• Посилання скопійовано

Податкові векселі при імпорті товарів: правила застосування та облік

Підприємство імпортує товари і планує для сплати імпортного ПДВ використати податковий вексель (ПВ). Як відобразити їх у обліку підприємства?

Податкові векселі при імпорті товарів: правила застосування та облік

Які платники ПДВ можуть застосовувати ПВ?

Дивимося підр. 3 розд. ХХ ПКУ.

1. Вітчизняні підприємства суднобудівної промисловості (клас 35.11 група 35 КВЕД ДК 009:2005).

При імпорті устаткування, обладнання та комплектуючих, за Переліком №466, що не виробляються в Україні, для використання у господарській діяльності.

Можуть за власним бажанням видавати контролюючому органу ПВ на суму ПЗ з ПДВ за умови оформлення МД, на суму, зазначену в такій МД.

2. Суб'єкти господарювання, які реалізують інвестиційні проекти у пріоритетних галузях економіки, схвалені відповідно до Закону №5205.

Тимчасово, з 01.01.2013 р. по 31.12.2022 р., при імпорті устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього, що звільняються від оподаткування ввізним митом у порядку, визначеному пп. 10 п. 4 розд. ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» МКУ.

Можуть за власним бажанням видавати контролюючому органу ПВ на суму ПЗ з ПДВ за умови оформлення МД, на суму, зазначену в такій МД.

 

Процедура застосування ПВ

Визначена вона у підр. 3 розд. ХХ ПКУ.

Крок 1. Імпортер придбаває у банку вексельний бланк простого векселя.

Крок 2. На дату подання МД для митного оформлення імпортер складає ПВ на суму ПДВ, нарахованого за МД.

ПВ складається на повну суму ПДВ за кожною окремою декларацією. Не можна частково сплатити ПДВ коштами, а частково оплатити ПВ.

Такий ПВ не підлягає підтвердженню банком шляхом авалю.

ПВ складається у трьох примірниках:

  • перший на оригіналі вексельного бланка;
  • другий і третій на ксерокопіях вексельного бланка.

Записи на всіх примірниках робляться окремо і ксерокопіюванню не підлягають.

Імпортер надає оформлені ПВ до митного органу, який здійснює митне оформлення. Третій примірник повертається імпортеру. Другий залишається на митниці. А перший примірник митниця надсилає податковій за місцем реєстрації імпортера платником ПДВ.

Крок 3.Перелік та копії ПВ, виданих протягом звітного (податкового) періоду, імпортер платник ПДВ прикладає до декларації з ПДВ цього періоду. В самій декларації суми ПДВ, зазначені у ПВ, не відображаються.

Оскільки в декларації немає окремого поля для відмітки про подання з нею переліку та копій ПВ, цей факт доречно відобразити в полі «доповнення (за довільною формою) відповідно до пп. 46.4 статті 46 розділу ІІ Кодексу».

Крок 4. Погашення ПВ (повне, часткове не дозволяється) здійснюється виключно шляхом перерахування коштів до Держбюджету:

  • для підприємств суднобудівної промисловості – на дату виникнення ПЗ по постачанню збудованого судна, для будівництва якого були ввезені устаткування, обладнання та комплектуючі, зі застосуванням ПВ;
  • для суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проєкти – на 60-й календарний день з дня видачі ПВ митному органу.

Причому погасити ПВ повинен тільки векселедавець (імпортер). Передавати ПВ іншим особам заборонено. Проценти або інші види плати за користування ПВ не нараховуються. Але в разі нецільового використання імпортованих товарів, за якими видано ПВ, імпортер платник ПДВ повинен погасити ПВ в періоді нецільового використання, а також сплатити пеню згідно з нормами ст. 129 ПКУ.

У разі несвоєчасного погашення ПВ до платника ПДВ векселедавця застосовуються штрафні санкції у розмірі 1% суми ПДВ, зазначеної у ПВ, за кожен день порушення строку, включаючи день погашення, але не більш як 50% суми ПВ.

Крок 5. Платник ПДВ імпортер у податковому періоді погашення ПВ відносить суму сплаченого ПДВ до ПК. У декларації з ПДВ такого періоду сума погашених векселів відображається в рядку 12.

 

Бухгалтерський облік

Приклад. Підприємство придбало у банку вексельний бланк вартістю 50,00 грн, в т.ч. ПДВ 8,33 грн та сплатило до держбюджету держмито за вексельний бланк – 10% від 17 грн. Видано митному органу ПВ на суму 100 000 грн. Погашено ПВ.

Бухгалтерський облік дивимося в таблиці.

 

Таблиця

Бухгалтерський облік ПВ

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунку

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Придбано бланк векселя

209

685

41,67

2

Відображено ПК з ПДВ

641

685

8,33

3

Оплата за бланк

685

311

50,00

4

Сплачено держмито

642

311

1,70

5

Сума сплаченого держмита включена до первісної вартості бланку

209

642

1,70

6

Відображено бланк векселя у позабалансовому обліку (41,67 + 1,70)

08

-

43,37

7

Видано ПВ митному органу

644

621

100 000,00

8

Списано використаний бланк векселя

92

209

43,37

9

Списано бланк з позабалансового обліку

-

08

43,37

10

Погашено ПВ

621

311

100 000,00

11

Відображено ПК з ПДВ

641

644

100 000,00

 ***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»