• Посилання скопійовано

Електронний лікарняний і новий спосіб реєстрації бізнесу: які послуги буде презентовано на Diia Summit

Зокрема, передбачається що через Дію буде здійснюватися перевірка через систему, яка автоматично аналізуватиме заяву щодо реєстрації підприємницької діяльності

Електронний лікарняний і новий спосіб реєстрації бізнесу: які послуги буде презентовано на Diia Summit

Команда Міністерства цифрової трансформації України та Дії працює над побудовою цифрової держави та переведенням 100% державних послуг в онлайн. Двічі на рік під час Diia Summit ми презентуємо нові документи у смартфоні, а також зручні електронні послуги на порталі Дія. Саме зараз ми працюємо над послугами, які стануть доступними українцям уже навесні. 

Визначаючи пріоритетність послуг, щоразу ми спираємося на два основних критерії:

Перший – це безумовна та безперечна релевантність послуг. Тобто ми маємо статистику, як часто та якою послугою користуються люди в офлайні та звертаються по неї до державних органів. 

Другий, який відіграє важливу роль у виборі розроблення послуг, – це готовність інфраструктури до того, щоб ці послуги можна було перевести в онлайн.

Ми працюємо не тільки над послугами, які буде презентовано на Diia Summit навесні, але й плануємо підготовку інфраструктури популярних послуг на осінь. Якщо ми бачимо, що послуга популярна і важлива (наприклад, отримання субсидій), але для її реалізації потрібне значне вдосконалення інформаційних систем, ми починаємо відповідний процес, щоб надавати її онлайн. Й одночасно ми реалізуємо ті послуги, система яких готова вже нині. 

Над створенням нових продуктів у Дії працює команда Міністерства, у складі якої не більш ніж 80 людей. Та ключові рішення щодо нових продуктів ухвалюються на бордах – щотижневих high-level нарадах. 

Diia Summit: на що чекати навесні?

На останньому борді ми разом із колегами обговорили кілька проєктів, які буде інтегровано в мобільний застосунок і на порталі Дія, плани на найближчі три місяці та продукти, що буде презентовано навесні на наступному Diia Summit. 

Трохи розповім, що саме буде доступне в Дії.

Для отримання державних послуг часто потрібно мати саме цифровий підпис (його можуть позначати різними абревіатурами: ЕЦП або КЕП) – це система безпеки, щоб точно верифікувати людину, яка подається на послугу. 

Нині є різні способи отримання цього електронного підпису: він може бути файловим або хмарним, платним або безплатним. І щоб його отримати, треба здійснити низку дій. Цікаво, що більшість людей, які не є держслужбовцями або ФОПами, не знають, що таке цифровий підпис і навіщо він потрібен. І ми, запускаючи нові послуги в Дії, передбачили це й додали розділ із відповідями на запитання про цифровий підпис і як ним користуватися.

Але для того, щоб зробити державні послуги ще більш доступними, а життя українців простішим, уже за кілька місяців ми презентуємо сучасну технологію цифрового підпису Дія ID в застосунку Дія замість файлового ключа або зберігання ключа у хмарному сховищі. Дія ID – це можливість підписувати документи та здійснювати будь-які дії, які вимагають електронного підпису (КЕП), через смартфон. Це цифрове рішення дасть змогу безплатно й кількома кліками накладати підпис просто зі смартфона, використовуючи хмарні технології, перевірку даних у реєстрі Державної міграційної служби й технологію Face recognition (порівняння фото людини з її біометричного документа). Алгоритм простий: цифровий підпис генерується в смартфоні і надалі, щоб підписувати документи, людині потрібно буде тільки скористатися камерою в смартфоні й паролем. 

