• Посилання скопійовано

Електронний посадковий талон підтвердить витрати працівника на переліт

Податківці наполягали, що для підтвердження електронного квитка необхідна наявність оригіналу посадкового талону. Але Наказ №1239 вніс деякі зміни. Тепер витрати підтвердить і посадковий талон на смартфоні (мобільний посадковий талон), який можна роздрукувати

Електронний посадковий талон підтвердить витрати працівника на переліт

Згідно з пп. «а» п. 170.9.1 ПКУ не є доходом платника податку – фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах зі своїм роботодавцем, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, зокрема на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті).

При цьому зазначені витрати не є об’єктом оподаткування ПДФО лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат у вигляді, а саме:

  • транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадкового талона, якщо його обов’язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту;
  • розрахункових документів про їх придбання.

Тобто ПКУ вимагає, щоб до авіаквитка обов’язково додавався посадковий талон.

Але все більше людей користуються смартфоном для отримання посадкового талону, тобто не отримують його в паперовому вигляді. Як бути в цьому випадку?

 

Ситуація до 15.03.2019 року

Це питання не нове і задавалось податківцям неодноразово. На жаль, для платників податків позиція податківців не відповідала сучасним технологіям і призводила до складнощів у суб’єктів господарювання.

Зокрема, у ІПК від 29.03.2018 р. №1275/ІПК/28-10-01-03-11 податківці зазначали, що для підтвердження витрат на придбання електронного квитка необхідним є такий пакет документів:

  • оригінал розрахункового або платіжного документа, що підтверджує здійснення розрахункової операції у готівковій чи безготівковій формі (платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунку, квитанція до прибуткового касового ордера);
  • роздрук на папері частини електронного авіаквитка з вказаним маршрутом (маршрут/квитанція);
  • оригінали відривної частини посадкових талонів пасажира; посадковий документ, перевізний документ, роздрукований на паперовому носії (транспортні квитки).

Аналогічну позицію висловлювали й ДФС в Івано-Франківській області у своєму роз’ясненні.

Тому суб’єкти господарювання повинні були вимагати від своїх працівників надання саме оригіналів посадкового талону або обкладати вартість авіаквитка ПДФО та ВЗ. Інакше вони ризикували мати суперечки з податковими органами.

 

Ситуація після 15.03.2019 року

З 15 березня 2019 року набрав чинності наказ Державної авіаційної служби від 26.11.2018 р. №1239. Це є важливим не тільки для підприємств авіаційної галузі, а й всіх інших, працівники яких направляються у відрядження авіарейсами. Адже цим наказом надано визначення поняття «мобільний посадковий талон», враховуючи сучасні технологічні засоби, такі як смартфон. І його прирівняно до поняття «посадковий талон».

Посадковий талон (boarding pass) – документ (паперовий або мобільний), який підтверджує право пасажира на посадку до повітряного судна, що надається на підставі реєстрації пасажира на рейс.

Мобільний посадковий талон (Mobile Boarding Pass) – адаптований для відображення на екрані електронного пристрою посадковий талон, який містить, окрім особистих даних, інформацію про рейс та спеціальний штрих-код для зчитування сканером в аеропорту. Повідомлення на електронну пошту або SMS-повідомлення не є мобільним посадковим талоном.

Мобільний посадковий талон ототожнили з поняттям посадкового талону за умови наявності у ньому:

  • особистих даних особи, як здійснює переліт;
  • інформації про рейс;
  • спеціального штрих-кода для зчитування сканером аеропорту.

Зіставивши вимоги п. 170.9.1 та наведеного вище визначення, можна зробити висновок, що фактично посадковий талон може бути як в паперовому, так і в електронному вигляді (мобільний посадковий талон).

В останньому випадку працівник для підтвердження витрат на переліт може надати роздруківку електронного посадкового талону, прикріпивши до нього маршрут-квитанцію (про те, що це таке, читайте тут, а його форма тут).

Єдине, що на сьогодні такий підхід ще не підтверджується роз’ясненнями податківців. Однак як тільки вони будуть з’являтись (зокрема, у вигляді ІПК), ми обов’язково повідомимо у новинах!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»