• Посилання скопійовано

Звіт №Ф4-ФСС з ТВП: кому, коли та як подавати в 2018 році?

Хто зі страхувальників має подавати звіт за формою №Ф4-ФСС з ТВП? Куди і як він подається? В які строки його подавати? Що буде за неподання? Як виправляти помилки?

Звіт №Ф4-ФСС з ТВП: кому, коли та як подавати в 2018 році?

Хто і кому повинен подавати цей звіт?

Відповідно до п. 2 та п. 8 ч. 2 ст. 15 Закону №1105-XIV та п. 3.1, п. 4.1 Порядку №4, страхувальники зобов’язані формувати та подавати до органів Фонду за місцем обліку звітність щодо коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Фахівці ФСС вже неодноразово вказували, що звіт за ф. №Ф4-ФСС з ТВП потрібно подавати, якщо страхувальники мали протягом кварталу витрати по коштах або зобов’язання перед Фондом. В звіті слід вказувати суми за субрахунками, на яких ведеться облік розрахунків з ФСС з ТВП на початок кожного звітного кварталу та оборотів по субрахунках у звітному кварталі.

 

Коли звіт подавати не потрібно?

Звіт за формою №Ф4-ФСС з ТВП не подається у разі:

  • відсутності у страхувальника зобов’язання перед Фондом за субрахунками, на яких ведеться облік розрахунків з ФСС на початок кожного звітного кварталу та оборотів за субрахунками у звітному кварталі;
  • наявності зобов’язання Фонду перед страхувальником на початок року та відсутності оборотів за субрахунками, на яких ведеться облік розрахунків з ФСС у звітному кварталі.

 

Строки подання

Страхувальники зобов’язані формувати та подавати до органів Фонду звітність щодо коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, не пізніше 20 числа наступного за звітним  періодом місяця.

Базовим звітним періодом є квартал. Але за п. 3.9 Порядку №4, якщо останній день строку подання звітів припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, то цим днем строку вважається перший після нього робочий день. Тобто за ІІІ квартали 2018 року слід звітувати не пізніше 22 жовтня.

 

Як подати звіт?

За п. 3.2 Порядку №4 звіти подаються на вибір страхувальника одним зі способів:

  • в електронній формі;
  • на паперових носіях;
  • надсилаються поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

У разі надсилання звітів поштою страхувальник зобов'язаний здійснити таке відправлення на адресу органу Фонду не пізніше ніж за десять днів до закінчення строку подання звітів, визначеного цим Порядком.

Усе про бланки і звітність
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

За п. 3.4 Порядку №4 паперові звіти подаються в друкованому вигляді або заповнюються українською мовою друкованими літерами без помарок та виправлень кульковою ручкою з синім або чорним чорнилом. У разі незаповнення того чи іншого рядка в звітах через відсутність операції цей рядок прокреслюється. При цьому звіти формуються у двох примірниках. Один примірник звіту з відміткою органу Фонду про його прийняття зберігається у страхувальника, другий – в органі Фонду.

Звіти на паперових носіях завіряються підписами керівника, головного бухгалтера (за наявності такої посади у страхувальника) та скріплюються печаткою (за наявності).

Електронна форма звітів повинна відповідати звітам на паперових носіях. Тобто це буде звіт в тій самій формі, що і паперовий, але на нього накладаються вже електронні цифрові підписи керівника і головного бухгалтера (печатки за наявності). Але для цього шляху подання звітності до ФСС страхувальник повинен укласти договір про подання електронних документів. Про це ми докладно писали тут.

У разі недотримання правил формування та подання звітів, затверджених Порядком, звіти не приймаються.

 

Порядок заповнення звіту

За п. 5.2 Порядку №4 звіт складається із головної частини та двох таблиць.

У головній частині звіту зазначаються:

  • період, за який складено звіт,
  • найменування страхувальника (прізвище та ініціали фізичної особи-страхувальника),
  • реєстраційний номер страхувальника в органі Фонду або його номер у Державному реєстрі (для зареєстрованих після 01.01.2011),
  • код ЄДРПОУ - для юридичних осіб, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті),
  • банківські реквізити (МФО, номер поточного рахунку страхувальника, найменування банку),
  • місцезнаходження та телефон.

Зверніть увагу: у звіті проставляються дані за всіма передбаченими звітом показниками за звітний квартал та наростаючим підсумком з початку звітного року.

Основна частина звіту містить дві таблиці:

  • Таблиця I «Розрахунки по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування»;
  • Таблиця II «Розшифровка витрат за рахунок страхових коштів». В ній наводиться інформація про витрати, проведені страхувальником на матеріальне забезпечення за їх видами.

Порядок заповнення цих таблиць за рядками встановлено п. 5.5 та 5.6 Порядку №4.

 

Якщо виявлено помилки у поданому звіті

У разі виявлення помилки у звітах за формами Ф4-ФСС з ТВП та Ф14-ФСС з ТВП страхувальник має право до кінцевого терміну подання цієї звітності повторно сформувати та подати звіт до органу Фонду за місцем обліку.

Чинним вважається останній електронний або паперовий звіт, поданий страхувальником до закінчення терміну подання звіту.

Але у разі відмови страхувальника виправити помилки орган Фонду зобов'язаний самостійно визначити відповідні показники, врахувати їх при складанні зведених звітів, після чого, за необхідності, проводиться перевірка цього страхувальника. Тож краще виправити помилки самостійно, аби ФСС не прийшов на перевірку. Це передбачено п. 7.2 Порядку №4.

 

Відповідальність за неподання

у разі несвоєчасного подання або неподання встановленої звітності, подання недостовірної звітності щодо використаних страхових коштів передбачено відповідальність страхувальників відповідно до ст. 15 Закону №1105-XIV та ст. 165-5 КУпАП.

Так, неподання або несвоєчасне подання встановленої звітності посадовими особами підприємств, установ, організацій, фізичними особами, які використовують найману працю, тягне за собою накладення штрафу від 8 до 15 н.м.д.г. (136-255 грн). Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з правопорушень, зазначених у частині першій цієї статті, призведуть до штрафу від 10 до 20 н.м.д.г. (170-340 грн).

 

Чи будемо подавати ф. № Ф4-ФСС з ТВП у 2019 році?

27 вересня у Фонді соцстрахування відбулася селекторна нарада. За її підсумками було прийнято рішення скасувати з 1 січня 2019 року звіт страхувальників за формою Ф4-ФСС з ТВП.

Замість нього, а також замість Звіту по заборгованості до ФСС НВВ, введуть єдину форму звітності зі сплати страхових коштів до Фонду.  Це передбачено проектом постанови ФСС «Про деякі питання обліку заборгованості страхувальників зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України», який оприлюднено на сайті Фонду соцстраху. Про це ми писали ось тут.

Скоріш за все такі зміни пов’язані з введенням нового звіту до Фонду – повідомлення про виплати  лікарняних та декретних. Про його складання та подання ми писали тут.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»