• Посилання скопійовано

Чи потрібно коригувати фінрезультат до оподаткування на різниці при нарахуванні амортизації МНМА?

Як нагадують податківці в черговій ІПК, оскільки МНМА не належать до ОЗ, то різниці відповідно до ст. 138 ПКУ за такими активами у платника податку на прибуток не виникають

Чи потрібно коригувати фінрезультат до оподаткування на різниці при нарахуванні амортизації МНМА?

Підприємство в 2018 — 2019 рр. придбавало для ведення господарської діяльності МНМА, вартість яких не перевищує 6 000 грн, та строк корисного використання становить більше одного року. Підприємство запитує, чи потрібно коригувати фінрезультат до оподаткування на різниці при нарахуванні амортизації МНМА та відображати суми амортизації таких активів у додатку РІ декларації з податку на прибуток підприємств?

ДПС України  в ІПК від 28.10.2020 р. № 4448/ІПК/99-00-05-05-02-06 пояснила, що з 23.05.2020 р. для цілей оподаткування податком на прибуток до МНМА відносяться матеріальні активи з очікуваним терміном корисного використання не більше одного року та вартістю, що не перевищує 20 000 грн.

Водночас у пп. 138.3.3 ст. 138 ПКУ визначено групи ОЗ та інших необоротних активів, відповідно до яких МНМА віднесено до групи 11.

Різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів на підставі пунктів 138.1, 138.2 ст. 138 ПКУ, відображаються у рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РІ до Декларації:

  • у рядку 1.1.1 додатка РІ до Декларації відображається сума нарахованої амортизації ОЗ або нематеріальних активів відповідно до НПБО або МСФЗ;
  • у рядку 1.2.1 АМ додатка РІ до Декларації відображається сума розрахованої амортизації ОЗ або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ст. 138 ПКУ.

При цьому оскільки МНМА не належать до ОЗ, то різниці відповідно до ст. 138 ПКУ за такими активами у платника не виникають.

Отже, у рядках 1.1.1, 1.2.1 АМ додатка РІ до Декларації відображається сума нарахованої амортизації ОЗ та/або нематеріальних активів без урахування амортизації МНМА.

***

Читайте також: МШП та МНМА: податковий облік

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»