• Посилання скопійовано

Підстави для коригування фінзвітності за 2016 рік згідно з П(С)БО 22 відсутні

Міністерство фінансів у новому листі надало роз’яснення щодо застосування П(С)БО 22 «Вплив інфляції»

Підстави для коригування фінзвітності за 2016 рік згідно з П(С)БО 22 відсутні

Як відомо, Порядок коригування фінансової звітності, яка оприлюднюється, з урахуванням кількісного показника кумулятивного приросту інфляції на рівні 90% і більше та загальні вимоги до розкриття інформації про неї у примітках до фінансової звітності визначається П(С)БО 22 «Вплив інфляції».

Проте, як зазначив Мінфін у листі від 28.02.2017 р. № 11410-06-5/5390п. 3 МСБО 29 передбачено сукупність кількісних та якісних характеристик економічного середовища в країні з гіперінфляційними процесами, які включають таке (але не обмежуються таким):

  • основна маса населення віддає перевагу збереженню своїх цінностей у формі немонетарних активів або у відносно стабільній іноземній валюті. Суми, утримувані в національній валюті, негайно інвестуються для збереження купівельної спроможності;
  •  основна маса населення розглядає грошові суми не в національній грошовій одиниці, а у відносно стабільній іноземній валюті. Ціни можуть також наводитися в цій валюті;
  • продаж та придбання на умовах відстрочки платежу здійснюється за цінами, які компенсують очікувану втрату купівельної спроможності протягом періоду відстрочки платежу, навіть якщо цей строк є коротким;
  • відсоткові ставки, зарплата та ціни індексуються згідно з індексом цін;
  • кумулятивний рівень інфляції за трирічний період наближається до 100% або перевищує цей рівень.

Якісні характеристики, передбачені МСБО 29, не було імплементовано в національне законодавство з бухобліку.

Таким чином, аналізуючи сукупність якісних та кількісних характеристик стану економічного середовища в країні згідно з МСБО 29, ураховуючи тенденцію до зниження рівня інфляції в Україні (у 2015 році - 43,3 %, у 2016 році – 12,4 %), Методологічна рада з бухобліку при Міністерстві фінансів дійшла висновку, що підстави для коригування підприємствами фінансової звітності за 2016 рік згідно з П(С)БО 22 відсутні, та схвалила відповідні зміни до П(С)БО 22.

З метою забезпечення єдиних правил ведення бухобліку та складання фінансової звітності підприємствами, які повинні оприлюднювати річну фінзвітність, в частині перерахунку показників фінансової звітності на вплив інфляції, Мінфін видав наказ від 17.02.2017 р. № 241*.  Цим наказом вносяться зміни до П(С)БО 22, якими передбачається встановлення сукупності специфічних кількісних та якісних характеристик економічного середовища країни, притаманних гіперінфляційній економіці, за наявності яких показники річної фінансової звітності підлягають перерахунку із застосуванням коефіцієнта коригування.

*Текст його поки відсутній, але він уже зареєстрований у Мін'юсті.

Читайте також: Мінфін готує зміни до П(С)БО 22 в частині збільшення значення кумулятивного приросту інфляції

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Облік та звітність/П(С)БО і план рахунків

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «П(С)БО і план рахунків»