• Посилання скопійовано

Проведення загальних зборів учасників ТОВ/ТДВ у період карантину

Карантинні обмежувальні заходи створили проблему щодо проведення загальних зборів учасників ТОВ/ТДВ. Але НКЦПФР затвердила тимчасовий порядок проведення таких зборів у дистанційному режимі

Проведення загальних зборів учасників ТОВ/ТДВ у період карантину

Нагадаємо, що загальні збори учасників потрібні ТОВ/ТДВ, зокрема, для затвердження річної звітності. Але введення карантину у березні 2020 року призвело до перенесення строків оприлюднення такої фінзвітності. Про це ми докладно писали тут.

При цьому ми зазначали: провести загальні збори можна і під час карантину. Але обов’язково це зробити у строк не пізніше трьох місяців після дати завершення карантину (зокрема, дистанційно).

І ось Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку у рішенні від 21.05.2020 р. №263 затвердила тимчасовий порядок скликання та дистанційного проведення загальних зборів учасників товариств, які є емітентами цінних паперів.

Це рішення набирає чинності з дня його опублікування на офіційному вебсайті НКЦПФР. Зазначимо, що таке опублікування відбулось 21.05.2020 р., а отже з цієї дати воно і набирає своєї чинності.

Цей Порядок поширюється на проведення:

  1. річних загальних зборів учасників за результатами 2019 фінансового року;
  2. позачергових загальних зборів учасників у випадках їх скликання.

Зокрема, згідно з Порядком загальні збори, що скликаються та проводяться відповідно до нього, можуть бути скликані, в тому числі протягом строку дії карантину, встановленого КМУ. Провести такі збори необхідно у строк не пізніше трьох місяців після дати завершення зазначеного карантину. При цьому загальні збори учасників, що скликаються відповідно до цього Порядку, проводяться відповідно до нього незалежно від дії карантину на дату проведення загальних зборів.

Дистанційні збори проводяться у будь-який спосіб, який дозволяє замінити спільну присутність учасників товариства або їх представників в одному місці та який передбачений пп. 2 або 3 п. Порядку:

Якщо загальні збори учасників було скликано до дати набрання чинності цим Порядком, то виконавчий орган може прийняти рішення:

  • про перенесення дати проведення загальних зборів на пізнішу дату;
  • або про їх проведення у один із наведених вище способів (у режимі відеоконференції або шляхом опитування).

Про своє рішення виконавчий орган має повідомити учасників ТОВ/ТДВ шляхом направлення повідомлення з дотриманням вимог до нього, встановлених Законом про ТОВ/ТДВ та статутом товариства, та з урахуванням особливостей, передбачених цим Порядком.

Таке повідомлення направляється учасникам товариства, які є учасниками товариства на дату прийняття виконавчим органом рішення про дистанційне проведення загальних зборів у порядку, в якому було направлене повідомлення про скликання загальних зборів.

Оформлення рішень загальних зборів, проведених відповідно до цього Порядку, здійснюється в звичайному порядку, встановленому Законом про ТОВ/ТДВ.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»