• Посилання скопійовано

Віддаємо майно безоплатно: облік та оподаткування

Як документально оформити надання ТМЦ безоплатно? Які наслідки з ПДВ та податку на прибуток при цьому виникають? Чи не вигідніше продати такі ТМЦ за 1 грн, наприклад?

Віддаємо майно безоплатно: облік та оподаткування

Як документально оформити передачу ТМЦ

Для безоплатної передачі ТМЦ потрібно укласти договір.

Наразі за нормами ЦКУ можна передавати активи безоплатно через укладання трьох видів договорів: дарування, пожертви або позики (позички). При наданні активів в безоплатне користування, із запланованим поверненням до власника, доцільно застосовувати договір позички. Договір дарування варто укладати у разі безоплатної передачі права власності на активи.

Наразі всі питання оформлення договору дарування містяться у главі 55 ЦКУ. За ч. 1 ст. 717 ЦКУ за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

Дарунком можуть бути рухомі речі, в тому числі гроші та цінні папери, а також нерухомі речі. Також дарунком можуть бути майнові права, якими дарувальник володіє або які можуть виникнути у нього в майбутньому. Про це докладніше ми вказували ось тут.

Також безоплатна передача ТМЦ можлива за договором позики. За таким договором одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцеві таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості (ст. 1046 ЦКУ).

При цьому позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їхній розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. Зверніть увагу! Договір позички за замовчуванням є оплатним, якщо про зворотне прямо не зазначено в договорі. Про це ми зазначали тут.

У кожному випадку сторона, що передає ТМЦ безоплатно, крім відповідного договору, повинна мати:

  1. наказ керівника підприємства про безоплатну передачу ТМЦ;
  2. видаткову накладну, акт приймання-передачі або інший первинний документ, який підтверджує факт передачі ТМЦ.

 

Бухоблік у надавача

Благодійна діяльність, надання допомоги та її переказ належать до операційної діяльності. Тому ці витрати мають включатися до складу інших операційних витрат.

За Iнструкцією №291 на субрахунку 949 «Iнші витрати операційної діяльності» узагальнюється інформація про такі витрати операційної діяльності, які не знайшли відображення на інших субрахунках рахунку 94 «Iнші витрати операційної діяльності».

Тож, безоплатна передача ТМЦ буде відображатися проведенням Дт 949 Кт 10, 11, 12, 20, 26, 28.

Суму нарахованого ПДВ слід відобразити також у складі інших операційних витрат: Дт 949 Кт 641/ПДВ.

Оскільки ми вже заговорили про витрати і ПДВ, дізнаємося, які податкові наслідки чекають надавача безоплатних ТМЦ.

 

Податок на прибуток

З цього податку наслідки чекають на тих, хто обовязково або добровільно застосовує податкові різниці. Ті, хто ці різниці не застосовують, матимуть за обєкт оподаткування податком на прибуток фінансовий результат, визначений за правилами бухобліку. Тобто, передали ТМЦ, визнали витрати, зменшили фінрезультат і податку на прибуток сплатили менше.

Тим же, хто податкові різниці застосовує, буде складніше. Зауважимо, що з 23 травня 2020 р. збільшено до 40 млн грн  граничний розмір доходу для застосування податкових різниць. Відповідно з цього моменту податкові різниці будуть виникати тільки у підприємств з доходом 40 млн грн та більше. Або в тих, хто застосовує ці різниці (корегує фінрезультат до оподаткування) за власним рішенням.  

Наразі платник податку на прибуток збільшує фінансовий результат до оподаткування при наданні благодійної допомоги чи безоплатному перерахуванні (передачі) коштів, товарів (робіт, послуг) юридичним особам:

  • неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр), на суму благодійної допомоги, яка перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (пп. 140.5.10 ПКУ);
  • особам, що не є платниками податку на прибуток (крім фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб), та платникам податку на прибуток, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків (пп. 140.5.10 ПКУ);
  • суб’єктам сфери фізичної культури і спорту (згідно з переліком, визначеним пп. 140.5.14 ПКУ), внесеним до Реєстру, на суму благодійної допомоги, яка перевищує 8% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

 

Увага! Протягом дії карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) коригування фінансового результату не здійснюється при безоплатній передачі товарів (робіт, послуг):

  • громадським об’єднанням
  • благодійним організаціям

МОЗ та/або іншим центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, контролю якості та безпеки лікарських засобів, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням,

  • особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я,
  • закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності,
  • структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Про це ми зазначали ось тут.

 

ПДВ

Операції з безоплатного розповсюдження ТМЦ прирівнюються до її постачання, а отже, є об’єктом оподаткування ПДВ (на підставі п. 185.1 та пп. 14.1.191 ПКУ).

База оподаткування за ними визначається згідно з п. 188.1 ПКУ. Тобто:

  • якщо безоплатно надаються товари, то базою оподаткування буде вартість їх придбання
  • якщо безоплатно надається власна продукція, то базою оподаткування буде її ринкова вартість
  • якщо ж безоплатно надаються необоротні активи (ОЗ та НА), то базою оподаткування буде їх залишкова вартість.

При нарахуванні ПДВ слід скласти ПН та зареєструвати їх в ЄРПН:

  • одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання (тобто, нульову),
  • іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/балансової (залишкової) вартості/звичайної ціни над фактичною (нульовою в цьому випадку) ціною.

У податковій накладній, складеній на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання у графі 7 (ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ) та у графі 10 (обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ) зазначається «0», графа 11 (сума ПДВ) не заповнюється, нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються.

Інші графи такої податкової накладної заповнюються в загальному порядку.

У податковій накладній (у тому числі зведеній), яка складена на суму такого перевищення, робиться позначка 15 – Складена на суму перевищення бази оподаткування. Така ПН покупцю не надається. У рядках, відведених для даних покупця, продавець фіксує власні дані.

У графі 2 наводиться опис (номенклатура) товарів продавця і зазначається: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання».

Про це ми писали тут.

 

Увага! Податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ  (у звязку із використанням у негосподарській операції) в такому випадку, як правило, не нараховуються. Про це ми писали тут.

Проте, на їх думку, існує виключення – якщо сама операція по безоплатній передачі звільнена від оподаткування ПДВ! Наприклад, якщо ОЗ безоплатно передаються в державну чи комунальну власність, про що ми писали тут.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»