• Посилання скопійовано

Займаєтесь оптовим продажем алкоголю та тютюну: як складати звіти за ф. №1-ОА та №1-ОТ?

Діяльність у сфері торгівлі, у тому числі оптової, є на сьогодні однією з найпоширеніших форм підприємництва. Оптовою торгівлею можуть займатися як юридичні особи, так і ФОП. Як складати звіти за ф. №1-ОА та №1-ОТ в залежності від особливостей здійснення діяльності?

Займаєтесь оптовим продажем алкоголю та тютюну: як складати звіти за ф. №1-ОА та №1-ОТ?

«Вісник. Офіційно про податки»

Суб’єкти господарювання, які отримали ліцензії на виробництво та/або оптову торгівлю спиртом, алкогольними напоями і тютюновими виробами та здійснюють таку діяльність та/або експорт, імпорт зазначеної продукції, подають до органу виконавчої влади, уповноваженого КМУ видавати такі ліцензії, щомісяця до 10 числа наступного місяця звіт про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів за формою, встановленою цим органом.

Контроль за сплатою річної плати за ліцензії здійснюється органом виконавчої влади, уповноваженим КМУ видавати ліцензії на виробництво або імпорт, експорт спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, оптову торгівлю спиртом, оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Для здійснення контролю суб’єкт господарювання подає зазначеному органу копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату.

 

Актуальні запитання щодо оптової торгівлі підакцизними товарами

Якщо ліцензій декілька

Суб’єкт господарювання має декілька ліцензій на відповідні види діяльності. Як йому заповнювати інформацію про ліцензії у звітах №1-ОА та №1-ОТ?

Відповідно до Закону №481 передбачено отримання окремих ліцензій на відповідний вид діяльності, зокрема:

на право оптової торгівлі: алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту); алкогольними напоями — сидром та перрі (без додання спирту); алкогольними напоями, виключно пивом для виробників пива з обсягом виробництва до 3 000 гл на рік — потрібно подавати Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі за формою №1-ОА (далі — Звіт за формою №1-ОА) з відображенням операцій, здійснених за звітний місяць відповідно до зазначених ліцензій;

на право оптової торгівлі тютюновими виробами потрібно подавати Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі за формою №1-ОТ (далі — Звіт за формою №1-ОТ) із відображенням операцій, здійснених за звітний місяць відповідно до зазначеної ліцензії.

Такі звіти подаються суб’єктами господарювання, які одержали відповідні ліцензії, до органів ДФС за основним місцем обліку в електронній формі.

У полі, в якому зазначаються реквізити респондента звітів, передбачено заповнення інформації про реєстраційний номер ліцензії.

Отже, у разі якщо суб’єкт господарювання має кілька діючих ліцензій у звітному періоді, такий суб’єкт зазначає їх реєстраційні номери через кому.

 

Код адміністративно-територіальної одиниці

Як заповнюється графа 1 «Код адміністративно-територіальної одиниці» розділів ІІ та ІІІ звітів за формами № 1-ОА та № 1-ОТ

Форми і порядки заповнення звітів за формами №1-ОА та №1-ОТ затверджено наказом №49.

Відповідно до порядків №1-ОА та №1-ОТ у гр. 1 розд. II та III звітів за формами №1-ОА та №1-ОТ зазначається код адміністративно-територіальної одиниці згідно з додатком до наказу №49. У разі якщо суб’єкт господарювання має у своєму складі структурні одиниці, які не є юридичними особами, звіти за формами №1-ОА та №1-ОТ заповнюються в цілому щодо підприємства з урахуванням усіх структурних одиниць (п. 3 розд. І Порядку №1-ОА та п. 3 розд. І Порядку №1-ОТ).

Таким чином, у гр. 1 «Код адміністративно-територіальної одиниці» розд. ІІ та ІІІ звітів за формами №1-ОА та №1-ОТ відображається код адміністративно-територіальної одиниці, що відповідає основному місцю обліку суб’єкта господарювання (контрагента). Зауважимо, що коди адміністративно-територіальних одиниць визначено додатком до наказу №49.

 

Подання звітності в електронній формі

Як і в які строки суб’єкт господарювання має подати звіти щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів у разі скасування електронного цифрового підпису у зв’язку з припиненням державної реєстрації (у тому числі якщо припинення припадає на середину звітного періоду)?

Порядками №1-ОА та №1-ОТ передбачено, що звіти за формами №1-ОА та №1-ОТ в електронній формі подаються засобами електронного зв’язку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, як передбачено для податкової звітності.

Звіти складаються окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подаються до органів ДФС за основним місцем обліку суб’єкта господарювання.

Отже, враховуючи те, що чинним законодавством передбачено подання звітів за формами №1-ОА та №1-ОТ винятково в електронній формі засобами електронного зв’язку з дотриманням умови щодо реєстрації електронного цифрового підпису підзвітних осіб, суб’єкту господарювання доцільно анулювати наявні ліцензії та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подати до органів ДФС за основним місцем обліку необхідні звіти з використанням електронного цифрового підпису, після чого розпочинати процедуру припинення державної реєстрації.

 

Витрати при проведенні внутрішньо-складських операцій

В яких одиницях виміру зазначаються у графі 12 розділу І Звіту за формою №1-ОА витрати при проведенні внутрішньо-складських операцій?

Згідно з п. 4 розд. І Порядку №1-ОА одиницею виміру, яка застосовується при складанні Звіту за формою №1-ОА, є декалітри.

П. 11 розд. ІІ зазначеного Порядку передбачено, що у гр. 12 розд. I «Обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв» Звіту за формою №1-ОА зазначаються витрати при проведенні внутрішньо-складських операцій, транспортуванні тощо.

