• Посилання скопійовано

Заповнення форми №1ДФ у розрізі різних доходів та ситуацій

Форму №1ДФ не змінювали вже давно. Але при її заповненні завжди у бухгалтерів виникають окремі запитання, найпопулярніші з яких ми розглянемо у статті. А також визначимося, що буде за невідображення в формі №1ДФ доходу фізособи у зв’язку з відсутності в неї номеру платника податків

Заповнення форми №1ДФ у розрізі різних доходів та ситуацій

Почнемо з питань, що стосуються заповнення та/або подання податкового розрахунку за формою №1ДФ.

 

В якому випадку форму №1ДФ можна не подавати?

Це питання ми розглядали тут. Висновок такий: якщо у звітному періоді (кварталі) немає нарахованого/виплаченого фізособам доходу, немає нарахованого/сплаченого ПДФО чи ВЗ, то цей звіт подавати не потрібно.

Решта цей звіт подають. Найближчий граничний строк подання – це 10 травня 2018 р. В цей день або раніше податкові агенти подають форму №1ДФ за 1 квартал 2018 року. 

Ось тут ви можете прочитати покрокову інструкцію від податківців щодо складання форми №1ДФ. А тут - про строки проведення її камеральної перевірки та відповідальність за помилки при її складанні.

 

Подання форми №1ДФ за відокремлений підрозділ

Якщо у юрособи є відокремлений підрозділ з найманими працівниками, то подавати за цей підрозділ форму №1ДФ чи ні самій юрособі (головному підприємству) вирішується, виходячи з прав та обов’язків цього підрозділу.

Якщо підрозділ сам веде облік, складає звітність та сплачує за себе податки, то і форму №1ДФ він подає за себе сам. А ось якщо ні, то це доведеться робити за нього головному підприємству.

У разі подання юридичною особою податкового розрахунку за ф. №1ДФ у вигляді окремої порції за відокремлений структурний підрозділ, який не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати податок до бюджету, клітинка «Працювало за трудовими договорами» податкового розрахунку за ф. №1ДФ не заповнюється.

У такій порції не відображається інформація щодо військового збору, оскільки така інформація зазначається юрособою у ф. №1ДФ, поданій за своїм місцезнаходженням.

Юридична особа, яка подає податковий розрахунок за ф. №1ДФ на паперових носіях, надсилає копію розрахунку до контролюючого органу за місцезнаходженням неуповноваженого відокремленого підрозділу поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. При цьому податковий розрахунок у вигляді окремої порції за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням та надсилає копію такого розрахунку до контролюючого органу за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу в установленому порядку. У порції, яка подається за відокремлений підрозділ, зазначаються відомості щодо фізичних осіб (працюючих) цього підрозділу.

 

Яку кількість працівників слід зазначати в графі «Працювало за трудовими договорами» у разі звільнення та прийняття працівників?

Якщо протягом звітного періоду (кварталу) кількість працівників змінювалась у зв’язку із прийняттям та звільненням з місця роботи, то в графі «Працювало за трудовими договорами» у ф. №1ДФ слід зазначати максимальну кількість працівників, які фактично працювали за трудовими договорами протягом звітного кварталу.

 

Відмова працівника або фізособи  від прийняття ІПН

Коли це можливо та чим підтверджується ми розповідали тут. А от щодо відображення доходів таких осіб в ф. №1ДФ ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві зазначила: у графі 2 «Податковий номер або серія та номер паспорта*» відображається серія та номер паспорта фізичної особи  - для фізичної особи, яка має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта. Заповнення клітинок у графі 2 «Податковий номер або серія та номер паспорта» форми  № 1ДФ проводиться зліва направо, пропуски (пробіли) при цьому не допускаються. Мінімальна кількість знаків у цій графі – 8. Не потрібно доповнювати зліва направо нулями інформацію про серію та номер паспорта фізичної особи.

Якщо у паспорті такої відмови немає, але й самого коду невідомо податковому агенту, то виплата доходів таким фізособам є порушенням. Про це розповіли податківці у підкатегорії 103.25 ресурсу "ЗІР": "Податковий агент має право виплачувати дохід фізичним особам, які мають реєстраційний номер облікової картки платника податків, та громадянам України, у паспортах яких є відмітка про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта".

