• Посилання скопійовано

Як обліковувати витрати на придбання товару мікропідприємством

Мікропідприємство придбало товари наприкінці 2020 року. Коли вартість цих товарів відносити до витрат — у 2020 році, коли товари було придбано, чи того року, коли товари будуть продані чи іншим чином використані в господарській діяльності?

Як обліковувати витрати на придбання товару мікропідприємством

Облік придбаних товарів і відображення їх у фінзвітності

Запаси, до складу яких включаються і придбані товари (див. п. 6 П(С)БО 9), визнаються активом, якщо підприємство очікує в майбутньому отримати економічні вигоди, пов’язані з їх використанням, та їх вартість може бути достовірно визначена (див. п. 5 П(С)БО 9).

Тобто, якщо підприємство очікує продати придбані товари чи використати їх іншим чином у власній господарській діяльності, такі товари визнають активом і відображають на балансі.

Причому первісна вартість таких товарів, за якою їх відображають на балансі, визначається згідно з п. 9 П(С)БО 9. До первісної вартості включають суму, яку сплачують постачальникові, тощо.

Придбані товари відображають проведенням: Д-т 28 К-т 63 (див. п. 1 додатка 3 до Методрекомендацій №21). Якщо підприємство-покупець є платником ПДВ і придбаває товари з ПДВ, то робить таке проведення: Д-т 641 К‑т 63. Нарешті, оплата постачальникові: Д‑т 63 К-т 31.

Відповідно до п. 2.7 розд. ІІ, п. 1.3 розділу ІІІ НП(С)БО 25, у статті «Запаси» в рядку 1100 балансу наводять у тому числі вартість придбаних товарів. Отже, якщо запаси у 2020 році придбані і на кінець року не використані, не продані, їх у фінансовій звітності відображають у рядку 1100 «Запаси» балансу.

 

Облік використаних запасів та відображення їх у фінзвітності

Якщо запаси використовують, наприклад продають, то їх списують з балансу.

У пункті 16 П(С)БО 9 наведено методи оцінки вибуття запасів. Обраний підприємством метод визначається його обліковою політикою.

Бухгалтерські проведення, якими відображають вибуття запасів (у тому числі товарів), наведено в додатку 3 до Методрекомендацій №2. Наприклад, у разі продажу товарів будуть проведення (п. 19 додатка 3 до Методрекомендацій №2):

— Д-т 36 К-т 70 — продаж товару;

— Д-т 70 К-т 641 — нараховано ПЗ з ПДВ, якщо підприємство є платником ПДВ;

— Д-т 70 К-т 79 — дохід від продажу;

— Д-т 90 К-т 28 — списано собівартість товару;

— Д-т 79 К-т 90 — собівартість проданого товару віднесена на фінрезультати;

— Д-т 31 К-т 36 — отримано оплату від покупця за продані товари.

Отже, товари списують з балансу і відносять на витрати в тому періоді, коли вони використовуються.

Відповідно до п. 5.1 розд. ІІ, п. 2.1 розд. ІІ НП(С)БО 25, у статті «Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» (рядок 2000 звіту про фінрезультати) відображають дохід від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг без непрямих податків і зборів та інших вирахувань із доходу.

Відповідно до п. 5.4 розд. ІІ, п. 2.3 розд. ІІІ НП(С)БО 25, у статті «Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)» (рядок 2050 звіту про фінрезультати) показують виробничу собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) та/або собівартість реалізованих товарів.

Таким чином, до складу витрат вартість товарів потрапить у тому періоді, коли вони були реалізовані або використані іншим чином у господарській діяльності підприємства.

Наприклад, якщо придбані у 2020 р. товари будуть продані у 2021 р., то саме у 2021 р. вартість цих товарів буде віднесено до складу витрат.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»