• Посилання скопійовано

Заповнюємо додаток 6 до декларації акцизного податку при роздрібній/оптовій торгівлі підакцизними товарами

ДФСУ роз’яснила порядок заповнення Додатка 6 до декларації акцизного податку при здійсненні одночасно роздрібної та оптової торгівлі підакцизними товарами. А також наголосила, що продавцям цих товарів варто запитувати покупців про наявність ліцензій на торгівлю ними

Заповнюємо додаток 6 до декларації акцизного податку при роздрібній/оптовій торгівлі підакцизними товарами

Нагадаємо, форму декларації акцизного податку та порядок її заповнення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 р. №14.

Додаток 6 до Декларації заповнюється госпсуб’єктами роздрібної торгівлі підакцизних товарів з метою обчислення податкового зобов’язання, що підлягає сплаті, за операціями з роздрібної торгівлі. Згідно з Порядком заповнення декларації у графах 3, 4 «Вартість (з податком на додану вартість) підакцизних товарів, що реалізовані у роздрібній торговельній мережі та у мережі громадського харчування» додатка 6 вказується:

у графі 3 – загальна вартість (з ПДВ) реалізованих підакцизних товарів у роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування споживачам незалежно від форми розрахунків;

у графі 4 – вартість (з ПДВ) реалізованих підакцизних товарів у роздрібній торговельній мережі споживачам незалежно від форми розрахунків для їх комерційного використання, тобто для подальшої реалізації кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання.

Отже, якщо товариство здійснює продаж підакцизних товарів, зокрема алкоголю та тютюну, через роздрібну торгівельну мережу незалежно від форми розрахунків госпсуб’єктам, які мають ліцензії на здійснення оптово/роздрібної торгівлі підакцизними товарами та придбавають підакцизні товари для подальшої їх реалізації кінцевим споживачам,  вартість таких підакцизних товарів (з ПДВ та без урахування акцизного податку з реалізації госпсуб’єктами роздрібної торгівлі підакцизних товарів) зазначається у графі 4 додатка 6 до Декларації.

Якщо ж товариство здійснює операції з оптової торгівлі підакцизними товарами, зокрема алкоголем та тютюном, які не є об’єктом оподаткування акцизним податком з роздрібного продажу підакцизних товарів, то воно не декларує такі операції.

Крім того, податківці зазначають, що товариству (як платнику податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів) при здійсненні одночасно роздрібної і оптової реалізації підакцизних товарів слід ідентифікувати покупців щодо наявності/відсутності у цих покупців ліцензії на право оптової/роздрібної торгівлі підакцизними товарами. Це може бути здійснено шляхом пред’явлення покупцем вказаних ліцензій на здійснення оптово/роздрібної торгівлі підакцизними товарами. Перелік госпсуб’єктів, яким видано ліцензії на право оптової/роздрібної торгівлі підакцизними товарами, оприлюднено на офіційному веб-порталі ДФС.

За наявності у покупця вказаних ліцензій можна вважати, що підакцизні товари придбаваються для наступної їх реалізації. За таких умов операції з реалізації госпсуб’єктами підакцизних товарів не підлягають оподаткуванню акцизним податком із роздрібної торгівлі підакцизними товарами, і відповідно товариство як реалізатор не є платником акцизного податку з роздрібного продажу.

 

Зазначене роз’яснення надано в листі ДФСУ від 19.02.2016 р. №3762/6/99-99-19-03-03-15.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»