• Посилання скопійовано

Працівник цілий місяць перебував у неоплачуваній відпустці: як його відображати в звіті з ЄСВ?

Згідно з п. 11 розділу ІІ Порядку №435, якщо юрособи або ФОП використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, звіт з ЄСВ подавати треба обов’язково. Але як в ньому відобразити працівників, що перебувають весь звітний період в неоплачуваній відпустці? З’ясуємо з роз’яснень ДФСУ

Працівник цілий місяць перебував у неоплачуваній відпустці: як його відображати в звіті з ЄСВ?

Коментар до індивідуальної консультації ДФСУ від 09.07.2018 р. №3020/О/99-99-13-02-03-14/ІПК

 

Відпустка без заробітку на цілий місяць – чи це можливо?

Спочатку нагадаємо, які безоплатні відпустки можна надавати працівникам. Їх перелік наведено у ст. 25 та 26 Закону про відпустки.

Так, серед неоплачуваних відпусток, зазначених у ст. 25 Закону про відпустки, є і досить тривалі. Наприклад, відпустки:

- матері або іншим особам, зазначеним у частині третій статті 18 та частині першій статті 19 цього Закону:

  • якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку,
  • якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), - не більш як до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку,
  • якщо дитині встановлено категорію "дитина з інвалідністю підгрупи А" - до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку;

- пенсіонерам за віком та особам з інвалідністю III групи - тривалістю до 30 календарних днів щорічно;

- особам з інвалідністю I та II груп - тривалістю до 60 календарних днів щорічно;

- працівникам для догляду за хворим рідним по крові або по шлюбу, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, - тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше 30 календарних днів.

Тобто цілком можливо за законом, що працівнику, ще й в обов’язковому порядку, надається відпустка тривалістю з місяць, а то й більше. Звісно, що в такому місяці такому працівнику не нараховуватиметься зарплата, адже йдеться про відпустки без її збереження. Тож, якщо таким працівникам не будуть нараховані інші виплати (премія за минулий період, винагорода за ЦПД тощо), база для нарахування ЄСВ в роботодавця буде відсутня.

 

Безоплатні відпустки понад розмір, встановлений законом

Законодавством, колективним договором, угодою та трудовим договором можуть встановлюватися й інші види відпусток (ст. 4 Закону про відпустки). Але це правило, на думку Мінсоцполітики, не працює для неоплачуваних відпусток. Про це ми писали тут.

Отже, надання безоплатних відпусток, що не передбачені ст. 25 та 26 Закону про відпустки, спричинить багато проблем у разі перевірки Держпраці. Скоріш за все, період їх надання буде розцінений інспекторами з праці простоєм не з вини працівника. Про оплату такого простою ми писали тут.

Якщо виведення працівників у безоплатні відпустки понад розмір, встановлений законодавством, пов’язане з фінансовими проблемами в роботодавця, треба розглянути інші варіанти:

  • переведення працівників на неповний робочий час. В разі дотримання процедури оформлення такого переведення, у Держпраці не буде претензій до роботодавця, а в працівників не буде права вимагати доплати за час, коли вони не працювали. Про таке переведення говорив і Верховний суд;
  • звільнення працівників у зв’язку зі скороченням обсягів виробництва. Докладно про це читайте у цьогорічному роз’ясненні від Держпраці у Черкаській області.

 

Відпустка без збереження зарплати – чи треба відображати у звіті з ЄСВ?

Таблиця  1. У коментованій ІПК ДФСУ зазначає, що базою  нарахування єдиного соцвнеску для роботодавців (фіособи - підприємця ) є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати та сума винагороди за цивільно-правовими договорами.

Усе про бланки і звітність – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

ПІДПИСАТИСЬ

Хочете подивитись, як це виглядає?

Водночас, якщо найманий працівник, наприклад, пенсіонер за віком, який оформлений за основним місцем роботи у роботодавця, перебуває повний календарний місяць у відпустці без збереження заробітної плати, то у такого роботодавця відсутня база нарахування ЄСВ.

