• Посилання скопійовано

Чи можна здійснювати на території України розрахунки між резидентами в інвалюті?

Розрахунки за операціями можуть проводитися в іноземній валюті, у гривні, а також у банківських металах

Чи можна здійснювати на території України розрахунки між резидентами в інвалюті?

ДПС у Луганській області поінформувала, що відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону №2473-VIII «Про валюту і валютні операції» (далі – Закон №2473) гривня є єдиним законним платіжним засобом в Україні з урахуванням особливостей, встановлених ч. 2 ст. 5 Закону №2473, і приймається без обмежень на всій території України для проведення розрахунків.

Згідно з ч. 2 ст. 5 Закону №2473 усі розрахунки на території України проводяться виключно у гривні, крім розрахунків за:

  1. операціями зі здійснення іноземних інвестицій та повернення іноземному інвестору прибутків, доходів (у тому числі дивідендів) та інших коштів, одержаних на законних підставах у результаті здійснення іноземних інвестицій;
  2. операціями банків з надання банківських та інших фінансових послуг на підставі банківської ліцензії;
  3. операціями з надання фінансових послуг, визначених п. 1 – 5 ч. 2 та ч. 3 ст. 9 Закону №2473, що надаються небанківськими фінансовими установами та операторами поштового зв’язку, які мають ліцензію Національного банку України на здійснення валютних операцій;
  4. операціями з розміщення, виплати грошового доходу та погашення облігацій, казначейських зобов’язань України, номінованих в іноземній валюті, якщо це передбачено проспектом цінних паперів (умовами їх розміщення);
  5. операціями з купівлі-продажу державних цінних паперів, номінованих в іноземній валюті, якщо ініціатором або отримувачем за такою валютною операцією є банк;
  6. іншими операціями, визначеними Митним кодексом України та (або) нормативно-правовими актами Національного банку України.

Розрахунки за операціями, визначеними ч. 2 ст. 5 Закону №2473, можуть проводитися в іноземній валюті, у гривні, а також у банківських металах.

Джерело: ДПС у Луганській області

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»