• Посилання скопійовано

Надання у лізинг вживаних авто, придбаних у фізосіб: податкові наслідки

Податківці надали відповідь щодо оподаткування юрособою ПДФО операцій з придбання у фізосіб рухомого/нерухомого майна, а також, як оподатковуються ПДВ операції з подальшої передачі такого майна в лізинг (оренду)

Надання у лізинг вживаних авто, придбаних у фізосіб: податкові наслідки

Коментар до ІПК від 08.08.2019 р. №3695/ІПК/04-36-12-01-16

Щодо оподаткування доходів фізосіб від продажу рухомого і нерухомого майна

Якщо компанія придбаває майно у фізосіб, перед нею обов’язково постає питання оподаткування доходів, що вона виплачує фізособам. У коментованій ІПК податківці нагадують про деякі моменти оподаткування доходів від продажу нерухомого майна, рухомого майна у вигляді легкових автомобілів, мотоциклів та мопедів, іншого рухомого майна.

Щодо нерухомості слід пам’ятати про таке (ст. 172 ПКУ):

  • дохід, отриманий фізособою від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується;
  • дохід, отриманий фізособою від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених вище, або від продажу інших об'єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%;
  • для визначення суми оподатковуваного доходу необхідна незалежна оцінка нерухомого майна та нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу нерухомого майна;
  • доходи нерезидентів від продажу нерухомого майна оподатковуються за ставкою 18%.

Щодо рухомого майна – автомобілів, мотоциклів та мопедів (ст. 173 ПКУ):

  • дохід, отриманий фізособою від продажу протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню;
  • дохід, отриманий фізособою від продажу протягом звітного (податкового) року двох та більше об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%;
  • для визначення суми оподатковуваного доходу необхідна незалежна оцінка транспортного засобу та нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу;
  • доходи нерезидентів від продажу рухомого майна оподатковуються за ставкою 18%.

Щодо іншого рухомого майна (ст. 173 ПКУ):

  • дохід фізособи від продажу іншого рухомого майна, відмінного від легкового автомобіля, мотоцикла, або мопеда, оподатковується за ставкою 5%;
  • незалежна оцінка майна та нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу не вимагається;
  • доходи нерезидентів від продажу рухомого майна оподатковуються за ставкою 18%.

Військовий збір у всіх випадках, коли доходи фізособи від продажу рухомого або нерухомого майна оподатковуються ПДФО за ставками 5% або 18%, справляється за ставкою 1,5%.

 

Щодо бази оподаткування ПДВ при передачі майна в лізинг

Податківці зазначають, що нормами ПКУ визначено окремі режими оподаткування ПДВ:

  • для операцій по передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю;
  • для операцій з постачання вживаних товарів, придбаних у осіб, не зареєстрованих як платники податку, у межах договорів, що передбачають передання права власності на такі товари.

Звісно, що якщо лізингова компанія придбаває майно у фізосіб – неплатників ПДВ, вона не отримує податкового кредиту за такими операціями. Далі, коли компанія передає таке майно у лізинг, то за загальними правилами вона повинна нарахувати податкові зобов’язання на договірну вартість такого майна, за якою воно передається у лізинг – так вимагає п. 188.1 ПКУ. В цьому випадку компанія сплачує ПДВ сповна, без вирахування податкового кредиту.

А якщо йдеться про операції з фінансового лізингу, то чи можна застосувати окремі правила визначення бази оподаткування ПДВ, які передбачені п. 189.3 ПКУ? За цими правилами можна нарахувати зобов’язання лише на комісійну винагороду компанії як на різницю між ціною придбання майна та ціною передання майна в лізинг.

Податківці погодилися з цим і зауважили, що «у разі придбання лізинговою компанією вживаних товарів у фізичних осіб, не зареєстрованих як платники податку, з метою їх подальшої передачі за договорами фінансового лізингу, які передбачають перехід права власності на такі товари до лізингоотримувача, лізингові компанії можуть використовувати для розрахунку бази оподаткування положення частини другої пункту 189.3 статті 189 розділу V ПКУ».

Але, зверніть увагу! У п. 189.3 ПКУ визначено, що для цілей цього розділу вживаними товарами вважаються товари, що були в користуванні не менше року та придатні для подальшого користування у незмінному стані чи після ремонту, а також транспортні засоби, які не підпадають під визначення нового транспортного засобу, яке наведено в цьому ж п. 189.3 ПКУ.

Податківці зазначили, що при цьому база оподаткування ПДВ буде визначатися як позитивна різниця між ціною продажу товарів (вартість таких вживаних товарів за договорами фінансового лізингу) та ціною  придбання (вартість товарів за договорами купівлі-продажу, які передбачають перехід права власності на такі товари).

А що робити, якщо різниця буде від’ємною, тобто якщо товари передаються в лізинг за ціною, що менша ціни придбання? У коментованій ІПК про це не сказано, тож спробуємо з’ясувати це самі. На нашу думку, тут працюватиме загальне правило другого абзацу п. 188.1 ПКУ: база оподаткування операцій з постачання товарів не може бути нижче ціни придбання таких товарів. До речі, про те, як скласти податкову накладну до таких операцій, ми писали тут.

Приклад. Лізингова компанія – платник ПДВ придбаває у фізосіб вживані легкові та вантажні автомобілі і передає їх у лізинг.  В цьому випадку компанія визначає базу оподаткування ПДВ на підставі п. 189.3 ПКУ. У серпні 2019 р. компанія придбала у фізосіб один легковий автомобіль за ціною 240000 грн (це перший продаж у звітному році) та один вантажний автомобіль за ціною 360000 грн. Обидва автомобілі були оцінені незалежним оцінювачем та договори купівлі-продажу посвідчені нотаріально. Надалі компанія передає ці автомобілі в лізинг за ціною 265000 грн та 372000 грн без урахування ПДВ. Облік та оподаткування цих операцій покажемо в таблиці.

 


з/п
Зміст господарської операції Бухгалтерський облік Сума, грн
Дебет Кредит
1. Придбання легкового автомобіля у фізособи з метою подальшого надання в лізинг 286 631 240000
2. Оплата фізособі за придбаний автомобіль, дохід не оподатковується 631 311 240000
3. Придбання вантажного автомобіля у фізособи з метою подальшого надання в лізинг 286 631 360000
4. Оплата фізособі за придбаний автомобіль 631 311 336600
5. Утримано ПДФО за ставкою 5% 631 641/ПДФО 18000
6. Утримано ВЗ за ставкою 1,5% 631 642 5400
7. Надання в лізинг легкового автомобіля: 265000 + 5000 = 270000 грн 181 712 270000
8. Нарахування ПДВ на різницю між ціною лізингу та ціною придбання: (265000 – 240000)*20% = 5000 грн 712 641/ПДВ 5000
9. Надання в лізинг вантажного автомобіля: 372000 + 2400 = 374400 грн 181 712 374400
10. Нарахування ПДВ на різницю між ціною лізингу та ціною придбання: (372000 – 360000)*20% = 2400 грн 712 641/ПДВ 2400

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »