• Посилання скопійовано

Бізнес як працював на "1С", так і працюватиме, не оштрафують – Макєєва

Це вже моральна відповідальність і рішення бізнесу, яку програму використовувати, вважає радник голови Мінфіну

Бізнес як працював на "1С", так і працюватиме, не оштрафують – Макєєва

В СБУ запевнили, що у них немає мети перевіряти і штрафувати бізнес за використання російської програми "1С". Санкції, введені рішенням РНБО і указом президента проти російських соцмереж і програм, насамперед, стосуються державних компаній. Про це в коментарі "Сегодня" заявила радник міністра фінансів України Олена Макеєва.

"Ці санкції, насамперед, стосуються держкомпаній. За словами СБУ майже всі держкомпанії користуються "1С". Це питання національної безпеки. Тому вони не повинні використовувати цей продукт. Стосовно бізнесу, це питання вже лежить в площині моральній. Тобто, це рішення і питання безпеки бізнесу, яку програмою він використовуватиме. Причому представники "1С" заявили, що вони не зупинять обслуговування оновлення програмного забезпечення. Тобто, бізнес як працював на "1С", так і працюватиме. А ті, хто морально не можуть користуватися "1С", вони перейдуть на інші програмні продукти. Але насправді такі компанії це зробили ще два роки тому, які перейшли на інші продукти, тому що не хотіли користуватися російськими програмними продуктами", – сказала Макєєва.

Радник міністра додала, що в "1С" заявили про намір продовжувати обслуговування оновлення програмного забезпечення, але не продавати новий продукт. Тобто нові компанії, які сьогодні хочуть придбати новий продукт, цього зробити не зможуть.

"Тоді виникає запитання: чи купувати щось інше, альтернативи, напевно, є українські компанії, але вони точно не для мас-маркету, потрібно їх вивчати. Є дорогі продукти, як SAP, Microsoft Navision... І важко знайти бухгалтера, який працюватиме з цими програмами – це ще питання. Або користуватися аутсорсингом – компанія, яка надає бухгалтерські послуги, яка має це програмне забезпечення, – і взагалі не мати собі проблем. Але в СБУ, за словами Макєєвої, запевнили, що у них немає мети, перевіряти і штрафувати бізнес. "Бізнес повинен бути спокійний, а санкції стосуються саме держустанов, тому що це – питання національної безпеки", – додала екс-заступник голови Мінфіну.

РНБО і СБУ відомо, що російська компанія-розробник 1С, щоб уникнути санкцій, може перереєструватися в Україні, зазначила вона. "Дуже просто змінити власника, тому що санкції поширюються не на продукт, а на юр- і фізосіб. Тобто, змінюючи юрособу, можна уникнути санкцій. РНБО про це відомо, вони це відстежуватимуть і санкції можуть бути розширені", – підсумувала Олена Макєєва.

Як повідомлялося, 16 травня президент Петро Порошенко підписав указ про введення санкцій проти Росії.

При цьому всього в немилості опинилися вже більше 450 компаній і 1228 фізичних осіб, а заборони діятимуть від року до трьох. У новому списку – одіозний військовий концерн "Алмаз-Антей", яка відстоює позицію РФ щодо збитого над Донбасом "Боїнгу", низка російських авіаперевізників і компанії, які займаються будівництвом в Криму.

Найбурхливішу реакцію викликало рішення заблокувати ресурси компанії "Яндекс" (Яндекс.Деньги, Яндекс.Пробки, сайт "Кинопоиск", однойменний браузер і так далі), ресурси компанії Mail.ru (соцмережі "ВКонтакте", "Одноклассники" і однойменна пошта) , а також бухгалтерська програма "1С".

Зазначається, що дія санкцій проти російських інтернет-ресурсів розрахована на три роки.

****

 Читайте також: 

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»