• Посилання скопійовано

Аналітика від Дт-Кт: виправляємо помилки в декларації фізособи-єдинника III групи

Від помилок не застрахований жодний суб'єкт господарювання. Зокрема, і фізособи — підприємці 3-ї групи. Яким чином виправляти звітність та які наслідки це матиме, розглянемо у статті

Аналітика від Дт-Кт: виправляємо помилки в декларації фізособи-єдинника III групи

Загальні положення

ФОП — платники єдиного податку 3-ї групи — це підприємці, які не використовують працю найманих осіб або в яких кількість осіб, які перебувають із ними у трудових відносинах, не обмежена та протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 млн гривень. Ставка єдиного податку для таких платників встановлюється у відсотках до доходу, отриманого протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі (вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг)), а саме:

  • 3% доходу — у разі сплати ПДВ;
  • 5% доходу — у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Ведення обліку та складання звітності платниками єдиного податку визначено в ст. 296 ПКУ. Так, ФОП 3-ї групи, які не є платниками ПДВ, відповідно до пп. 296.1.1 ПКУ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів. А ФОП 3-ї групи — платники ПДВ повинні вести Книгу обліку доходів та витрат за формою та в порядку, затвердженими тим же Наказом №579 (пп. 296.1.2 ПКУ).

 

Податкова звітність

Згідно з п. 296.3 ПКУ, ФОП — платники єдиного податку 3-ї групи подають до контролюючого органу за місцем податкової адреси податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, тобто протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу. Платники єдиного податку 3-ї групи сплачують єдиний податок за місцем реєстрації відповідно до п. 295.3, 295.4 ПКУ протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал, тобто протягом 50 календарних днів після закінчення звітного кварталу.

 

Виправлення помилок у звітності

У чинному законодавстві немає окремих норм щодо виправлення помилок у звітності ФОП платників ЄП 3-ї групи. Тому в цьому разі слід керуватися загальними правилами внесення змін до податкової звітності, викладеними в ст. 50 ПКУ.

Так, якщо ФОП самостійно або за результатами електронної перевірки виявляє помилки, які містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він може виправити їх кількома способами:

1) подати звітну нову декларацію з виправленими показниками, за умови що граничний строк подання декларації за такий самий звітний період не закінчився (тобто протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу);

Зверніть увагу!

Якщо за результатом проведення електронної перевірки встановлено порушення податкового законодавства і платник не подає уточнюючий розрахунок протягом 20 робочих днів після дати складення довідки про проведення електронної перевірки, контролюючий орган має право на проведення позапланової перевірки платника за відповідний період (п. 50.3 ПКУ).

2) надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації, якщо граничний строк подання декларації за такий самий звітний період закінчився;

3) зазначити відповідні уточнені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були виявлені.

Увага! Під час проведення контролюючими органами планових та позапланових перевірок подавати уточнюючі розрахунки заборонено.

Уточнюючий розрахунок подається за формою, чинною на час подання уточнення. Окремої форми уточнюючого розрахунку до податкової декларації платника єдиного податку ФОП 3 групи немає, тому його складають за такою самою формою, як і декларацію, але з позначкою 03 «Уточнююча» та заповненням розділу VІ «Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок». Нова звітна податкова декларація подається з позначкою 02 «Звітна нова», розділ VІ не заповнюється.

В одній уточнюючій декларації можна виправити помилки лише одного звітного періоду.

 

Відповідальність

Платник податків, який самостійно або за результатами електронної перевірки виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів (про це свідчитиме рядок 17 розділу VI декларації), зобов'язаний сплатити не лише суму недоплати, а й штраф (зазначається у рядку 19).

Виняток: при складанні нової звітної декларації штрафи не застосовуються.

Так, якщо ФОП — платник єдиного податку надсилає уточнюючий розрахунок, то до подання такого уточнюючого розрахунку він зобов'язаний сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми.

У разі коли ФОП виправляє помилки в складі майбутніх податкових декларацій, то він у такій декларації відображає суму недоплати, збільшену на суму штрафу в розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

У разі коригування, за яким відбувається зменшення податкового зобов'язання, штрафні санкції не передбачені.

Також пп. 129.1.2 ПКУ передбачена пеня, яка починає нараховуватися з дня настання строку погашення податкового зобов'язання, нарахованого платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження). Пеня припиняє нараховуватися у день зарахування коштів на відповідний бюджетний рахунок. Така пеня нараховується з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, чинної на день заниження. Нараховується пеня відповідно до Інструкції про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, затвердженої наказом ДПА України від 17.12.2010 р. №953 (приклад нарахування пені наведено у додатку 2 до неї).

Коли пені не буде

Є випадок, коли пеня не буде нараховуватися, хоча це не звільняє платника від сплати заниження ПЗ та штрафу. Так, відповідно до п. 129.9 ПКУ, у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок згідно зі ст. 50 ПКУ, пеня не нараховується, за умови що такі зміни внесені протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання.

Крім того, згідно зі ст. 163-1 КпАП, за порушення порядку ведення податкового обліку може бути передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу у розмірі від 85 грн до 170 грн (при повторному порушенні — від 170 грн до 255 грн).

Приклад ФОП Іващенко П. П., платник єдиного податку 3-ї групи, неплатник ПДВ, задекларував у I кварталі 2016 року обсяг доходу в сумі 1000200 грн. Податкова декларація за I квартал 2016 року була здана вчасно 10.05.2016 р. Але 15.05.2016 р. виявлено помилку, а саме неврахований дохід у сумі 100000 грн, тим самим було занижено податкове зобов'язання з єдиного податку в розмірі 5000 грн (100000 х 5%). ФОП Іващенко П. П. вирішив подати уточнюючу декларацію.

Зверніть увагу, що граничний строк сплати податкового зобов'язання (до 20.05.2016 р. включно) ще не настав. Але це ніяк не вплине на обов'язок нарахування штрафу у зв'язку з поданням такої уточнюючої декларації, бо абз. 4 п. 50.1 ПКУ чітко встановлено, що сплатити недоплату та штраф 3% треба до подання такого уточнюючого розрахунку. А задекларовану суму відповідно до звітної декларації слід сплатити у встановлений строк протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

Щодо нарахування пені, то у разі виправлення помилки протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання (за умовами прикладу — до 18.08.2016 р.), пеня не нараховується. А в нашому прикладі ані строку погашення податкового зобов'язання, ані граничного терміну самостійного внесення змін до податкової звітності не порушено.

Крім того, за умовами прикладу можна порадити ФОП Іващенко П. П. контролювати обсяг доходу, бо за I квартал 2016 р. він отримав дохід у сумі, яка майже дорівнює четвертій частині максимально допустимого розміру обсягу доходу за календарний рік (5 млн грн). Тому треба заздалегідь планувати отримані доходи та в разі можливого перевищення своєчасно (не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу) подати до контролюючого органу заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на загальну систему за ст. 177 ПКУ з 1 числа наступного кварталу.

Фрагмент уточнюючої декларації наведено у зразку.

Зразок

Уточнююча податкова декларація платника ЄП-ФОП за умовами прикладу (фрагмент)

Автор: Воробйова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»