• Посилання скопійовано

Повторна реєстрація ФОП протягом року: як бути зі звітністю з ЄСВ?

У разі припинення підприємницької діяльності та повторної реєстрації протягом року необхідно буде подати два звіти з ЄСВ - "ліквідаційний" та "початковий"

Повторна реєстрація ФОП протягом року: як бути зі звітністю з ЄСВ?

ДФСУ в індивідуальній податковій консультації від 27.10.2017 р. №2411/С/99-99-08-02-01-14/ІПК зазначила, що у разі припинення підприємницької діяльності та повторної реєстрації протягом року необхідно буде подати два звіти з ЄСВ:

  • один "ліквідаційний" - до дня державної реєстрації припинення. Термін сплати зобов’язань, визначених фізичною особою - підприємцем у звіті з позначкою "ліквідаційний", настає в день подання такого Звіту, відповідно єдиний внесок необхідно сплатити до дня подання Звіту включно;
  • другий "початковий" - в законодавчо визначений термін.

Зняття з обліку фізичної особи як платника ЄСВ здійснюється відповідно до п.  1 ст. 5 Закону №2464 після проведення передбачених законодавством перевірок платника та проведення остаточного розрахунку.

Дані про зняття з обліку фізичної особи - підприємця як платника податків та як платника ЄСВ передаються контролюючим органом до ЄДР та оприлюднюються на порталі електронних сервісів ЄДР.

З огляду на зазначене, після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа - платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності та зобов’язана забезпечити остаточні розрахунки з податків та ЄСВ від провадження підприємницької діяльності.

Повторне взяття на облік фізичної особи - підприємця після припинення його підприємницької діяльності у контролюючих органах здійснюється на підставі відомостей з ЄДР. При цьому нова реєстрація фізичної особи - підприємця не припиняє її зобов’язань, що виникли під час провадження підприємницької діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов’язань та застосування санкцій за їх невиконання.

Читайте також: Як припинити підприємницьку діяльність: алгоритм дій

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»