• Посилання скопійовано

Облік, реєстрація авто, імпортованого як гуманітарна допомога

Неприбуткова ГО під час воєнного стану імпортувала як гуманітарну допомогу мікроавтобус, переобладнаний для перевезення інвалідів. Використовуватиметься у власній діяльності ГО. Як оприбуткувати в бухобліку та зареєструвати?

Облік, реєстрація авто, імпортованого як гуманітарна допомога

Ввезення гуманітарної допомоги без мита, акцизу та ПДВ?

Під час ввезення (пересилання) на митну територію України товари, визначені відповідно до Закону про гуманітарну допомогу Комісією з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України як гуманітарна допомога, звільняються від оподаткування ввізним митом (ч. 1 ст. 287 МКУ).

Звільняються від оподаткування акцизним податком операції ввезення на митну територію України підакцизних товарів (продукції) як гуманітарної допомоги, наданої згідно з нормами Закону про гуманітарну допомогу.

Звільняються від оподаткування ПДВ операції із ввезення на митну територію України майна як гуманітарної допомоги, наданої згідно з нормами Закону про гуманітарну допомогу (п. 197.11 ПКУ).

Відповідно до ст. 6 Закону про гуманітарну допомогу не належать до гуманітарної допомоги підакцизні товари, крім транспортних засобів, призначених для перевезення більше ніж вісім осіб, та автомобілів, обладнаних для перевезення осіб з інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату, що передаються для використання установам соціального захисту населення, державним закладам охорони здоров’я і навчальним закладам, громадським організаціям осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, Товариству Червоного Хреста України та його обласним організаціям, державним закладам системи реабілітації, фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт».

Отже, якщо мікроавтобус ввозить ГО, яка належить до ГО осіб з інвалідністю, ветеранів війни і праці, така ГО звільняється від сплати мита, акцизного податку і ПДВ під час ввезення. Якщо ввозить інша ГО, мікроавтобус не є гуманітарною допомогою з погляду ст. 6 Закону про гуманітарну допомогу, а тому оподатковується ввізним митом, акцизом і ПДВ у загальному порядку. Але при цьому слід звернути увагу на дату ввезення, адже з 01.04.2022 р. діє п. 9-11 розділу XXI МКУ, внесений Законом №2142, відповідно до якого звільняються від оподаткування ввізним митом товари, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України підприємствами для вільного обігу (крім спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива (крім квасу «живого» бродіння), тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах).

 

Реєстрація мікроавтобуса

Реєстрація здійснюється згідно з Порядком №1388.

Ввезені в Україну транспортні засоби підлягають державній реєстрації на підставі заяв власників і митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа на паперовому носії або електронних митних декларацій чи виданих митними органами посвідчень про їх реєстрацію в сервісних центрах МВС (п. 28 Порядку №1388).

Якщо транспортні засоби перебували в експлуатації за межами України і були зареєстровані у відповідних органах іншої держави, обов’язковим є подання до сервісних центрів МВС реєстраційних або прирівняних до них документів такої держави (п. 29 Порядку №1388).

Ввезені в Україну транспортні засоби в період воєнного стану можна буде зареєструвати протягом 90 днів (а не 10 за стандартною процедурою) після завершення війни. Це встановлено змінами, внесеними до Порядку №1388 Постановою №190.

 

Бухгалтерський облік

Для гуманітарної допомоги є свій порядок бухобліку за Наказом №298, що поширюється на юридичних осіб незалежно від видів діяльності та форм власності (крім бюджетних установ), які одержали гуманітарну допомогу (отримувачі), які її потребують і яким вона безпосередньо надається (набувачі).

У ситуації, що розглядається, за вартість, за якою авто оприбутковується, беруть митну вартість (див. п. 1.6 Наказу №298). Якщо вона зазначена в іноземній валюті, то перераховується у гривні за правилами П(С)БО 21.

У бухгалтерському обліку ГО безоплатно отримані ОЗ (мікроавтобус) відображають проведеннями:

  • Д-т 152 К-т 484 — на митну вартість;
  • Д-т 152 К-т 631, 641, 685 — витрати, наведені в п. 8 НП(С)БО 7 (ввізне мито, акциз, ПДВ, перевезення тощо), якщо ГО мала такі витрати;
  • Д-т 105 К-т 152 — введення в експлуатацію (зарахування на баланс) ОЗ.

Зарахування мікроавтобуса на баланс ГО оформляє актом введення в експлуатацію ОЗ. Оскільки форма такого акта, затверджена наказом Мінфіну від 13.09.2016 р. №818, є обов’язковою тільки для підприємств державного сектору, ГО може скласти такий акт за довільною формою.

Надалі на мікроавтобус у загальному порядку нараховується амортизація: Д-т 92, 94 К-т 131. Ліквідаційна вартість, строк, метод амортизації визначаються в Акті введення в експлуатацію комісією, призначеною керівником ГО.

У сумі, пропорційно до нарахованої амортизації, визнається дохід (див. п. 1.5 Наказу №298): Д-т 484 К-т 745.

Наголосимо, що зараз ми розповідали про правила обліку авто, отриманого як гуманітарна допомога та використаного одержувачем як основний засіб.

Проте не завжди ОЗ зараз отримуються як гуманітарна допомога. Про особливості обліку безоплатно отриманих ОЗ читайте також у статтях «Безоплатно отримані ОЗ» у «ДК» №28/2019, «Безоплатне постачання товарів, робіт, послуг» у «ДК» №14/2020.

***

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»