Отже, в графі 12 «Витрати при проведенні внутрішньо-складських операцій, транспортуванні тощо» розд. І Звіту за формою №1-ОА зазначається об’єм (у декалітрах) алкогольних напоїв, що був втрачений при проведенні внутрішньо-складських операцій, транспортуванні тощо (наприклад, бій, крадіжки тощо).

 

Округлення показників звітності

Який порядок округлення показників при заповненні Звіту за формою № 1-ОА?

П. 1 розд. І Порядку №1-ОА встановлено, що Звіт за формою №1-ОА до органів ДФС за основним місцем обліку в електронній формі подають суб’єкти господарювання, які одержали ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, незалежно від форми власності.

Звіт за формою №1-ОА складається з трьох розділів. У гр. 3 — 13 розд. І «Обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв» та у гр. 5 розд. II «Перелік контрагентів, у яких здійснювалося придбання алкогольних напоїв» та ІІІ «Перелік контрагентів, яким здійснювалася реалізація алкогольних напоїв» Звіт має формат даних до трьох знаків включно після коми.

 

Продаж тютюнових виробів

Суб’єкт господарювання придбаває тютюнові вироби як оптовий покупець і реалізує їх оптом та у роздріб на підставі відповідних ліцензій. Як йому заповнити графи 4 — 12 розділу І Звіту за формою № 1-ОТ?

Порядком №1-ОТ установлено, що Звіт за формою №1-ОТ подають суб’єкти господарювання, які одержали ліцензії на право оптової торгівлі тютюновими виробами, незалежно від форми власності до органів ДФС за основним місцем обліку в електронній формі.

У разі якщо суб’єкт господарювання має у своєму складі структурні одиниці, які не є юридичними особами, такий Звіт заповнюється в цілому щодо підприємства з урахуванням усіх структурних одиниць.

Інформація подається за кодами та видами тютюнової продукції усього за звітний період відповідно до додатка до наказу №49.

Інформація у розрізі контрагентів подається згідно з розд. II та III Звіту за формою №1-ОТ. Інформація про залишки тютюнової продукції на кінець звітного місяця подається згідно з розд. І цього Звіту.

Як заповнювати гр. 4 — 12 розд. І Звіту за формою №1-ОТ, наведено у табл. 1.

Таблиця 1

Номер графи

Що зазначається

Графа 4

Залишок тютюнових виробів на початок звітного місяця

Графа 5

Обсяг придбання тютюнових виробів усього за звітний період суб’єктом господарювання, який здійснює оптову торгівлю тютюновими виробами

Графа 6

Обсяг придбання тютюнових виробів суб’єктом господарювання тільки у виробника тютюнових виробів

Графа 7

Обсяг придбання тютюнових виробів суб’єктом господарювання за імпортом

Графа 8

Обсяг придбання тютюнових виробів суб’єктом господарювання тільки у підприємств оптової торгівлі тютюновими виробами

Графа 9

Обсяг реалізації тютюнових виробів усього за звітний період

Графа 10

Обсяг реалізації тютюнових виробів у роздрібній торгівлі

Графа 11

Обсяг реалізації тютюнових виробів підприємствам оптової торгівлі

Графа 12

Обсяг реалізації тютюнових виробів на експорт

Крім того, у розд. III Звіту за формою №1-ОТ зазначаються всі контрагенти, яким здійснювалася реалізація тютюнових виробів, у тому числі власні роздрібні мережі.

 

Реалізація алкогольних напоїв

Суб’єкт господарювання здійснює придбання алкогольних напоїв як оптовий покупець з метою їх реалізації оптом і в роздріб на підставі відповідних ліцензій. Як йому заповнювати графи 4 — 11 розділу І та яку інформацію зазначати у розділі ІІІ Звіту за формою 1-ОА?

Порядком №1-ОА встановлено, що Звіт за формою №1-ОА подають суб’єкти господарювання, які одержали ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними виробами, незалежно від форми власності до органів ДФС за основним місцем обліку в електронній формі.

У разі якщо суб’єкт господарювання має у своєму складі структурні одиниці, які не є юридичними особами, такий Звіт заповнюється в цілому щодо підприємства з урахуванням усіх структурних одиниць.

Інформація подається за кодами та видами алкогольної продукції усього за звітний період згідно з додатком до наказу №49.

Інформація у розрізі контрагентів подається згідно з розд. II та III Звіту за формою №1-ОА. Інформація про залишки алкогольної продукції на кінець звітного місяця подається згідно з розд. І зазначеного Звіту.

Як заповнювати гр. 4 — 11 розд. І Звіту за формою №1-ОА, наведено у табл. 2.

Таблиця 2

Номер графи

Що зазначається

Графа 4

Обсяг придбання алкогольних напоїв усього за звітний період суб’єктом господарювання, який здійснює оптову торгівлю алкогольними напоями

Графа 5

Обсяг придбання алкогольних напоїв суб’єктом господарювання у виробника алкогольних напоїв у звітному місяці

Графа 6

Обсяг придбання алкогольних напоїв суб’єктом господарювання у підприємств оптової торгівлі у звітному місяці

Графа 7

Обсяг придбання алкогольних напоїв суб’єктом господарювання за імпортом у звітному місяці

Графа 8

Обсяг реалізації алкогольних напоїв усього за звітний період

Графа 9

Обсяг реалізації алкогольних напоїв у роздрібну торгівлю у звітному місяці, в тому числі у власну роздрібну мережу

Графа 10

Обсяг реалізації алкогольних напоїв підприємствам оптової торгівлі у звітному місяці

Графа 11

Обсяг реалізації алкогольних напоїв на експорт у звітному місяці

У розд. III Звіту за формою №1-ОА зазначаються всі контрагенти, яким здійснювалася реалізація алкогольних напоїв у звітному місяці, в тому числі власні роздрібні мережі.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»