• Посилання скопійовано

Подання першої звітності у статусі "єдинника"

Податківці надали роз'яснення щодо подання першої звітності у статусі платника єдиного податку

Подання першої звітності у статусі "єдинника"

У новостворених підприємців, які обрали ІІІ групу платника єдиного податку, зареєструвалися в установленому законом порядку та протягом 10 календарних днів з дня держреєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування і ставки єдиного податку, встановленої для  ІІІ групи, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, у якому відбулася держреєстрація, - зазначає "Вісник. Офіційно про податки".

Щодо тих, хто обрав І або ІІ групу платника єдиного податку, вважається, що у період від дати держреєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування фізособа – підприємець здійснює підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування.

Доходи, отримані новоствореною особою у цей період, оподатковуються на загальних підставах відповідно до ст. 177 ПКУ та включаються до податкової декларації за формою, затвердженою наказом №859.

Новостворені фізособи – підприємці подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, у якому розпочато таку діяльність, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

Крім того, платник податків зобов’язаний за кожний установлений ПКУ звітний період, у якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, що підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п. 49.2 ПКУ).

Таблиця. Подання першої звітності у статусі "єдинника"

Група платника

За умови

Звітність

І та/або ІІ

Якщо державна реєстрація відбулася у середині місяця, а статус "єдинника" набуто з 1 числа наступного місяця

1) Подати декларацію про майновий стан та доходи за той квартал, у якому сталася реєстрація ФОП*.

2) Не забути ще раз подати таку саму декларацію за результатами року (якщо доходів не було — поставити прочерки) до 9 лютого 2018 р.*

3) Подати декларацію як "єдинника" до 1 березня

 

ІІІ

Одразу стає "єдинником" на ІІІ групі

Передбачено для ІІІ групи

*Якщо декларацію подано за ІV квартал, то це звільняє платника єдиного податку від подання річної декларації.
Податкові декларації подаються з урахуванням п. 49.2 ПКУ.

 

***

Читайте також:

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»