Окрім того, наша команда доклала зусиль, щоб відкриття послуги ФОП через портал Дія було максимально зручним і швидким – нині подати заяву на відкриття власної справи можна всього за 7 хвилин і близько 30 хвилин треба витратити, щоб відкрити ТОВ. Але система налаштована таким способом, що заява, яка формується так швидко на порталі Дія, далі надходить до державного реєстратора, який, згідно із законом, у межах доби має її обробити. Потім частина цієї заяви надходить до податкової й обробляється ще добу. Відповідно, щонайменше дві доби людина чекає, перш ніж стати підприємцем. 

Тому, продовжуючи створювати зручні умови для бізнесу в країні – без бюрократії, черг, корупції та з найшвидшою реєстрацією бізнесу в світі, анонсуємо наступний етап розвитку – автоматизовані послуги для підприємців. Автоматична реєстрація бізнесу – це надзвичайно важливий та амбітний етап, який продовжує послуги для бізнесу, що вже доступні в Дії (відкриття та закриття ФОП, внесення змін до ФОП, послуги ТОВ). Підприємцю не потрібно чекати, поки державний реєстратор оформить заяву і дозволить відкрити ФОП. Це означає, що в оновленій послузі не буде наявний людський фактор чиновника з надання державної послуги, перевірку даних здійснюватиме система, яка автоматично аналізуватиме заяву людини.

Також розповім про перенесення послуг із кабінету платника податків у Дію для економії часу українців і доступності державних послуг. Як відомо, у великої кількості державних органів та органів, що надають державні послуги, є онлайн-кабінети зі своїми інтерфейсами й переліками послуг, які не завжди зрозумілі та написані нелюдською мовою. У межах тієї концепції, до якої ми рухаємося з командою Мінцифри, – 100% державних послуг, доступні на Дії, та державні сервіси без бюрократії – усіх цих кабінетів не існуватиме, усі дані буде перенесено на єдиний портал й оптимізовано. Сюди входить і сплата єдиного податку, сплата єдиного соціального внеску, а також подання відповідних декларацій.

Першочергові послуги:

  1. Декларування та сплата податків і зборів ФОП.
  2. Розрахунки з бюджетом (зокрема, податки на майно Фізичних осіб).
  3. е-податкові повідомлення – рішення (ППР) – це те, що буде дуже важливим для всіх громадян, оскільки буде нормальний спосіб комунікації податкової із громадянином завдяки Дії.
  4. Довідка про доходи.
  5. Декларація про майновий стан і доходи фізичних осіб.

Окрім того, ми презентуємо електронний лікарняний, який замінить паперовий листок непрацездатності, а також електронний дозвіл на виконання будівельних робіт, спрямований на боротьбу з корупцією. На порталі можна буде зареєструвати початок виконання будівельних робіт для об’єктів класів наслідків СС2 та СС3 (середнє та велике будівництво) та введення в експлуатацію об’єктів класів наслідків СС2 та СС3.

Що стосується прописки в Дії, то ми проводимо глобальну реформу цього напряму. Нині інститут прописки як такої занадто бюрократизований, складний та є великою спадщиною від радянської логіки прописки. Наша мета – зробити її декларативною, коли просто у смартфоні чи на порталі українці зможуть вказати адресу фактичного проживання.

Тільки впровадивши онлайн-технології на всіх рівнях – від загальнонаціонального до побутового – ми змінимо країну. Згодом розповім про інші наші продукти. 

Нагадаю, що двічі на рік команда Міністерства цифрової трансформації проводить Diia Summit – презентацію нових цифрових продуктів, які спрощують життя українців. На Diia Summit у жовтні 2020 року ми презентували Дію 2.0, яку сьогодні оновили понад 3,6 мільйона українців. У Дії 2.0, окрім документів, відтепер доступні послуги. Що стосується порталу Дія, то він містить уже майже 50 державних послуг онлайн, серед яких найшвидша у світі реєстрація бізнесу, послуги соціального характеру, довідки, витяги, ліцензії тощо. Користувачів порталу Дія – більш ніж 3 мільйони.

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»