 

Як заповнювати розділ ІІ форми № 1ДФ щодо військового збору?

Податківці наразі вимагають: у рядку «Військовий збір» загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками).

При цьому у графах щодо доходу рядка «Військовий збір» зазначається загальна сума доходів, що була нарахована (виплачена) платникам податків, зокрема, і виплати фізичним особам, з яких військовий збір не утримується — доходи підприємців, допомога по вагітності та пологах та решта неоподатковуваних доходів.

Про таку позицію податківців ми розповідали туттут і тут.

 

Виправлення помилок в формі № 1ДФ

Порядок виправлення помилок у формі  № 1ДФ наведено у розділі ІV Порядку №4.

У разі необхідності проведення коригувань до закінчення строку його подання подається звітна нова форма № 1ДФ (п. 4.2 розд. ІV Порядку).

Усе про бланки і звітність – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

ПІДПИСАТИСЬ

Хочете подивитись,як це виглядає?

Уточнюючий податковий розрахунок подається у разі необхідності проведення коригувань податкового розрахунку після закінчення строку його подання (п. 4.3 розд. ІV Порядку).

При цьому, відповідно до п. 4.4 розд. ІV Порядку заповнення звітного нового та уточнюючого податкових розрахунків є однаковим.

Коригування показників розділу I:

- для виключення одного помилкового рядка з попередньо введеної інформації потрібно повторити всі графи такого рядка і у графі 9 указати «1» - на виключення рядка;

- для введення нового або пропущеного рядка потрібно повністю заповнити всі його графи і у графі 9 указати «0» - на введення рядка;

- для заміни одного помилкового рядка іншим потрібно виключити помилкову інформацію та ввести правильну інформацію, тобто повністю заповнити два рядки, один з яких виключає попередньо внесену інформацію, а другий вносить правильну інформацію. У такому разі в першому рядку в графі 9 указується «1» - рядок на виключення, а в другому – «0» - рядок на введення.

Коригування показників розділу II:

- підрозділ «Оподаткування процентів»:

  • для виключення помилкового рядка з попередньо введеної інформації у рядку «Оподаткування процентів - виключення**» потрібно повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку «Оподаткування процентів» відобразити правильну інформацію;

- підрозділ «Оподаткування виграшів (призів) у лотерею»:

  • для виключення помилкового рядка з попередньо введеної інформації у рядку «Оподаткування виграшів (призів) у лотерею - виключення***» потрібно повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку «Оподаткування виграшів (призів) у лотерею» відобразити правильну інформацію;

- підрозділ «Військовий збір»:

  • для виключення помилкового рядка з попередньо введеної інформації у рядку «Військовий збір - виключення****» потрібно повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку «Військовий збір» відобразити правильну інформацію.

Далі розглянемо відображення в формі №1ДФ деяких поширених видів доходів, що виплачуються фізособам.

 

 

Надана нецільова благодійна допомога

Нагадаємо, що у 2018 році розмір неоподаткованої нецільової благодійної допомоги становить 2470 грн.  Така або менша сума нецільової благодійної допомоги, що надається податковим агентом фізособі, не оподатковується ПДФО і ВЗ, та відображається у ф. №1ДФ за ознакою доходу «169».

Перевищення допомоги над вказаним розміром підлягає оподаткуванню у джерела виплати ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. Сума перевищення нецільової допомоги над 2470 грн є іншими доходами фізособи і відображається у ф. №1ДФ за ознакою доходу «127».

Про нюанси надання благодійної допомоги у 2017 році та відображення її у формі № 1ДФ ми писали тут. З того часу змінився хіба що розмір такої допомоги, що не оподатковується.

 

Виплата підприємцю доходу в наступному кварталі за кварталом його нарахування

Якщо дохiд, який виплачується самозайнятiй особi, одержують вiд операцiй, проведених у межах пiдприємницької або незалежної професiйної дiяльностi, то в податковому розрахунку за формою № 1ДФ заповнюються графи 3 та 3а.

