• Посилання скопійовано

Новий механізм СМКОР: як це працює у M.E.Doc?

Про те, що ДПС заблокувала ПН/РК, платник податків дізнається тільки отримавши квитанцію №1 (ідентифікатор форми J/F1490902). У квитанції №1 зі статусом "Реєстрація зупинена" зазначається інформація щодо причин зупинення реєстрації ПН/РК

Новий механізм СМКОР: як це працює у M.E.Doc?

КМУ затвердив новий Порядок блокування ПН/РК, який набув чинності з 01.02.2020 року. Про це – у матеріалі M.E.Doc. Згідно з даним порядком передбачається автоматизований моніторинг відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків. Простіше кажучи – СМКОР (система моніторингу критеріїв оцінки ризиків). Крім того, затверджені критерії ризиковості та показники даних визначені у додатках до Порядку.

Нагадаємо, блокування ПН/РК регулюється Постановою КМУ №1165 та наказом Мінфіну № 520. В програмі M.E.Doc доступні для використання оновлені форми щодо блокування ПН/РК, докладніше тут.

В ДПСУ на рівні ЄРПН здійснюється проведення постійного автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН.

СМКОР здійснюється ДПСУ на підставі аналізу даних звітних показників платника ПДВ, наявної податкової інформації, а також інформації, поданої платником ПДВ за формою згідно з додатком до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

ПКУ впроваджено механізм зупинення органами ДПСУ реєстрації «ризикових» ПН у ЄРПН та відновлення реєстрації за умови надання платником відповідних пояснень та доказів (п. 201.16 ПКУ).

Платник ПДВ має право подати копії документів та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК (п. 4 Порядку № 520).

Зосередимось на основних етапах , які мають бути здійснені з боку платника ПДВ по розблокуванню ПН/РК.

 

Квитанція зупинення реєстрації ПН/РК

Про те, що ДПС заблокувала ПН/РК, платник податків дізнається тільки отримавши квитанцію № 1 (ідентифікатор форми J/F1490902). Відповідно у Реєстрі первинних документів програми M.E.Doc статус ПН/РК зміниться на Реєстрація зупинена (Рис. 1).

 

Рис. 1

Для полегшення контролю статусу зареєстрованих ПН/РК бухгалтер в M.E.Doc може скористатися фільтром для відображення статусу.

В квитанції №1 зі статусом Реєстрація зупинена зазначається інформація щодо причин зупинення реєстрації ПН/РК (рис. 1.1).

 

Рис. 1.1

Зокрема, у квитанції про зупинення реєстрації ПН/РК зазначають критерій ризиковості платника ПДВ та/або критерій ризиковості здійснення операцій.

Отримавши квитанцію про зупинення ПН/РК платник ПДВ має право подати Повідомлення про надання пояснень щодо ПН/РК (J/F1312603).

В програмі M.E.Doc це можна зробити автоматично – скориставшись функцією меню Файл – Створити на основі – Створити Повідомлення про подання пояснень та копій документів СМКОР (Рис. 2). Дані будуть перенесені з ПН/РК, реєстрація якої заблокована.

Рис. 2

 

ДПС надає відповідь на Повідомлення про надання пояснень у вигляді Рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН (J/F1412405), рис. 3.

У разі отримання від ДПС рішення про відмову в реєстрації ПН/РК платник ПДВ має змогу оскаржити дане рішення, подавши скаргу на рішення про відмову у реєстрації (форма скарги J/F1313203) в електронному вигляді.

Зазначимо, що можна відкликати скаргу, подавши Заяву про відкликання скарги (J/F1313303).

Рис. 3

ДПС, у встановлені законодавством строки, буде надано Рішення про розгляд скарги (J/F1413203). А у разі незадоволення даним рішенням – оскаржити його в судовому порядку.

 

Критерії ризиковості платника ПДВ

Якщо ПН/РК заблокована на підставі критеріїв ризикованості платника ПДВ, відповідно до Порядку № 1165, ДПС надсилає Рішення про відповідність/невідповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку (J/F 1412601), рис. 4.

Обов’язково подбайте про розгляд Рішення про відповідність/невідповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку. Оскільки органи ДПС надсилають дане Рішення суб’єкту господарювання, відповідно до вимог п.6 Порядку №1165. І задача СГ – відстежити отримання цього Рішення.

Рис. 4

При отриманні Рішення про відповідність/невідповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку ПН/РК, такий платник подає до органу ДПС Повідомлення про подання інформації та копій документів щодо невідповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку (J/F1314901), рис. 4.1.

Важливо! Подати Повідомлення про подання інформації щодо невідповідності платника ПДВ критеріям ризиковості платника ПДВ можна як за одною ПН/РК, так і за декількома одночасно.

Рис. 4.1.

Після відправлення Повідомлення (J/F1314901) платник ПДВ знову отримує від ДПС Рішення про відповідність/невідповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку (J/F1412601). Нагадаємо, що Рішення надсилають органи ДПС, відповідно до вимог п. 6 Порядку № 1165.

Якщо отримане від ДПС Рішення про невідповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку – не задовольняє Вашу позицію, дане Рішення може бути оскаржено в адміністративному та судовому порядку.

 

Критерій ризиковості здійснення операцій

Коли ПН/РК блокована на підставі критеріїв ризикованості здійснення операцій – платник ПДВ подає до ДПС Таблицю даних платника ПДВ (J/F1312303), рис. 5.

Рис. 5

Зверніть увагу! Таблиця даних платника ПДВ може бути подана в момент реєстрації ПН/РК. Такі дії посприяють упередженню зупинення ПН/РК.

На підставі поданої Таблиці даних платника ПДВ ДПС надсилає Рішення про врахування/неврахування таблиці даних платника ПДВ, – J/F1412306. Дане Рішення може бути оскаржено в адміністративному та судовому порядку, у разі незадоволення платника ПДВ.

 

Податкова інформація про недостовірність даних

Не менш важливою є ситуація, коли органи ДПС отримують інформацію про недостовірність даних зазначених в Таблиці даних платника ПДВ. У такому випадку платник ПДВ отримує Рішення про неврахування таблиці даних платника ПДВ, – J/F1413304, яке також може оскаржити в адміністративному та судовому порядку.

Зазначимо, що у нашому матеріалі наведений вичерпний перелік всіх дій, які можуть виникнути при розблокуванні ПН/РК. А в ситуації з вашими заблокованими ПН/РК Ви можете скористатись або кожним етапом, або якимось конкретним.

***

Джерело: M.E.DOC

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»