• Посилання скопійовано

Затверджено новий порядок обліку осіб, які здійснюють операції з товарами

Мінфін оновив Порядок, який визначає вимоги щодо процедур обліку Державною фіскальною службою України та митницями ДФС осіб, які здійснюють операції з товарами

Затверджено новий порядок обліку осіб, які здійснюють операції з товарами

Мінфін наказом від 15.06.2015 р. №552 затвердив новий Порядок обліку осіб, які здійснюють операції з товарами.

Установлено, що особи, які до набрання чинності цим наказом були взяті на облік як особи, які здійснюють операції з товарами, продовжують обліковуватись як особи, які здійснюють операції з товарами, і не підлягають повторній постановці на такий облік.

Дійсні на дату набрання чинності цим наказом картки обліку осіб, які здійснюють операції з товарами, застосовуються як витяги із реєстру осіб, які здійснюють операції з товарами, до внесення змін до такого реєстру щодо відомостей, які зазначені у картці обліку осіб чи отримання витягу із реєстру.

Цей Порядок визначає вимоги щодо процедур обліку Державною фіскальною службою України та митницями ДФС осіб, які здійснюють операції з товарами, а саме:

  • взяття на облік осіб, які здійснюють операції з товарами;
  • присвоєння облікових номерів особам, які здійснюють операції з товарами;
  • внесення змін до облікових даних осіб, які здійснюють операції з товарами;
  • зняття з обліку осіб, які здійснюють операції з товарами;
  • встановлення форм заяв та документів з питань обліку осіб, які здійснюють операції з товарами.

Взяття на облік осіб, які здійснюють операції з товарами, проводиться одноразово у відповідному підрозділі будь-якої митниці:

1) за зверненням таких осіб, у тому числі засобами електронного зв'язку, до відповідних підрозділів митниць;

2) при першому здійсненні такими особами операцій з товарами, контроль за якими відповідно до Кодексу та інших актів законодавства України покладено на митниці ДФС.

Особа, яка здійснює операції з товарами (або її представник, повноваження якого підтверджені довіреністю або письмовим договором між ним та особою, яку він представляє), для взяття на облік подає заяву про взяття на облік особи, яка здійснює операції з товарами, за формою №1-ЗЕД, наведеною в додатку 1 до цього Порядку;

Заява подається в паперовому вигляді безпосередньо до відповідного підрозділу митниці або засобами електронного зв'язку на адресу Інформаційного порталу ДФС, з використанням надійних засобів ЕЦП з посиленими сертифікатами відкритих ключів.

Заяви, подані засобами електронного зв'язку, опрацьовуються автоматично засобами ЄАІС.

За бажанням особи, яка здійснює операції з товарами, разом із заявою в паперовому вигляді особа може подати її електронну копію без застосування ЕЦП.

Зняття з обліку особи, яка здійснює операції з товарами, проводиться відповідним підрозділом митниці за місцезнаходженням (місцем проживання) особи шляхом внесення відповідного запису до Реєстру та анулювання облікового номера особи, яка здійснює операції з товарами.

Наказ набирає чинності через 30 днів з дня його офіційного опублікування.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »