• Посилання скопійовано

Як складати електронні ТТН в М.E.Dос

В Реєстрі ТТН є можливість створювати, редагувати та зберігати ТТН на спирт етиловий та ТТН на алкогольні напої, з метою їх реєстрації в ДФС та обміну ними з контрагентами

Як складати електронні ТТН в М.E.Dос

М.E.Doc повідомив про реалізацію розділу «Облік ТТН».

Модуль «Реєстр товарно-транспортних накладних» призначений для роботи з товарно-транспортними накладними та дозволяє їх відправляти до ДФС, обмінюватися ними з контрагентами засобами електронного зв’язку (електронною поштою).

В Реєстрі ТТН є можливість створювати, редагувати та зберігати ТТН на спирт етиловий та ТТН на алкогольні напої, з метою їх реєстрації в ДФС та обміну ними з контрагентами.

Після офіційного опублікування Наказу №413 будь-які ТТН, незалежно від виду товару, які вони супроводжують, стануть юридично значущими. Тому можливості багатостороннього обміну* такими електронними документами, що реалізований у пілотному режимі програми, буде корисний багатьом користувачам М.E.Doc.

* Докладніше про багатосторонній обмін e-ТТН можна дізнатися з наших наступних публікацій.

За допомогою цієї функції eлектронні товарно-транспортні накладні можуть бути надіслані:

  • визначеній кількості отримувачів;
  • надсилаються по черзі за встановленим користувачем маршрутом електронного документа.

 

Багатосторонній обмін

  1. Кожен з учасників багатостороннього обміну зі свого боку погоджує та підписує e-ТТН. Погоджений електронний документ відправляється наступному отримувачу, за визначеним користувачем маршрутом. Наступна відправка e-ТТН за маршрутом здійснюється автоматично у момент його погодження попереднім учасником багатостороннього обміну.
  2. Кожен з учасників багатостороннього обміну зі свого боку погоджує та підписує e-ТТН. Погоджений електронний документ відправляється наступному отримувачу, за визначеним користувачем маршрутом. Наступна відправка e-ТТН за маршрутом здійснюється автоматично у момент його погодження попереднім учасником багатостороннього обміну.
  3. Учасникам документообігу, що отримали eлектронні товарно-транспортні накладні, надсилаються квитанції про їх погодження та підписання від кожного отримувача.
  4. При відхиленні e-ТТН будь-яким з отримувачів, учасникам багатостороннього обміну, які вже отримали електронний документ, надсилається квитанція про його відхилення. При цьому обробка електронної товарно-транспортної накладної припиняється.
  5. Інформація про погодження (відхилення) та підписання кожним учасником багатостороннього обміну доступна всім його учасникам.
  6. Після погодження та підписання документа останнім отримувачем з визначеного користувачем маршруту е-ТТН завершує цикл обробки.

 

Важливо!

Функція багатостороннього обміну первинними документами доступна, за умови використання версії, не нижче 11.01.009, всіма учасниками обміну електронними документами!

Окремо компанія М.Е.DOC зауважила, що планує доопрацювання своїх продуктів у цьому напрямку.

 

Від редакції: Головні правила створення ТТН в електронній формі.

Е-ТТН підписується за допомогою електронного підпису водія та/або експедитора, відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача.

Сторони можуть внести до ТТН будь-яку іншу інформацію, яку вони вважають необхідною.

У разі оформлення е-ТТН супровідні документи також додаються в електронній формі. У разі використання е-ТТН Замовник (вантажовідправник) друкує, підписує і надає водію (експедитору Перевізника) в одному примірнику паперову копію е-ТТН, для пред'явлення особам, уповноваженим здійснювати контроль на автомобільному транспорті та у сфері безпеки дорожнього руху. Водій (експедитор Перевізника) ставить свій підпис на паперовій копії е-ТТН про прийняття ним вантажу для перевезення. Про це ми писали тут.

***

Читайте також: Перевізники зможуть складати ТТН в електронній формі 

Джерело: M.E.Doc

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»