• Посилання скопійовано

Оприлюднення річної фінзвітності за 2017 рік слід здійснювати ще за «старими» правилами: нова позиція Мінфіну

Мінфін роз'яснив, що оприлюднення річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності за 2017 рік здійснюється у порядку, встановленому Законом про бухоблік у редакції, яка діяла до 01.01.2018 року

Оприлюднення річної фінзвітності за 2017 рік слід здійснювати ще за «старими» правилами: нова позиція Мінфіну

Нагадуємо, що з урахуванням змін, унесених Законом №2164 до Закону про бухоблік, МСФЗ для складання фінзвітності та консолідованої фінзвітності обов’язково мають застосовувати ще й:

1) підприємства, що становлять суспільний інтерес;

2) великі підприємства, які відповідають щонайменше 2-м із таких критеріїв: 

  • балансова вартість активів — понад 20 млн євро;
  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — понад 40 млн євро;
  • середня кількість працівників — понад 250 осіб;

3) публічні товариства, підприємства, які провадять діяльність із видобутку корисних копалин загальнодержавного значення.

Аналітику щодо застосування МСФЗ читайте  тут>>  

Згодом фахівці Мінфіну у листі від 29.12.2017 р. №35210-06-5/37175 зауважили, що датою переходу на МСФЗ для таких підприємств є 01.01.2018 р. Але ці підприємства можуть обрати датою переходу на МСФЗ 01.01.2017 р. Коментар до цього листа читайте тут>>

Тепер же з'явився інший лист Мінфіну від 27.02.2018 р. №35210-06-5/5570. За ним у 2018 році великим підприємствам, які вперше переходять на МСФЗ відповідно до Закону про бухоблік, дозволено застосовувати вимоги НП(С)БО. 

При цьому  для забезпечення порівнянності показників фінансової звітності підприємств, які вперше застосовують МСФЗ з датою переходу 01.01.2018 р., такі підприємства перераховують проміжну фінансову звітність, річну фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за 2018 рік, включаючи вступний баланс на 01.01.2018 р. за МСФЗ згідно з вимогами МСФЗ 1.

Починаючи з 01.01.2019 р., зазначені підприємства складають проміжну фінансову звітність, річну фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за 2019 рік за МСФЗ. В якості порівняльної інформації в проміжній фінансовій звітності, річній фінансовій звітності та консолідованій фінансовій звітності за 2019 рік використовуються показники фінансової звітності за 2018 рік, трансформованої відповідно до вимог МСФЗ.

Окремо фахівці Мінфіну зупинилися на нових правилах оприлюднення фінзвітності. Підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів), публічні акціонерні товариства, суб’єкти природних монополій на загальнодержавному ринку та підприємства, які здійснюють діяльність з видобутку корисних копалин загальнодержавного значення, зобов’язані не пізніше ніж до ЗО квітня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (у повному обсязі) та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством.

Великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів, та середні підприємства зобов’язані не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (у повному обсязі).

Інші фінансові установи, що належать до мікропідприємств та малих підприємств, зобов’язані не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на власній веб-сторінці (у повному обсязі).

Грунтуючись на даті набрання чинності абз. шостого та сьомого п. 12 розд. І Закону №2164, фахівці Мінфіну вказали, що оприлюднення річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності за 2017 рік здійснюється у порядку, встановленому Законом про бухоблік у редакції, яка діяла до 01.01.2018 року.

 

Від редакції

 За ч. 4 ст. 14 Закону про бухоблік у редакції 2017 року публічні акціонерні товариства, емітенти цінних паперів, банки, страховики та інші фінансові установи, повинні проходити обов'язковий аудит своєї фінзвітності, та мають оприлюднювати її разом з аудиторським висновком шляхом на власній веб-сторінці з опублікуванням у періодичних або неперіодичних виданнях.

 Законом про бухоблік до 01.01.2018 р. не визначено конкретного переліку видань, де має бути проведено опублікування. Тому юрособам, які потрапляли під цю вимогу, доводилося обирати таке видання самостійно (орієнтуючись на підзаконні нормативні акти або інформаційні листи, які видавали державні органи, що контролюють їх діяльність).

Звертаємо увагу, що за 2018 рік і наступні роки публікувати свою фінзвітність у виданнях юрособам  буде не потрібно. Цю вимогу скасовано Законом №2164.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»