• Посилання скопійовано

Як вiдображаються доходи самозайнятих осiб у формі №1ДФ, якщо їх нараховано та виплачено в рiзних кварталах

Дохiд, виплачений самозайнятiй особi, вiдображається в податковому розрахунку за формою №1ДФ пiд ознакою доходу «157»

Як вiдображаються доходи самозайнятих осiб у формі №1ДФ, якщо їх нараховано та виплачено в рiзних кварталах

У ДФСУ пояснили, що за пунктом 3 Порядку № 4 (далi - Порядок):

  • у графi 3а «Сума нарахованого доходу» вiдображається (за звiтний квартал) дохiд, який нараховано фiзичнiй особi вiдповiдно до ознаки доходу згiдно з довiдником ознак доходiв, наведеним у додатку до цього Порядку. У разi нарахування доходу його вiдображення у графi 3а є обов'язковим незалежно вiд того, виплаченi такi доходи чи нi;
  • у графi 3 «Сума виплаченого доходу» вiдображається сума фактично виплаченого доходу платниковi податку податковим агентом;
  • у графi 4а «Сума нарахованого податку» вiдображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платниковi податку згiдно iз законодавством;
  • у графi 4 «Сума перерахованого податку» вiдображається фактична сума перерахованого до бюджету податку.

Довiдником ознак доходiв, наведеним у додатку до Порядку, визначено, що дохiд, виплачений самозайнятiй особi, вiдображається в податковому розрахунку за формою № 1 ДФ пiд ознакою доходу «157».

Згiдно з пiдпунктом 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далi - Кодекс) самозайнята особа - це платник податку, який є фiзичною особою - пiдприємцем або провадить незалежну професiйну дiяльнiсть за умови, що така особа не є працiвником у межах такої пiдприємницької чи незалежної професiйної дiяльностi. Пiд чає нарахування (виплати) фiзичнiй особi - пiдприємцю доходу вiд провадження нею пiдприємницької дiяльностi суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, якi нараховують (виплачують) такий дохiд, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фiзичною особою - пiдприємцем, яка одержує такий дохiд, подано копiю документа, що пiдтверджує її державну реєстрацiю вiдповiдно до закону як суб'єкта пiдприємницької дiяльностi (п. 177.8 ст. 177 Кодексу).

Усе про бланки і звітність
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Пiд час виплати суб'єктами господарювання - податковими агентами фiзичним особам, якi провадять незалежну професiйну дiяльнiсть, доходiв, безпосередньо пов'язаних з такою дiяльнiстю, податок на доходи у джерела виплати не утримується в разi подання такою фiзичною особою копiї довiдки про взяття її на податковий облiк як фiзичної особи, яка провадить незалежну професiйну дiяльнiсть (п. 178.5 ст. 178 Кодексу).

Якщо дохiд, який виплачується самозайнятiй особi, одержують вiд операцiй, проведених у межах пiдприємницької або незалежної професiйної дiяльностi, то в податковому розрахунку за формою № 1ДФ заповнюються графи 3 та 3а.

При цьому графа 3 «Сума виплаченого, доходу» заповнюється в разi фактичної виплати доходу самозайнятiй особi. Наприклад, якщо дохiд було нараховано в лютому (I квартал), а виплату проведено у квiтнi (II квартал), нарахована сума буде вiдображатися в графi 3а «Сума нарахованого доходу» за I квартал, а виплачена сума буде вiдображатися у графi 3 «Сума виплаченого доходу» податкового розрахунку за формою № 1 ДФ за II квартал.

Графи 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» не заповнюються, у цьому випадку в таких графах проставляються нулi.

Заступник начальника вiддiлу, Ольга ЗАСIМОВА

"Праця i зарплата" №39 (1003)

***

Читайте також:

Заповнення форми №1ДФ - у запитаннях та відповідях від податківців

 

Відображаємо в формі №1ДФ неоподатковані доходи

Джерело: Dominanta

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»