• Посилання скопійовано

З 17 червня діє порядок обміну податковою інформацією з іноземними країнами

Мінфін затвердив новий Порядок обміну податковою інформацією з компетентними органами іноземних країн. Він набере чинності з дня його офіційного опублікування (наразі не опублікований)

З 17 червня діє порядок обміну податковою інформацією з іноземними країнами

Мінфін наказом від 16.04.2022 р. №118 (зареєстрований в Мін'юсті від 06.06.2022 р. за №606/37942) затвердив новий Порядок обміну податковою інформацією з компетентними органами іноземних країн.

Уповноваженим представником Мінфіну та компетентним органом України для цілей обміну податковою інформацією відповідно до Конвенції про взаємну адміністративну допомогу у податкових справах та міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування є ДПСУ.

Цей Порядок спрямований на забезпечення ефективного обміну податковою інформацією з компетентними органами іноземних країн за спеціальними запитами про надання податкової інформації, а також в межах спонтанного обміну податковою інформацією, що є необхідною або передбачувано доречною для виконання чи застосування законодавства України або інших країн стосовно податків, на які поширюється дія Конвенції про взаємну адміністративну допомогу у податкових справах, ратифікованої Законом України від 17.12.2008 р. №677-VI із застереженнями, та/або міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування, а також інших чинних міжнародних договорів України, що передбачають обмін податковою інформацією.

Головним виконавцем спеціального запиту є структурний підрозділ ДПС, який здійснює обмін податковою інформацією з компетентними органами іноземних країн. Він має право (у разі необхідності) залучати інші структурні підрозділи ДПС до розгляду та виконання спеціальних запитів та підготовки відповідей на спеціальні запити компетентних органів іноземних країн.

Спеціальні запити виконуються ДПС лише за наявності міжнародних договорів. Він повинен бути обґрунтованим відповідно до чинного податкового законодавства України та практики його застосування.

Спеціальний запит готується у таких випадках:

1) аналіз податкової звітності суб'єкта господарювання (його філії, представництва, тощо) свідчить про можливість заниження платником податків податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на доходи фізичних осіб при здійсненні виплат на користь нерезидентів шляхом неправомірного застосування звільнення від оподаткування або пониженої ставки податку, що передбачені міжнародними договорами України про уникнення подвійного оподаткування;

2) факти свідчать, що необхідна інформація знаходиться за межами України, і в ході проведення перевірок та/або звірок платників податків у межах податкового контролю виникає потреба в підтвердженні достовірності такої інформації, зокрема у разі встановлення простроченої дебіторської заборгованості у нерезидента перед резидентом;

3) існує підозра, що платежі, здійснені на користь резидента іншої держави, не були задекларовані;

4) платежі були здійснені резиденту іншої держави, що має ознаки компанії, що:

  • діє лише як проміжна ланка в інтересах іншої особи - бенефіціарного власника доходу;
  • не декларує доходи та не подає фінансову звітність;
  • підлягає пільговому режиму оподаткування відповідно до внутрішніх пільгових режимів країни;

5) встановлено невідповідність між кількісними чи іншими показниками митної декларації та фактично оприбуткованими (імпортованими) або відвантаженими (експортованими) товарами;

6) факти свідчать про перерахування коштів за межі України з метою надалі легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом;

7) існує необхідність отримання інформації щодо контролю за трансфертним ціноутворенням;

8) в інших випадках, коли для виконання або застосування положень законодавства України або міжнародних договорів ДПС потребує отримання інформації від компетентних органів іноземних країн.

Проєкти спеціальних запитів надсилаються ініціаторами головному виконавцю спеціальних запитів:

  • українською мовою (для Канади, країн Європи, Америки, Азії та інших);
  • російською мовою (для Федеративної Республіки Німеччина, країн СНД, Грузії, країн Балтії).

Спеціальні запити, відповіді на спеціальні запити та інформація, що надається у порядку спонтанного обміну інформацією, оформлюються у письмовій формі та направляються одним компетентним органом іншому у паперовому або електронному вигляді.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Його опубліковано в Офіційному віснику №47 від 17.06.2022 р. 

Відповідно втратить чинність наказ Мінфіну від 30.11.2012 р. №1247 "Про затвердження Порядку обміну податковою інформацією за спеціальними письмовими запитами з компетентними органами іноземних країн".

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»