• Посилання скопійовано

Внесення змін до облікових даних: які документи подавати разом з заявами?

Які документи, що підтверджують виникнення змін в облікових даних платників податків, подаються до контролюючих органів разом із заявами за формами № 1-ОПП та № 5-ОПП? Консультує ДФС

Внесення змін до облікових даних: які документи подавати разом з заявами?

"Вісник. Офіційно про податки"

Взяття на облік за основним місцем обліку юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів як платників податків та зборів у контролюючих органах, а також внесення змін до облікових даних платників податків, відомості щодо яких включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — Єдиний державний реєстр), здійснюється на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру без подання будь-яких документів до контролю­ючих органів.

Відповідно до підпунктів 66.1.1 та 66.1.3 ПКУ підставами для внесення змін до облікових даних платників податків є, зокрема, інформація органів державної реєстрації та документально підтверджена інформація, що надається платниками податків.

Порядок внесення змін до облікових даних платників податків визначено розділом IX Порядку №1588.

Згідно з п. 66.5 ПКУ та п. 9.2 розділу ІХ Порядку №1588 у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік відповідно до зазначених Кодексу та Порядку, крім змін, які вносяться до Єдиного державного реєстру, та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів подати до контролюючого органу уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік.

Перелік документів, які подаються для взяття на облік платника податків, та порядок їх подання визначено розділами IV — VI Порядку № 1588.

Додаткові реєстраційні заяви за формами №1-ОПП, №5-ОПП подаються з позначкою «Зміни», за формою № 1-РПП — з позначкою «Перереєстрація, зміни».

Платниками податків, відомості щодо яких включаються до Єдиного державного реєстру, заява за формою № 1-ОПП подається тільки у випадку надання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, її відокремлених підрозділів, оскільки такі дані не включаються до Єдиного державного реєстру і платник податків зобов’язаний подати таку інформацію контролюючому органу у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних (п. 66.4 ст. 66 Податкового кодексу).

При поданні заяви за формою № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» заповнюються 1, 2, 4 та 10 розділи заяви за формою № 1-ОПП, а інформація про засновників не подається.

Крім того, платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, можуть подати заяву за формою № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації елект­ронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Платники податків, для яких законом установлено особливості їх державної реєстрації та які не включаються до Єдиного державного реєстру, подають заяву за формою № 1-ОПП до контролюючого органу за основним місцем обліку. У разі подання заяви за формою № 1-ОПП з позначкою «Облік за основним місцем обліку» або «Зміни» заповненню підлягають всі розділи заяви, у тому числі й інформація про засновників. У разі подання заяви за формою № 1-ОПП з позначкою «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» заповнюються 1, 2, 4 та 10 розділи заяви за формою № 1-ОПП, а інформація про засновників не подається.

Отже, платники податків, для яких законом установлено особливості їх державної реєстрації та відомості щодо яких не містяться в Єдиному державному реєстрі, у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік, повинні подати заяву за формою № 1-ОПП, № 5-ОПП або № 1-РПП з уточненими документами у такому самому порядку, як і при взятті на облік.

Наталія Репетило,

головний державний ревізор-інспектор відділу обліку платників

Управління реєстрації та обліку платників

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Облік та звітність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»