• Посилання скопійовано

Як відображати в формі №1ДФ дохід, виплачений в натуральній формі?

При виплаті доходу в натуральній формі для розрахунку ПДФО застосовується натуральний коефіцієнт. А от як відображати в такому випадку суму доходу у формі №1ДФ: з застосування коефіцієнту чи без? На це питання відповідають податківці у своїй консультації

Як відображати в формі №1ДФ дохід, виплачений в натуральній формі?

Податківці в індивідуальній консультації від 08.10.2018 р. № 4334/6/99-95-42-02-15/ІПК нагадали, що при виплаті доходу в натуральній формі (зокрема, нецільової благодійної допомоги) у будь-якій негрошовій формі, для обрахунку суми ПДФО до бази оподаткування застосовується натуральний коефіцієнт.

Також податківці зазначили, що відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (у 2018 році - 2470 грн (1762 грнх 1,4)).

 

Відображення в формі №1ДФ

Форму податкового розрахунку за ф. №1ДФ та алгоритм його заповнення затверджено у Порядку №4.

У графі 3а "Сума нарахованого доходу" відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з Довідником ознак доходів.

У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим, незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні.

Нарахований дохід відображається повністю, без вирахування ПДФО, страхових внесків до накопичувального фонду, у випадках, передбачених законом, - обов’язкових страхових внесків до недержавного Пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, суми податкової соціальної пільги за її наявності та військового збору (у періоді його справляння).

У графі 3 "Сума виплаченого доходу" відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

При цьому у коментованій консультації податківці роз’яснюють, що суми нарахованого доходу у графах 3а "Сума нарахованого доходу" та 3 "Сума виплаченого доходу" форми №1ДФ відображаються з урахуванням цього коефіцієнту, оскільки такий коефіцієнт застосовується для визначення бази оподаткування ПДФО.

Водночас у рядку "Військовий збір" розділу II розрахунку за ф. 1ДФ сума доходу відображається без урахування натурального коефіцієнта, оскільки для визначення бази оподаткування військовим збором такий коефіцієнт не застосовується.

 

Як розрахувати натуральний коефіцієнт?

Порядок застосування натурального коефіцієнту при виплаті доходу у будь-якій негрошовій формі наведено у п. 164.5 ПКУ. Натуральний коефіцієнт обчислюється за такою формулою:

К = 100 : (100 - Сп), де:

  • К - коефіцієнт;
  • Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

Отже, якщо ставка податку становить 18%, то натуральний коефіцієнт становить 1,21951. Відповідно при розрахунку ПДФО суму наданого доходу у негрошовій формі необхідно збільшити на 1,21951.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»