• Посилання скопійовано

У платника рентної плати з'явилися нові свердловини: як звітувати?

Податківці визначилися з правилами звітування за нові свердловини

У платника рентної плати з'явилися нові свердловини: як звітувати?

ДФС у Полтавській області повідомляє про лист ДФСУ від 19.09.2018 р. №29130/7/99-99-12-02-03-17 «Про справляння рентної плати за користування надрами (нові свердловини)».

У ньому зазначено, що ст. 252 ПКУ платникам рентної плати за користування надрами в частині видобування природного газу надано право застосування преференційної ставки плати для обсягів природного газу, що видобутий із нових свердловин починаючи із 2018 року.

У визначенні терміну нової свердловини для цілей обчислення зобов'язань з рентної плати за користування надрами в частині видобування природного газу, що затверджене пп. 14.1.124-1 ПКУ, встановлено, що основною ознакою свердловини є їх буріння від «донної поверхні суходолу».

Оскільки Кодекс не містить визначення терміну «донна поверхня суходолу», який, очевидно, визначає технологічні або геологічні умови виконання бурових робіт із будівництва свердловин, то згідно із п. 5.3 ПКУ терміни використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

З огляду на викладене та з метою однозначності ідентифікації пов'язаних із оподаткуванням об'єктів, які створюють ресурс видобутих корисних копалин, для яких застосовуються преференційні ставки оподаткування рентною платою за користування надрами в частині видобування природного газу, ДФС звернулася листами до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства екології та природних ресурсів України та Державної служби геології та надр України з проханням поінформувати про визначення терміну «Донна поверхня суходолу» у галузевому законодавстві, наприклад, Кодексі України про надра, Гірничому законі України, Законі України «Про нафту і газ».

Згідно з листами, наданими Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, Державною службою геології та надр України термін «Донна поверхня суходолу» не визначено чинними нормативно-правовими законодавчими актами України. Таким чином, у платників рентної плати за користування надрами для видобування природного газу відсутні підставі для застосування преференційних ставок оподаткування рентною платою в частині свердловин, які без відповідного законодавчого підтвердження віднесені до «нових».

Джерело: ДФС у Полтавській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»