• Посилання скопійовано

Визначення ставки дисконтування: свіжі поради від Мінфіну

Мінфін розмістив інформаційне повідомлення щодо ставки дисконтування довгострокової дебіторської заборгованості та довгострокових зобов’язань. Про що саме в ньому йдеться, з’ясуємо далі

Визначення ставки дисконтування: свіжі поради від Мінфіну

На сайті Мінфіну з’явилося інформаційне повідомлення щодо ставки дисконтування довгострокової дебіторської заборгованості та довгострокових зобов’язань.

В ньому наведено визначення теперішньої вартості та окремо приділено увагу питанню визнання ставки дисконтування.

Якщо ви застосовуєте національні стандарти бухобліку, то дисконтування довгострокової дебіторської та кредиторської заборгованостей (які погашатимуться грошима) ви проводите на підставі:

Результат дисконтування ви відображаєте згідно з вимогами Інструкції №291 щодо застосування Плану рахунків.

Зокрема, довгострокова дебіторська заборгованість та довгострокові зобов’язання відображаються в балансі за їх теперішньою вартістю. Визначення теперішньої вартості залежить від виду заборгованості та умов її погашення.

Теперішня вартість – це дисконтована сума майбутніх платежів (за вирахуванням суми очікуваного відшкодування), яка, як очікується, буде потрібна для погашення зобов’язання в процесі звичайної діяльності підприємства. Ставка дисконту базується на ринковій ставці відсотка (до вирахування податку), що використовується в операціях з аналогічними активами та зобов’язаннями. За відсутності ринкової ставки відсотка ставка дисконту базується на ставці відсотка на можливі позики підприємства або розраховується за методом середньозваженої вартості капіталу підприємства.

Так от, за повідомленням Мінфіну, як правило, ставка дисконтування складається з трьох складових: 

  • відсоткова ставка на позикові кошти – це та винагорода, яку отримав би кредитор, якби надав у користування на певний строк певну суму коштів; 
  • відсоткова ставка кредитного ризику – ризик, який враховує кредитор у разі неповернення позиченої суми; 
  • очікувана процентна ставка інфляції. 

Під час визначення ставки дисконту не враховуються ризики, що були враховані під час визначення майбутніх грошових потоків!

Визначення дисконтованої суми майбутніх платежів має здійснюватися в кожному конкретному випадку на підставі аналізу первинних документів та сутності господарської операції, з урахуванням умов договору, положень Закону та НП(С)БО.

Якщо ви застосовуєте міжнародні стандарти бухобліку, то врахуйте, що розділ 11 МСФЗ для МСП, який розміщено на офіційному вебсайті Мінфіну в підрубриці «Бухгалтерський облік / Запровадження міжнародних стандартів фінансової звітності / Міжнародні стандарти фінансової звітності»  рубрики «Бухгалтерський облік та аудиторська діяльність» розділу «Діяльність», містить методики оцінки фінансових інструментів, приклади фінансових активів та фінансових зобов’язань.

Окремо Мінфін зупинився на практичних аспектах визначення ставки дисконтування безвідсоткової довгострокової дебіторської заборгованості та безвідсоткових довгострокових зобов’язань.

 

Практичні аспекти визначення ставки дисконтування

Тут Мінфін надає поради залежно від обставин на конкретному підприємстві.

1. Якщо у вас вже є процентні позики (кредити) від фінансових установ 

За повідомленням Мінфіну, якщо підприємство регулярно, постійно користується позиками (кредитами) від фінансових та банківських установ, для ставки дисконту тільки за такими чи подібними позиками (кредитами) можливо брати відсоткову ставку, за якими отримуються такі позики цим підприємством.

Тобто, якщо у вас вже є певні фінансові позики, за якими ви сплачуєте відсотки, то для дисконтування щодо подібної, але безпроцентної позики можна застосовувати інформацію про розмір відсотка за аналогічними процентними позиками.

Проте, Мінфіну для такого випадку зауважує, що про рівень ринкових ставок у певний період свідчать статистичні дані банків оприлюднені на офіційному вебсайті Національного банку України. Тому, аналогія аналогією, а із статистикою, перш, ніж починати дисконтування, варто ознайомитись.

2. Якщо у вас немає наразі процентних позик (кредитів) від фінустанов

Якщо ринкову ставку відсотка визначати проблематично (тобто, якщо ви постійно не отримуєте відсоткові позики), можна брати ставку відсотка на можливі позики, які може отримати конкретне підприємство. Наприклад, зазначає Мінфін, якщо підприємство може взяти позику (кредит) в конкретному банку і в такому випадку для визначення ставки дисконту можливо брати ставку кредиту в конкретному банку.

Тобто, якщо ви отримали від банку безвідсоткову позику, то для її дисконтування треба брати той відсоток, який саме цей банк зазвичай встановлює для своїх позик.

3. У разі відсутності зазначеної інформації

В такому випадку, на думку Мінфіну, можуть застосовуватись ставки, які визначаються на основі безризикової ставки, скоригованої на ризики, пов’язані з такою заборгованістю.

У якості безризикової ставки може бути використана ставка дохідності за облігаціями внутрішнього державного займу, ставка відсотка за інвестиціями або банківськими депозитами на аналогічний термін і на аналогічних умовах.

Замість ставки на можливі позики можна взяти ставку, розраховану за методом середньозваженої вартості капіталу підприємства. Така ставка показує середню дохідність, якої очікують власники (інвестори) підприємства, вкладаючи в нього кошти.

Мінфін окремо підкреслив, що ставка дисконту може відрізнятися від ставки, яку підприємство взяло за основу для розрахунку, на розмір ризиків. 

Види, величина ризиків у кожному конкретному випадку різна і визначається із врахуванням розмірів підприємства, структури його капіталу, ринку діяльності, наявності конкуренції, рівня рентабельності та прогнозованості отримання прибутків. Серед ризиків, притаманних бізнесу у 2020 році Мінфін назвав й ризик, пов’язаний з впливом СOVID-19. 

Для того, щоб враховувати всі ці фактори для визначення відсотку дисконтування, підприємство має постійно здійснювати фінансові розрахунки і мати відповідну інформацію. Проте як саме їх здійснювати, у повідомленні не вказано. 

І наостанок, Мінфін наголосив, що інформація про дебіторську заборгованість, зобов’язання та фінансові інструменти, що підлягає розкриттю, наводиться у примітках до фінансової звітності відповідно до вимог НП(С)БО.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»