• Посилання скопійовано

Форма №1ДФ - від заповнення до відповідальності: новий лист ДФСУ

Податківці нагадали про основні моменти заповнення форми №1ДФ, проведення камеральної перевірки та штрафи за порушення його подання

Форма №1ДФ - від заповнення до відповідальності: новий лист ДФСУ

Про це ДФСУ розповіла у новому листі від 16.02.2017 р. №3874/7/99-99-13-01-01-17.

 

Хто та коли подає форму №1ДФ?

Особи, які мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу (тобто протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу), податковий розрахунок за формою №1ДФ до контролюючого органу за місцем свого розташування.

Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.

 

Порядок заповнення та подання

Порядок заповнення та подання податковими агентами форми №1ДФ затверджено наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Дія Порядку поширюється на податкових агентів, зокрема, юросіб, які нараховують (виплачують, надають) доходи фізичній особі та/або зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати ПДФО, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, а також військовий збір. Водночас Порядком не передбачено відображення інформації щодо нарахованих (виплачених) доходів на користь суб'єктів господарювання – юридичних осіб.

Пунктом 3.6 Порядку №4 встановлено, що у графі 5 «Ознака доходу» зазначається ознака доходу згідно з довідником ознак доходів. Ознака доходу визначається до нарахованого доходу.

Податківці у листі навели порядок відображення в формі №1ДФ окремого виду доходу, який має ознаку 118. Згідно з Довідником ознак доходів під ознакою доходу «118» відображаються суми надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки, розмір якої обчислюється відповідно до п. 170.9 ПКУ.

Таким чином, під «118» ознакою доходу відображаються виключно суми коштів, які згідно з пп. 170.9.1  ПКУ підлягають оподаткуванню.

Суми коштів, які стягуються за рішенням суду на рахунки органів виконавчої служби відображаються суб'єктом господарювання, який здійснює таке нарахування (виплату), в податковому розрахунку за формою № 1ДФ за відповідною ознакою доходу в залежності від виду нарахованого (виплаченого) доходу.

Нагадаємо, що податківці вважають невідображення у формі №1ДФ даних про виплату підприємцю порушенням. Більше про це тут>>

Покрокова інструкція для заповнення форми №1ДФ від ДФСУ >>

Також різні практичні випадки заповнення форми №1ДФ розглянули фахівці "Дебету-Кредиту" в аналітичній статті.

Заповнення розділу ІІ форми №1ДФ - нарахований чи оподатковуваний дохід? Відповідь тут>>

 

 

Камеральна перевірка форми № 1ДФ

Як ми уже повідомляли, камеральна перевірка може бути проведена лише протягом 30 календарних днів.

Особливості проведення камеральних перевірок податкового розрахунку за ф. № 1ДФ передбачені п. 3.4 Наказу №165. Які саме реквізити підлягають обов'язковій перевірці - читайте тут>>

 

Відповідальність за порушення порядку заповнення або подання форми № 1ДФ

Якщо дані, зокрема, камеральної перевірки свідчать про подання форми №1ДФ з недостовірними відомостями або з помилками, до податкового агента застосовуються наступні штрафні (фінансові) санкції.

Згідно з п. 119.2 ПКУ неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками форми №1ДФ, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку та/або до зміни платника податку тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень. За ті ж дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, - 1020 гривень.

Передбачені цим пунктом штрафи не застосовуються, якщо недостовірні відомості або помилки  виникли у зв'язку з виконанням податковим агентом вимог п. 169.4 ПКУ та були виправлені відповідно до вимог ст. 50 ПКУ.

Крім того, згідно зі ст. 163-4 КУпАП, неповідомлення або несвоєчасне повідомлення ДПІ відомостей про доходи громадян тягне за собою попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також на громадян - СПД у розмірі 2-3 н.м.д.г. За повторні дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адмінстягненню за те ж порушення, - від 3 до 5 н.м.д.г.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»