• Посилання скопійовано

Звітна нова форма № 1ДФ: виправлення помилок без штрафу

Що робити, якщо податковий агент подав форму №1ДФ за II квартал 2017 року, але до закінчення граничного строку подання цього звіту знайшов у ньому помилки? Жодних повторних подач з правильними відомостями - в цьому випадку варто не затягувати і подати звітну нову форму №1ДФ!

Звітна нова форма № 1ДФ: виправлення помилок без штрафу

Згідно з п. 50.1 ПКУ, якщо після подачі податкової декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період або подає у наступних податкових періодах уточнюючу декларацію внаслідок виконання вимог п. 169.4 ПКУ, то штрафи за такі помилки до платника податків не застосовуються.

Як ця норма реалізована щодо податкового розрахунку за формою № 1ДФ? 

Порядок проведення коригувань у формі № 1ДФ наведено у наказі Мінфіну від 13.01.2015 р.  №4:

  • якщо недостовірні відомості виявлено у звітності, яка сформована та подана за звітний квартал до закінчення граничного строку його подання, у реквізитах розрахунку відмічається відповідна клітинка «Звітний новий»; 
  • якщо ж термін подання форми №1ДФ вже минув,  у реквізитах відмічаємо - "Уточнюючий". 

Щодо форми № 1 ДФ за II квартал 2017 року, то граничний строк її подання – 9 серпня 2017 року.

Отже, у податкового агента, який вже подав цей звіт, ще є час до 09.08.2017 р. виправити будь-які помилки у ньому без штрафів! 

 

Як заповнити звітну нову форму № 1ДФ

Слід враховувати, що методика виправлення помилок у формі № 1ДФ кардинально відрізняється від виправлення помилок в інших податкових деклараціях. 

Для того, щоб правильно виправити помилки «Звітною новою» формою № 1ДФ, слід пам’ятати головне правило: Порядок заповнення звітного нового та уточнюючого податкових розрахунків є однаковим! 

А це означає наступні особливості складання:

  • у звітній новій формі №1ДФ не потрібно наводити усі правильні показники за звітний період. Навпаки, у цій формі звіту треба наводити лише виправлення!
  • але реквізити «Порція», «Працювало за трудовими договорами (контрактами)», «Працювало за цивільно-правовими договорами» у звітній новій формі № 1ДФ повинні відповідати тим, що були зазначені у звіті, який коригується.

Виправлення у розділі І (у якому наводиться інформація щодо ПДФО). У розділі І форми № 1ДФ слід проставити інформацію лише за рядками й реквізитами, які уточнюються. 

Отже, у випадку виявлення помилки у попередній звітності, слід продублювати всі графи помилкового рядка та у графі 9 указати "1" – на його виключення. 

Щодо інформації, яку пропустили та не включили у попередню звітність – у рядку заповнюються усі графи та у графі 9 вказується "0" - на введення рядка. 

Тобто в оновленій звітності має бути наведена інформація лише за рядками, які виправляються чи прибираються або ж додаються – в одних рядках буде зазначено інформацію, яка виключає попередньо задекларовані дані, в інших – відображається вірна інформація. Рядки з достовірними даними з раніше поданої форми №1ДФ дублювати не потрібно, оскільки це призведе до подвоєння інформації.

 

Виправлення у розділі ІІ (у якому наводиться інформація щодо військового збору). Помилки у цьому розділі виправляються наступним чином. 

Для виключення помилкового рядка з попередньо введеної інформації у розділі ІІ форми № 1ДФ у рядку "Військовий збір - виключення****" потрібно повторити всі графи помилкового рядка. 

Після цього  в рядку "Військовий збір" звітної нової форми № 1ДФ слід відобразити правильну інформацію (за наявності).

 

Що буде, якщо помилку не виправити до спливу граничного строку подання звіту? 

У будь-якому випадку її доведеться виправляти. Але вже з великим ризиком штрафу. 

Про те, як саме податківці вивчають подані податковими агентами форми № 1ДФ, і який штраф загрожує за знайдені ними помилки, ви можете прочитати тут.

Про те, як виправити в формі № 1ДФ помилку, якщо граничний строк її подання за певний звітний період вже сплинув, читайте тут.

А якщо вас цікавить, як можна не тільки виправити помилку, а й уникнути штрафу за неї, читайте наш аналітичний матеріал.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»