• Посилання скопійовано

Переуклали договір оренди: що з гарантійним платежем та вартістю поліпшень?

Податківці знову розглянули питання щодо податкових наслідків з ПДВ при переукладенні договору оренди. Зокрема, при зміні орендодавця, якщо орендарем було сплачено гарантійний платіж та здійснено поліпшення орендованого майна

Переуклали договір оренди: що з гарантійним платежем та вартістю поліпшень?

Коментар до ІПК ДПС від 10.10.2019 р. № 703/6/99-00-07-03-02-15/ІПК

Схожі ІПК надаються податківцями досить регулярно, та тим не менш питання ПДВ-наслідків за договорами оренди залишаються популярними. Тому нагадаємо, якою є позиція ДПС щодо цього.  

 

Гарантійний платіж

Орендодавець при отримані гарантійного платежу нараховує ПЗ з ПДВ у тому випадку, якщо такий гарантійний платіж є оплатою за останній місяць оренди. Про це ми писали тут.

Орендар за отриманою від орендодавця і зареєстрованою в ЄРПН ПН відносить суму ПДВ до свого ПК.

Навіть якщо в подальшому орендодавець змінюється (майно переходить до іншого власника, і договір оренди переукладається), виходячи з коментованої консультації, податкові наслідки залежать від того, чи повертається орендарю такий гарантійний платіж, чи передається від попереднього орендодавця новому.

 

Якщо гарантійний платіж повертається орендареві і потім знову сплачується ним, але вже новому орендодавцю

 В такому разі орендодавець на дату повернення коштів складає РК і зменшує суму своїх ПЗ з ПДВ. Орендар,своєю чергою (якщо він є платником ПДВ), такий РК реєструє і відповідно зменшує суму ПК.

При подальшій сплаті такого гарантійного платежу, як оплата за останній місяць оренди, новому орендодавцю він складає ПН та нараховує ПЗ з ПДВ. Орендар включає цю суму до ПК.

 

Якщо гарантійний платіж орендарю не повертається, а перераховуються від старого орендодавця новому

Податківці пишуть, що в такому випадку відсутні підстави для коригування ПЗ з ПДВ у попереднього орендодавця. Але орендар при цьому втрачає право на ПК за тими послугами оренди, які не були надані попереднім орендодавцем!

Що це означає для орендаря? На думку податківців, йому слід нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ, використовуючи механізм, визначений пп. 198.5 ПКУ. Тобто насправді право на ПК не втрачається, але відбувається його коригування шляхом визнання «умовного» ПЗ.

Своєю чергою, коли в майбутньому новий орендодавець надасть послуги з оренди за останній місяць, він буде зобов’язаний нарахувати ПЗ з ПДВ та скласти ПН на таку операцію (оскільки для нього це є операція з надання послуг), яку орендар включить до ПК.

Зрозуміло, що другий варіант має суттєві недоліки, оскільки задвоюється сума ПЗ з ПДВ (попередній орендодавець свою суму ПЗ не коригує, а новий нараховує ПЗ з ПДВ на послуги з оренди за останній місяць). Крім цього, орендар позбавляється права на ПК аж до останнього місяця оренди коли новим орендодавцем буде складена ПН.

Але такою на сьогодні є позиція податківців. Вона не нова, і детально цей випадок ми розглядали у нашій аналітиці.

 

Доля поліпшення орендованого майна

Нагадаємо, що при поверненні орендодавцю орендованого майна, яке було поліпшено, і відповідно передачі права на результати таких операцій призведе до виникнення податкових зобов’язань з ПДВ у орендодавця (виходячи з розміру компенсації за таке поліпшення, але не менше їх балансової вартості на дату передачі). Про це детальніше ми писали тут.

Своєю чергою, як раніше, так і у коментованій консультації податківці зазначають, що якщо після закінчення дії договору оренди операції з передачі орендарем поліпшень об’єкта оренди, які здійснені таким орендарем, орендодавцю не відбуваються та окремі додаткові угоди на операції з передачі не складаються, а поліпшення продовжують використовуватися орендарем у рамках нового договору оренди, то у такому випадку підстав для нарахування орендарем податкових зобов'язань з ПДВ не виникає.

Тобто якщо відбувається заміна орендодавця із підписанням нового договору оренди і при цьому передачі права на об’єкт поліпшення не відбувається, то нараховувати орендодавцю ПЗ з ПДВ не потрібно (орендар продовжує ними користуватись). Податкові наслідки у нього можуть виникнути лише у разі розірвання договору оренди у майбутньому і передачі права на таке поліпшення вже новому орендареві.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»