При цьому графа 3 «Сума виплаченого, доходу» заповнюється в разi фактичної виплати доходу самозайнятiй особi. Наприклад, якщо дохiд було нараховано в лютому (I квартал), а виплату проведено у квiтнi (II квартал), нарахована сума буде вiдображатися в графi 3а «Сума нарахованого доходу» за I квартал, а виплачена сума буде вiдображатися у графi 3 «Сума виплаченого доходу» податкового розрахунку за формою №1 ДФ за II квартал. Графи 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» не заповнюються.

Також про відображення у формі №1ДФ «перехідних» виплат ми писали тут.

 

Допомога по вагітності та пологах

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до пп. 165.1.1 ПКУ. Таким чином, ПДФО ця допомога не оподатковується. Оскільки з допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами не утримується ПДФО, то й військовий збір утримувати не потрібно.

Однак відобразити таку допомогу у формі №1ДФ треба обов’язково!  У першому розділі цього звіту така допомога відображається з ознакою доходу «128».  Варто відобразити її (незважаючи на неоподаткованість) і в розділі ІІ цього звіту. Про відповідні роз’яснення податківців ми писали тут.

 

ПСП в двох з трьох місяців кварталу

Сума нарахованої зарплати та нарахованого (утриманого) ПДФО за відповідний квартал, у якому працівник мав право на застосування ПСП з другого місяця кварталу, відображається у формі № 1ДФ у сукупності доходів у вигляді заробітної плати (ознака «101») за весь квартал в одному рядку із проставлянням у графі 8 ознаки пільги. Іншого заповнення для зазначеного випадку Порядком № 4 не передбачено. Про це розповідали й ДФС у своєму роз’ясненні

Отже, якщо в одному з місяців кварталу працівник не мав права на отримання податкової соціальної пільги, то в податковому розрахунку за ф. №1ДФ заповнюють лише один рядок, в якому зазначають:

  • загальну суму доходу працівника у вигляді зарплати такого кварталу  
  • ознаку ПСП, якою він користувався лише 2 місяці (або навіть 1 місяць кварталу).

Про це ми писали тут.

 

Подарунки

Негрошові подарунки в 2018 році не оподатковуються, якщо їх вартість у розрахунку на місяць становить не більш як 930,75 грн.

Вартість дарунків, яка не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного року, роботодавець (інша особа, що надає дитячі подарунки) відображає у податковому розрахунку за ф. №1ДФ за ознакою доходу «160».

Якщо вартість подарунків більша, то сума перевищення оподатковується ПДФО за ставкою 18% та відображається податковим агентом у формі №1ДФ за ознакою доходу «126», як додаткове благо. 

Але за останнім роз’ясненням ДФС подарунок вартістю понад 930,75 грн має весь оподатковуватися ПДФО. Про це ми писали тут.

 

Витрати на відрядження

До оподатковуваного ПДФО та ВЗ доходу не включаються добові витрати, понесені у зв’язку з відрядженням (пп. 170.9.1 ПКУ):

- у межах території України у розмірі 0,1  мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження (у 2018 році – 372,30 грн);

- для відряджень за кордон - не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, в розрахунку за кожен такий день.

Якщо роботодавець встановив розміри добових у більшому розмірі, то сума перевищення є надміру витраченими коштами для працівника й відповідно є його додатковим благом. Згідно з Довідником ознак доходів такий дохід відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «118».

Решта витрат на відрядження, включаючи суму авансу, яка надається працівнику під звіт, у формі № 1 ДФ не відображається. Під ознакою доходу «118» до цього звіту потрапляють лише оподатковані суми підзвітних коштів (так звані, надміру витрачені кошти).

А ось витратам на придбання товарів/робіт/послуг в інтересах роботодавця, але за рахунок власних коштів (тобто, коли, аванс працівнику не видавався і він отримує відшкодування понесених витрат) пощастило менше. Якщо щодо відрядження сума перевитрат не оподатковується, щодо ситуації із вчинення певних цивільно-правових дій на користь роботодавця в ПКУ звільнення від оподаткування немає.

Податківці про це знають і цим користуються, вважаючи таке відшкодування іншими доходами (тобто такими, що треба відображати в формі №1ДФ із ознакою доходу «127». Докладніше про це читайте тут.

 

Ще корисно буде прочитати:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»