• Посилання скопійовано

ВРУ не розглянула законопроєкт щодо продовження строків інформування про бенефіціарів

5 жовтня ВРУ мала прийняти у І читанні законопроєкт №5807 щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи, але цього не сталося. Чекаємо далі

ВРУ не розглянула законопроєкт щодо продовження строків інформування про бенефіціарів

Нагадаємо, що граничним терміном подання відповідних документів щодо бенефіціарів є 10 жовтня, а 20 липня у ВРУ група народних депутатів зареєстрували законопроєкт №5807 щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи. Про це ми писали тут.

22 вересня 2021 року Комітет з питань економічного розвитку розглянув законопроєкт №5807 на своєму засіданні. Про це ми писали тут.

5 жовтня народні депутати ВРУ мали б прийняти законопроєкт №5807, але цього не сталося.

Зауважимо що на поточному тижні засідань в інші дні не передбачено розгляд цього законопроєкту. Але час додати його до переліку у депутатів ще є. Чекаємо на їхнє швидке та своєчасне рішення цієї проблеми. Адже Закон набере чинності тільки після його підписання Президентом. А на це також треба час. 

 

Деталі законопроєкту

За пояснювальною запискою, за змінами до пункту 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» пропонується збільшити строк виконання обов’язку юридичними особами, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, щодо повідомлення державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності з трьох місяців до одного року з дня набрання чинності   Наказу № 163. Тобто вказаний тримісячний строк для повідомлення державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності розпочався 11 липня 2021 року. Тож граничним строком буде 11 липня 2022 року.

Законопроєктом пропонується внести такі зміни: 

  • пункт 9 частини другої статті 9 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» доповнити новим абзацом, яким передбачити: якщо засновниками юридичної особи є виключно фізичні особи, які є кінцевими бенефіціарними власниками такої юридичної особи, інформація про її кінцевого бенефіціарного власника не зазначається;
  • пункт 16 частини четвертої статті 17 доповнити словами про те, що для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, крім змін до відомостей, передбачених частиною п’ятою  статті 17, фізична особа, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи подає нотаріально засвідчену копію документа, що посвідчує особу лише у разі відсутності вказаного документа у матеріалах реєстраційної справи або у разі його зміни;
  • у пункті 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» збільшити строк виконання обов’язку юридичними особами, зареєстрованими до набрання чинності цим Законом, щодо повідомлення державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності з трьох місяців до одного року з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким затверджена форма та зміст структури власності.

Зауважимо, що загалом Мінфін висловив зауваження до законопроєкту і він не підтримується у запропонованій редакції. 

 ***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»