• Посилання скопійовано

Проводити розрахунки за допомогою векселю: особливості обліку

Якщо бракує грошових коштів, відстрочити оплату за отримані товари(послуги чи роботи) можна методом видачі векселя постачальнику. Про які податкові наслідки потрібно при цьому пам'ятати?

Проводити розрахунки за допомогою векселю: особливості обліку

Податок на додану вартість

Операції з випуску (емісії) цінних паперів, випущених в обіг (емітованих) суб’єктами підприємницької діяльності, не є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 196.1.1 ПКУ).

Сам по собі номінал векселя не є об’єктом оподатковування ПДВ. На номінал векселя, у т. ч. без урахування дисконтів або з урахуванням процентів, податкові зобов’язання з ПДВ не нараховують (п. 189.8 ПКУ).

Якщо ж продавець здійснює операції з постачання товарів (послуг, робіт) під забезпечення боргових зобов’язань покупця, наданих продавцю у формі простого або переказного векселя, базою оподаткування ПДВ є договірна вартість без урахування дисконтів або інших знижок з номіналу такого векселя. При постачанні товарів (послуг, робіт) за процентними векселями базою оподаткування ПДВ є договірна вартість, збільшена на суму процентів, нарахованих або таких, що повинні бути нараховані на суму номіналу векселя (п. 189.7 ПКУ).

За процентними векселями база оподаткування ПДВ збільшується на суму процентів.

Придбані бланки векселів підпадають під об’єкт оподаткування ПДВ згідно з вимогами п. 185.1 ПКУ. Відтак за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної покупець має право віднести суму ПДВ за цими придбаннями до податкового кредиту. Якщо вартість бланків не перевищує 240 грн (з урахуванням ПДВ), тоді для формування податкового кредиту за цією операцією достатньо фіскального чека (п. 201.11 ПКУ).

 

Податок на прибуток

Порядок розрахунку об’єкта оподаткування з податку на прибуток викладено в ст. 134 ПКУ. Він визначається коригуванням (збільшенням або зменшенням) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Водночас згідно з пп. 141.2.6 ПКУ не підлягають коригуванню операції платників податку на прибуток з розміщення, погашення, випуску і подальшого продажу, конвертації цінних паперів власного випуску, а також векселедавців, заставників та інших осіб, які видали неемісійний цінний папір, під час видачі та погашення таких цінних паперів. Податкові різниці згідно з пп. 141.2.3141.2.5 ПКУ виникають у разі продажу цінних паперів і лише у тих платників податку на прибуток, які зобов’язані їх застосовувати (передусім це високодохідні підприємства).

Отже, податкові різниці в разі використання векселів не виникають, а фінансовий результат визначають за правилами бухобліку.

Джерело: DeVisu

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»