• Посилання скопійовано

Відображення лікарняних в об'єднаній звітності

Лікарняний з 26.12.2020 р. до 30.03.2021 р. оплачений 30.06.2021 р. — як відобразити його в об'єднаній звітності за II квартал 2021 р.? Чи уточнювати I квартал 2021 р.? Лікарняні з 26.06.2021 р. до 16.07.2021 р. — як відобразити їх в об'єднаній звітності за II квартал 2021 р.?

Відображення лікарняних в об'єднаній звітності

Нараховані лікарняні працівникові відображають у додатку 1 об'єднаної звітності у тому місяці, в якому роботодавець їх фактично нарахував у бухгалтерському обліку. Iз зазначенням у графі 8 коду застрахованої особи «29» — якщо хворів працівник, якому ЄСВ на дохід нараховується за ставкою 22%, або «36» — якщо хворів працівник з інвалідністю та якому ЄСВ на дохід нараховується за ставкою 8,41%.

Суму лікарняних відображають у додатку 1 звітності окремо від інших виплат із розбиттям за місяцями, на дні яких припадає період тимчасової непрацездатності та за які нараховано лікарняні. У графі 10 зазначають місяць та рік, на який припадає період тимчасової непрацездатності, а у графі 12 — кількість календарних днів тимчасової непрацездатності, які припали на місяць, уточнений у графі 10. Iнші графи, де відображені лікарняні за рядками, заповнюють в загальному порядку.

Звертаємо увагу, що графу 14 (кількість календарних днів у трудових відносинах) за рядком зі сумою лікарняних заповнюють лише тоді, коли зарплата у звітному місяці працівникові не нараховувалася. Якщо зарплата працівникові нараховувалася, то графа 14 заповнюються в рядку, в якому відображається нарахована заробітна плата.

Тож у місяці нарахування лікарняних в додатку 1 до об'єднаної звітності їх відображають таким чином:

— у графі 8 наводять код застрахованої особи «29» (або «36»);

— у графі 10 — місяць та рік, на який припадає період тимчасової непрацездатності. Наприклад, за лікарняний з 26.12.2020 р. до 30.03.2021 р., оплачений 30.06.2021 р., буде чотири рядки із зазначенням місяця та року лікарняного, а саме: 122020, 012021, 022021, 032021;

— у графі 12 — кількість календарних днів тимчасової непрацездатності, які припали на зазначений у графі 10 місяць за кожним окремим рядком;

— у графі 14 — кількість календарних днів у трудових відносинах лише за місяці, в яких не нараховувалася зарплата працівникові, бо лікарняний тривав повний місяць (у першій ситуації — це січень, лютий);

— у графах 16 та 17 — всю суму нарахованих лікарняних за кожним окремим рядком;

— у графі 20 — суму ЄСВ, нараховану на суму лікарняних за кожним окремим рядком.

Iнші графи заповнюють у загальному порядку.

У другій ситуації лікарняні, нараховані у липні, відображатимуть у місяці їх нарахування, тобто у липні, у III кварталі (а не в II кварталі), у додатку 1 до об'єднаної звітності таким чином:

— у графі 8 — код застрахованої особи «29» (або «36»);

— у графі 10 — місяць та рік, на який припадає період тимчасової непрацездатності. Наприклад, за лікарняний з 26.06.2021 р. до 16.07.2021 р., оплачений у липні 2021 р., буде два рядки із зазначенням місяця та року лікарняного, а саме: 062021 та 072021;

— у графі 12 — кількість календарних днів тимчасової непрацездатності, які припали на наведений у графі 10 місяць за кожним окремим рядком;

— у графах 16 та 17 — всю суму нарахованих лікарняних за кожним окремим рядком;

— у графі 20 — суму ЄСВ, нараховану на суму лікарняних за кожним окремим рядком.

Iнші графи заповнюють у загальному порядку.

Лікарняні у додатку 4ДФ об'єднаної звітності відображають одним рядком із зарплатою або як зарплату (якщо працівник хворів цілий місяць) за ознакою доходу «101», бо ПКУ для потреб оподаткування лікарняних відносить їх до зарплати (пп. 169.4.1 ПКУ).

Тож якщо лікарняні виплачують у встановлені строки в місяці, наступному за місяцем нарахування, то суму лікарняних та суму сплачених ПДФО і ВЗ у додатку 4ДФ відображають у тому звітному періоді, до якого входить місяць нарахування лікарняних (п. 4 розділу IV Порядку №4).

У разі якщо місяць, наступний за місяцем нарахування лікарняних, минув, а виплата не проведена, то нарахування/виплату лікарняних та нарахування/сплату ПДФО та ВЗ відображають у додатку 4ДФ за фактом.

Тож, якщо буде затримка з виплатаю лікарняних, у першій (у звітності за червень, II квартал) та другій ситуації (у звітності за липень, III квартал), зазначеній у запитанні, лікарняні в додатку 4ДФ відображатимуть у місяці їх нарахування:

— у графі 3а «Сума нарахованого доходу» — (за звітний період місяць) зарплата і нарахована сума лікарняних працівнику за ознакою доходу «101»;

— у графі 3 «Сума виплаченого доходу» — сума зарплати та сума лікарняних за рахунок роботодавця. Суму, яка підлягає компенсації з Фонду соціального страхування, не зазначають, бо вона ще не надійшла та не виплачена працівнику;

— у графі 4а «Сума нарахованого податку» — сума ПДФО, нарахованого та утриманого із доходу працівника;

— у графі 4 «Сума перерахованого податку» — сума ПДФО, фактично перерахована до бюджету у звітному періоді;

— у графі 5а «Сума нарахованого військового збору» — сума збору, нарахованого та утриманого з доходу працівника;

— у графі 5 «Сума перерахованого військового збору» — сума ВЗ, фактично перерахована до бюджету у звітному періоді.

Не забувайте! Навіть якщо фінансування від Фонду соціального страхування все ще немає, у роботодавця настає обов'язок щодо сплати протягом 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування, податку на доходи фізосіб та військового збору з нарахованих, але не виплачених доходів (пп. 168.1.5 ПКУ).

 

Нагадаємо!
Відповідно до ч. 2 ст. 34 Закону №1105, кошти від ФСС, зараховані на спецрахунок, можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам.
З цього випливає, що в разі затримки фінансування від ФСС роботодавець не може виплатити лікарняні з 6-го дня тимчасової непрацездатності і далі зі своїх коштів, а потім, після надходження коштів від ФСС, зарахувати їх як компенсацію раніше виплачених лікарняних.

 

Тому податки, сплачені у липні з лікарняних, нараховані у червні (перша ситуація), та податки, сплачені у серпні з лікарняних, нарахованих у липні (друга ситуація), відображатимуть у місяці їх фактичного перерахування, тобто у липні та серпні 2021 р. відповідно, у графах 4 та 5 об'єднаної звітності за III квартал.

Якщо підприємство отримало фінансування лікарняних за обома листками непрацездатності у вересні 2021 р. та виплатило їх працівникам, тоді в додатку 4ДФ до об'єднаної звітності у вересні III кварталу у графі 3 буде зазначено суму виплачених лікарняних працівникам у складі їх заробітної плати, виплаченої за вересень.

В описаних ситуаціях жодних уточнюючих розрахунків за попередній період у зв'язку з нарахуванням лікарняних подавати не потрібно.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»