• Посилання скопійовано

Відомість розподілу чисельності працівників подаємо до 25 січня, і можливо востаннє!

За наслідками кожного року роботодавці звітували до ФСС НВВ. І 2015 рік не став винятком. До 25 січня 2016 року роботодавцям треба знову подавати річний звіт до Фонду нещасних випадків

Відомість розподілу чисельності працівників подаємо до 25 січня, і можливо востаннє!

Тетяна Мойсеєнко, податковий консультант,

директор навчального центру "Dominanta"

 

З 01.01.2015 року система соціального страхування має оновитися відповідно до Закону №1105. Зокрема, мали б об'єднати два фонди – ФСС з ТВП і ФСС НВВ. Але минув рік і майже нічого не змінилось. Два фонди працюють окремо, здійснюють окремо фінансування, приймають окремо звітність.

За наслідками кожного року роботодавці звітували до ФСС НВВ. І 2015 рік не став винятком, на жаль. До 25 січня 2016 року роботодавцям треба знову подавати річний звіт до фонду нещасних випадків. Про це натякає і Фонд НВВ у своєму листі від 28.10.2015 р. № 128.

Але сподіваємося, що заявлена на 2016 рік Мінфіном ставка ЄСВ 20% поєднає усі класи ризику в один (і два фонди в один), що автоматично ліквідує річний звіт до фонду.

А поки що розглянемо особливості заповнення і подачі звіту до Фонду нещасних випадків.

ЗВІТ ДО ФОНДУ

Відповідно до ст.15 Закону № 1105 та п. 3.10 Порядку віднесення страхувальників до класу професійного ризику виробництва з урахуванням виду їх економічної діяльності та проведення перевірок достовірності поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності (у тому числі основний), страхувальники один раз на рік до 25 січня року, наступного за звітним, подають до робочих органів виконавчої дирекції Фонду за місцезнаходженням (місцем проживання) відомість розподілу чисельності працівників.

Страхувальники мають право надіслати відомость розподілу робочому органу виконавчої дирекції Фонду поштою з повідомленням про вручення згідно з Порядком оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів і декларацій, затвердженим постановою КМУ від 28.07.97 № 799. У разі надсилання відомості розподілу поштою вона вважається поданою у день отримання відділенням поштового зв'язку від страхувальника поштового відправлення із відомістю розподілу.

Згідно з розділом II Порядку страхувальниками є роботодавці, а саме:

  • підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю;
  • філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами;
  • фізичні особи - підприємці і фізичні особи, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю;
  • дипломатичні представництва і консульські установи України, філії, представництва, інші відокремлені підрозділи підприємств, установ та організацій (у тому числі міжнародні), утворені відповідно до законодавства України, які мають окремий баланс і самостійно здійснюють розрахунки із застрахованими особами;
  • дипломатичні представництва і консульські установи іноземних держав, філії, представництва та інші відокремлені підрозділи іноземних підприємств, установ та організацій (утому числі міжнародні), розташовані на території України. 

Порядок заповнення звіту наступний:

У графах 1 і 2 таблиці Звіту потрібно вказати коди видів економічної діяльності та їх назви за національним класифікатором України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності».

У графі 3 вказуємо середньооблікову кількість працівників за кожним видом діяльності (розраховується згідно з Інструкцією зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 р. № 286).

Питома вага працівників за кожним видом діяльності (графа 4) розраховується шляхом ділення показника графи 3 конкретного виду діяльності на число, вказане в рядку «Усього» графи 3. Отриманий показник множимо на 100%.

Графа 5 — відображається обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг) за кожним видом діяльності в тисячах гривень з одним десятковим знаком.

Питому вагу реалізованої продукції (робіт, послуг) в розрізі окремих видів діяльності розраховуємо за аналогією з питомою вагою працівників.

Новини на тему:

 - Фонд з НВВ про подання відомості розподілу чисельності працівників

Автор: Мойсеєнко Тетяна

Джерело: Dominanta

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»