• Посилання скопійовано

Критерії основних засобів для бюджетників також переглянуть

Критерії віднесення активу до складу ОЗ в бухгалтерському обліку для бюджетників змінять. З’явився проект наказу Мінфіну

Критерії основних засобів для бюджетників також переглянуть

Однією зі змін, передбачених Законом №466-ІХ для платників податку на прибуток (які ми розглядали тут), є збільшення з 23.05.2020 р. вартісного критерію визнання активу основним засобом, наведеного у пп. 14.1.138 ПКУ  – з 6 тис. грн до 20 тис. грн.

При цьому, як роз’яснювали податківці, цей критерій застосовується до основних засобів, що вводяться в експлуатацію після 22 травня 2020 року. Основні засоби, введені в експлуатацію до 23 травня 2020 року, продовжують амортизуватись у податковому обліку, навіть якщо їх залишкова балансова вартість не перевищує 20 тис. гривень.

І ось у бюджетників такі податкові зміни можуть відбитися на правилах ведення бухгалтерського обліку ОЗ. Зауважимо, що ці зміни торкнуться виключно підприємств державного сектору. Госпрозрахункові підприємства в бухгалтерському обліку вільні встановлювати власний вартісний критерій для віднесення активу до ОЗ.

Йдеться про появу на сайті Мінфіну проекту наказу щодо внесення змін до НП(С)БОДС 121 «Основні засоби» та відповідно до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, зокрема щодо критеріїв віднесення активу до складу ОЗ.

Які зміни пропонуються:

  • з НП(С)БОДС 121 приберуть абзац, в якому зазначається, що суб’єкти державного сектору зараховують до малоцінних необоротних матеріальних активів предмети вартістю (без ПДВ), що не перевищує 6000 гривень, та строк використання яких перевищує один рік;
  • у Методрекомендаціях у п. 1.2 Розділу ІІ збільшать критерій віднесенні активу до складу МНМА з 6 тис. грн. до 20 тис. грн.

Отже, вартісний критерій віднесення активів до складу ОЗ для бюджетних підприємств буде приведено у відповідність до критеріїв визнання ОЗ у ПКУ.

Про набрання чинності нового наказу Мінфіну ми вас обов’язково повідомимо.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»