• Посилання скопійовано

Податковий номер для дитини: як отримати?

Податківці роз'яснили, як отримати реєстраційний номер облікової картки платника податків для дитини у віці до 14 років

Податковий номер для дитини: як отримати?

«Вісник. Офіційно про податки»

Згідно з п. 70.5 ПКУ та п. 1 розділу VII Положення №822 фізособа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), яка не включена до Держреєстру фізосіб — платників податків, зобов’язана особисто або через представника подати до відповідного контролюючого органу облікову картку фізособи — платника податків за формою №1ДР, яка є водночас заявою для реєстрації у Держреєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу, який містить необхідні для реєстрації реквізити (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народ­ження, місце проживання, громадянство).

Пунктом 4 розділу VII Положення №822 передбачено, що Облікові картки №1ДР малолітніх осіб (до 14 років) подаються одним із батьків (усиновителем, опікуном, піклувальником) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного із батьків (усиновителя, опікуна, пік­лувальника). Якщо свідоцтво про народження дитини видано не українською мовою, необхідно подати засвідчений у встановленому законодавством порядку переклад такого свідоцтва українською мовою (після пред’явлення повертається) та його копію.

У разі виникнення необхідності у реєстрації в Держреєстрі малолітніх осіб, які залишилися без піклування батьків та щодо яких не прийнято рішення про встановлення опіки (піклування), документи на проведення реєстрації подаються представником органу опіки і піклування з документальним підтвердженням особи представника та його повноважень за наявності свідоцтва про народження.

Відповідно до п. 6 розділу ІІІ Положення  №822 громадяни України документи для проведення реєстрації у Держреєстрі подають до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а ті, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання в Україні, — до будь-якого контролюючого органу.

Реєстрація фізособи у Держреєстрі здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання до контролюючого органу Облікової картки №1ДР.

У разі виявлення недостовірних даних або помилок у поданій Обліковій картці №1ДР щодо внесення прізвища, імені, по батькові, дати чи місця народження, місця проживання тощо фізичній особі може бути відмовлено у реєстрації (у разі неможливості виправлення недостовірних даних або помилок у встановлений строк) або продовжено строк реєстрації до 10 робочих днів.

За зверненням фізособи, її представника контролюючий орган видає документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі (картка платника податків), відповідно до порядку, визначеного Положенням №822.

Документ, що засвідчує реєстрацію у Держреєстрі малолітньої особи, видається одному з батьків (усиновителю, опікуну, піклувальнику) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника), протягом трьох робочих днів з дня звернення до контро­люючого органу за місцем проживання фізичної особи та може бути продов­жено до п’яти робочих днів у разі звернення до іншого контролюючого органу.

Статтею 21 Закону №5492 визначено, що кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України. Відповідно до ч. 7 цієї статті до паспорта громадянина України вноситься інформація, зокрема, про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Держреєстру фізосіб — платників податків.

***

Читайте також: 9 важливих змін в реєстрації фізичних осіб у Держреєстрі, - роз'яснює ДФСУ

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Облік та звітність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»