Міністра Арсенія Яценюка повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«З 1 липня за дорученням Уряду Міністерство юстиції розпочинає масштабну соціальну програму. В Україні відкриється понад 100 центрів надання безоплатної правової допомоги, де працюватимуть близько 5 тис. українських адвокатів, відібраних на відкритих конкурсах», - зазначив очільник Мін′юсту.

За його словами, центри надаватимуть правову допомогу всім українцям, однак особливу увагу звертатимуть на малозабезпечених громадян, учасників АТО та сім′ї загиблих бійців. Також у фокусі діяльності новостворених центрів будуть адміністративні справи.

«Ми концентруємо свою увагу на тому, що ці центри надаватимуть допомогу в адміністративних справах. Міністерство юстиції має стати адвокатом українських громадян та надавати допомогу, яку багато українців не можуть отримати через занадто високу вартість послуг платних адвокатів», - наголосив Міністр юстиції.

Він також зауважив: за підрахунками Мін′юсту, близько 8 млн українців отримають можливість звернутися за допомогою до органів юстиції.

Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський у свою чергу зазначив, що розвинена система безоплатної первинної правової допомоги на рівні територіальних громад є важливим фактором сталого розвитку та реалізації права на місцеве самоврядування. А призначення безоплатної вторинної допомоги – це забезпечення рівного доступу до правосуддя людей, незалежно від рівня доходів і забезпечення механізму реалізації права на справедливий суд.

Він також повідомив, що право на безоплатну правову допомогу було закріплено в Конституції України. Втім, протягом багатьох років держава не спромоглася втілити механізму її реалізації.

«В останні півроку проводилася підготовка до розгортання системи надання безоплатної правової допомоги. Якщо тепер така допомога надається лише у кримінальних справах, то з 1 липня вона також надаватиметься у цивільних та адміністративних справах. Для цього на місцях утворено 100 міжрайонних центрів, на основі відкритого конкурсу призначено їх директорів, завершується обладнання приміщень», - поінформував присутніх директор Координаційного центру з надання правової допомоги.

За його словами, з 1 січня 2013 року система забезпечує доступ до адвоката для кожного громадянина протягом 2 годин з моменту фактичного затримання. За 2,5 роки кількість випадків фізичного та психологічного тиску на затриманих з боку міліції завдяки запровадженню системи надання правової допомоги суттєво зменшилася.

«У середньому на рік система забезпечує захист близько 70 тис. підозрюваних. А з 1 липня цього року кількість громадян, які отримають право на безоплатну вторинну допомогу, збільшиться до 8 млн осіб», - резюмував Андрій Вишневський.

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»