• Посилання скопійовано

Мінфін про курсові різниці за монетарними статтями та переоцінку основних засобів

Операція переоцінки змінює залишкову вартість основого засобу шляхом коригування первісної вартості об'єкта основних засобів та суми нарахованого зносу

Мінфін про курсові різниці за монетарними статтями та переоцінку основних засобів

Міністерство фінансів у листі від 19.02.2016 р. № 31-11410-07-16/4991 роз'яснило:

1) Згідно з п. 8 П(С)БО 21, визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату здійснення розрахунків та на дату балансу.

Курсові різниці від перерахунку грошових коштів в іноземній валюті та інших монетарних статей про операційну діяльність відображаються у складі інших операційних доходів (витрат).

Курсові різниці від перерахунку монетарних статей про інвестиційну і фінансову діяльність відображаються у складі інших доходів (витрат).

З огляду на це, заборгованість з повернення іноземному інвестору фактично внесеної іноземної інвестиції в іноземній валюті є монетарною статтею, курсові різниці від перерахунку якої підлягають відображенню у бухобліку відповідно до НП(С)БО або МСФЗ у складі витрат або доходів товариства.

 

2) Відповідно до п. 34 П(С)БО 7, фінансовий результат від вибуття об'єктів основних засобів (включаючи продаж) визначається вирахуванням з доходу від вибуття основних засобів їх залишкової вартості, непрямих податків і витрат, пов'язаних з вибуттям основних засобів.

Сума дооцінки залишкової вартості ОЗ включається до складу капіталу у дооцінках та відображається в іншому сукупному доході. Під іншим сукупним доходом розуміють доходи і витрати, які не включені до фінрезультатів підприємства. Порядок та розмір проведення дооцінки визначається у розпорядчому документі підприємства.

Залежно від конкретної ситуації операція переоцінки може або формувати показники додаткового капіталу, або формувати показники доходів і витрат (наприклад, у разі проведення першої дооцінки об'єкта основних засобів, про що зазначено у запиті) без впливу на фінрезультат.

При цьому операція переоцінки змінює залишкову вартість ОЗ шляхом коригування первісної вартості об'єкта основних засобів та суми нарахованого зносу.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»