• Посилання скопійовано

Як підприємцю-«загальносистемнику» вести товарний облік?

Податківці розповіли, чи необхідно підприємцю на загальній системі оподаткування вести товарний облік запасів. Окрім цього у консультації надано рекомендації щодо такого обліку

Як підприємцю-«загальносистемнику» вести товарний облік?

Схоже за все, податківці все ж таки дозволили підприємцям організувати товарний облік на власний розсуд. І це вже стала на сьогодні позиція податківців, про яку ми писали ще у минулому році.

Зокрема, у ІПК від 06.02.2018 р. №506/О/99-99-13-01-02-14/ІПК вони ще зазначали, що нормами чинного законодавства обов'язок щодо ведення обліку товарних запасів фізичними особами - підприємцями на загальній системі оподаткування не передбачений.

Але вже у консультації ДФСУ від 06.03.2018 р. №898/Т/99-99-13-01-02-14/ІПК вони згадали про вимоги п. 12 ст. 3 Закону про РРО і зазначили, що товарний облік все ж таки обов’язково вести тим підприємцям які застосовуються РРО.

 

Але як саме цей облік вести і які його правила?

Слід зазначити, що єдиний визначений порядок обліку товарів є в П(С)БО 9. Але в ІПК від 28.02.2019 р. №811/Д/99-99-13-01-02-14/ІПК ДФС вказала, що норми Закону про бухоблік та П(С)БО 9 не поширюються фізосіб-підприємців. І зрозуміло чому: адже вести бухоблік підприємці не зобов’язані.

Хоча, за бажанням, як виявилось, можуть. Адже в цій ІПК  податківці наводять висновок, що фізособа - підприємець може за власним бажанням вести облік товарних запасів, зокрема з використанням П(С)БО 9.

Проте виникає питання, чи стосується таке роз’яснення тих підприємців, які застосовуються РРО чи ні, адже закон про РРО поширюється і на фізосіб-підприємців (оскільки в консультації Закон про РРО згадується, а ось його вимоги ні). Тож обережним платникам податку радимо отримати у податківців власну податкову консультацію і діяти вже за нею.

А ті платники податку, які все ж таки прийняли рішення про ведення такого товарного обліку, можуть використовувати порядок,  викладений у П(С)БО 9 на власний розсуд, оскільки прямої вимоги слідувати йому для підприємця немає.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»