• Посилання скопійовано

Змінили прізвище чи місце реєстрації? Обов’язково повідомте податкову!

Податківці наголошують: у разі зміни прізвища, місця реєстрації громадянин повинен в обов'язковому порядку повідомити про це орган ДФС

Змінили прізвище чи місце реєстрації? Обов’язково повідомте податкову!

ДФС у Рівненській області повідомляє, що кожна фізособа, яка отримує офіційні доходи, є платником ПДФО та перебуває на обліку в органах ДФС. У кожного громадянина є свій індивідуальний реєстраційний номер облікової картки платника податків, крім осіб які через свої релігійні переконання відмовилися від нього, та облік яких ведеться у окремому реєстрі за серією та номером паспорта.

У Держреєстрі фізосіб — платників податків на кожну фізособу заведена облікова картка, у якій міститься така інформація (п. 70.2 ПКУ):

  • прізвище, ім’я та по батькові;
  • дата народження;
  • місце народження (країна, область, район, населений пункт);
  • місце проживання, а для іноземних громадян — також громадянство;
  • серія, номер свідоцтва про народження, паспорта (аналогічні дані іншого документа, що посвідчує особу), ким і коли виданий.

Згідно з п. 70.5 ПКУ фізособа несе відповідальність згідно із законом за достовірність інформації, що подається для реєстрації у Держреєстрі фізосіб – платників податків. А згідно з п. 70.7 ПКУу разі зміни будь - якої інформації з переліку, наведеного вище, громадянин повинен повідомити про це орган ДФС.

Переважна більшість громадян навіть не здогадується про те, що коли змінюється місце проживання, вони повинні повідомити про це податкову службу. На жаль незнання законів не звільняє від відповідальності за їх порушення, встановленою п. 70.5 ПКУ, та приводить до подальших проблем при зверненні до органів ДФС, зокрема, при подачі річних декларацій, чи зверненні за отриманням інформації про власні доходи, тощо.

Для уникнення такої ситуації при зміні інформації, яка міститься у Держреєстрі фізосіб — платників податків, фізособа повинна у місячний термін з дня виникнення змін подати до податкової служби заяву  за формою №5ДР, яку можна  отримати у центрах обслуговування платників органів ДФС.

Тому ДФС бажає всім громадянам пам’ятати про свої обов’язки визначені ПКУ для уникнення неприємних ситуацій та звертає увагу, що ДФС на постійній основі вдосконалює сервіси та процедури реєстрації платників податків.

Так, наприкінці 2017 року  скорочено строк реєстрації фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків  з 5 до 3 днів з дня подання заяви. Крім того, громадяни України, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, мають можливість подати документи для реєстрації або внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків  через будь-який орган ДФС.

Джерело: ДФС у Рівненській області

Рубрика: Облік та звітність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»