• Посилання скопійовано

В Україні вводиться електронна система для подачі місцевих петицій

Запрацювала електронна система для подання петицій, яку було презентовано в Києві ще 1 жовтня

В Україні вводиться електронна система для подачі місцевих петицій

1 жовтня 2015 року у Києві презентовано електронну систему для подання місцевих петицій e-dem.in.ua.

Мета створення системи – допомогти органам місцевого самоврядування, надавши їм готове технічне рішення та пакет проектів місцевих нормативно-правових актів для забезпечення виконання норм Закону України від 02.07.2015 № 577-VIII щодо електронної петиції. Вже 13 міст України, серед яких Луцьк, Вінниця, Тростянець, Дніпродзержинськ та інші, висловили готовність використовувати її в роботі. Дослідна експлуатація системи запланована протягом жовтня 2015 року на базі зазначених пілотних міст.

«Місцеві петиції – це значне випробування на демократичну зрілість як для місцевих органів влади, так і для місцевих громад. Досвід петицій до Президента України показав великий попит на цей інструмент серед громадян України. – зазначив Олександр Риженко, голова Державного агентства з питань електронного урядування України. – Незабаром петиції запрацюють по містах України і мешканці відповідних громад зможуть у новий ефективний та демократичний спосіб особисто впливати на місцеві управлінські рішення».

Систему створено в рамках програми “Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади” (EGAP), що фінансується Швейцарською Конфедерацією та виконується Фондом Східна Європа, Фондом InnovaBridge у партнерствіз Державним агентством з питань електронного врядування. Система, яка відповідає усім необхідним вимогам Закону, дозволить забезпечити єдиний високий рівень якості обслуговування громадян з боку органів місцевого самоврядування щодо подання електронних петицій.Для реалізації зазначених норм партнерами програми ініційовано створення інформаційної системи для роботи з електронними петиціями та розробку відповідної нормативної-правової бази із визначенням вимог до електронної ідентифікації громадян, збору підписів, переліку інформації, що збирається про особу тощо.

Партнери програми переконані, що впровадження якісної уніфікованої системи допоможе містам заощадити кошти, які міста мають передбачити для створення такої системи власноруч, та спрямувати їх на вирішення найбільш нагальних для місцевих громад проблем.

Створення системи місцевих петицій – один із компонентів програми EGAP. Цільовими регіонами програми є Вінницька, Волинська, Дніпропетровська та Одеська області. Програма, що реалізовуватиметься у 2015-2019 рр., спрямована на використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), що допомагатимуть вдосконалювати якість врядування, покращать взаємодію влади та громадян та сприятимуть розвитку соціальних інновацій в Україні. Серед головних завдань програми: формування та впровадження кращих стандартів е-урядування та інноваційних практик, якіпокращують якість послуг та доступ до інформації для громадян, підвищення прозорості та підзвітності органів влади завдяки застосуванню ними нових технологій, зміцнення ролі громадянського суспільства та просування е-демократії. Програма також сприятиме інклюзивному діалогу щодо формування політики е-врядування та е-демократії, який бере до уваги інтереси та потреби регіонів.

Джерело: Держагенство з питань електронного урядування України

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»