• Посилання скопійовано

Через війну нові правила обміну інформацією з питань фінмоніторингу знов відтермінували

Мінфін відтермінував набрання чинності нових правил обміну інформацією з питань фінмоніторингу, які мають запрацювати з 1 травня 2022 року, до закінчення війни

Через війну нові правила обміну інформацією з питань фінмоніторингу знов відтермінували

Мінфін наказом від 07.04.2022 р. №113 відтермінував до закінчення війни набрання чинності Наказу від 04.06.2021 р. №322 "Про затвердження порядку обміну інформацією з питань фінансового моніторингу".

Нагадаємо, що ним Мінфін затвердив:

  • Порядок створення особистого кабінету суб'єкта первинного фінансового моніторингу та доступу до е-кабінету системи фінансового моніторингу;
  • Порядок інформаційної взаємодії суб'єктів первинного фінансового моніторингу та Державної служби фінансового моніторингу України.

Нові редакції цих порядків мали б запрацювати  з 1 травня 2022 року. Але завдяки Наказу №113 цю подію відтерміновано.

Наказ №113 зареєстровано в Міністерстві юстиції 22 квітня за №443/37779 та набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Але станом на 27 квітня його ще не опубліковано в офіційних джерелах.

 

Подробиці від Держфінмоніторингу

Зауважимо, що вже з'явився коментар Держфінмоніторингу щодо цієї ситуації. Через появу Наказу №113 впровадження Інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет системи фінансового моніторингу» для інформаційного обміну та подання суб’єктами первинного фінансового моніторингу інформації відповідно до Наказу Мінфіну № 322 буде здійснено одночасно з набранням чинності Наказу №322.

Але до набрання чинності нормативно-правової бази щодо забезпечення роботи е-кабінету системи фінансового моніторингу та надання суб’єктам доступу до особистих кабінетів, суб’єкти зобов’язані надавати Держфінмоніторингу інформацію в електронному або паперовому вигляді відповідно до вимог чинних нормативно-правових актів.

Зокрема, ці  дії слід виконувати за нормами інструкції щодо заповнення форм обліку та подання інформації, пов’язаної зі здійсненням фінансового моніторингу, затвердженої наказом Мінфіну від 29.01.2016 р. №24, та Порядку електронної взаємодії суб’єктів первинного фінансового моніторингу та Державної служби фінансового моніторингу України, затвердженого наказом Мінфіну від 24.11.2015 р. №1085.

А найбільша спільнота бухгалтерів в Україні – у нашій групі на Facebook

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»