Тож, в таблиці 1 звіту з ЄСВ дані про такого працівника відображатися не будуть. Але при заповненні заголовної частини цієї таблиці про такого працівника забувати не слід!

Наприклад, одним з реквізитів такої заголовної частини є показник «Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період». Він визначається згідно з Інструкцією зі статистики кількості працівників. За п. 3.2.2 цієї Інструкції при  обчисленні  середньооблікової  кількості  штатних  працівників   облікового   складу   враховуються   всі   категорії працівників облікового складу,  зазначені у пунктах 2.4,  2.5 цієї  Інструкції,  крім  працівників,  які  перебувають  у відпустках у зв'язку з вагітністю та пологами або для  догляду  за  дитиною  до досягнення  нею  віку,  передбаченого  чинним  законодавством  або колективним договором підприємства,  включаючи тих,  які усиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку (пп. 2.5.8  -  2.5.9  Інструкції).  Відпустка без збереження зарплати з інших причин до виключень не входить (пп. 2.5.7 Інструкції).

 

Таблиця 5. В цій таблиці зазначаються дані лише про три види відпусток, які мають «народну» назву – декретні. В ній відображається початок і закінчення таких відпусток, в розрізі кодів працівників: 

  • 4 – особи,  яким  надано відпустку для догляду за дитиною від трирічного віку  до досягнення нею шестирічного віку;
  • 5 – особи, яким надано відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами;
  • 6 – особи, яким надано відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Тобто категорії працівників 4 та 6 виникають саме у випадку надання працівникам відпусток без збереження зарплати, передбачених ст. 25 Закону про відпустки. Але решта неоплачуваних відпусток в таблиці 5 не відображається! Більш того, навіть за цими трьома видами відпусток таблиця 5 складається лише у місяці початку і місяці закінчення наданої відпустки. 

 

Таблиця 6. В цій таблиці зазначаються, крім даних про нараховані працівнику доходи і ЄСВ (яких в коментованому випадку немає), ще і персональні дані працівника (зокрема, про час перебування в трудових відносинах із роботодавцем, який в цьому випадку є!).

Тож, чи треба подавати таблицю 6 щодо працівників, які перебувають у відпустці без збереження зарплати? Якщо виходити із нормативних актів, то так. Адже Порядок №435 і форма звіту жодних винятків для цієї ситуації не містить. Більш того, у таблиці 6 передбачена спеціальна графа 14 для зазначення кількості днів перебування у неоплачуваній відпустці.

Але податківці і ПФУ, замість того, щоб внести відповідні зміни до Порядку №435, відмовляються отримувати інформацію про декретниць. Прочитати про це можна тут.

Отже, на практиці неоплачувані відпустки відображаються у таблиці 6 так:

  • якщо це відпустка декретна і вона триває цілий місяць, то дані про працівника в таблиці 6 за такий місяць не відображаються. Якщо працівниця виходить із такої відпустки в середині місяця, то в графі 15 відображатиметься кількість календарних днів з початку виходу на роботу до кінця місяця;
  • якщо це інші види неоплачуваних відпусток і в них працівник перебував цілий місяць, то в графі 14 зазначається кількість календарних днів перебування в таких відпустках, а графа 15 за такий місяць не заповнюється.   

 

Таблиця 7. Ця таблиця подається в разі визначення страхувальниками періодів (строків) трудової або іншої діяльності, що відповідно до законів, якими встановлюються умови пенсійного забезпечення, відмінні від умов загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зараховуються при визначенні права на відповідну пенсію, а також періоди страхового стажу, не пов’язані з трудовою та/або професійною діяльністю.

Податківці на ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 301.06.01) наголошують: якщо особа, якій надано відпустку для догляду за дитиною до трьох років або з трьох до шести років, працювала на робочому місці, робота на якому зараховується до спеціального стажу (відповідно до додатка 3 до Порядку №435), таблиця 7 додатка 4 до Порядку №435 подається щомісяця протягом всього періоду перебування цієї особи в зазначеній відпустці.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»