• Посилання скопійовано

Виплачуємо та звітуємо з аліментів по-новому: пам'ятка для роботодавця

Літні зміни зводяться до двох новел: перерахування аліментів на рахунок держвиконавця та щомісячного звітування про їх виплату. Про це й поговоримо далі

Виплачуємо та звітуємо з аліментів по-новому: пам'ятка для роботодавця

Сплата аліментів 

З 28.08.2018 р. змінено процедуру перерахування аліментів (ст. 69 Закону №1404).

Якщо раніше роботодавець утримував аліменти із зарплати й перераховував їх на рахунок стягувача, то тепер він утримує аліменти із зарплати й перераховує їх на рахунок органу державної виконавчої служби або приватного виконавця.

Нова процедура перерахування стосується аліментів з примусовим характером стягнення через державного або приватного виконавця. Проте для цього потрібно отримати рахунок держвиконавця. Якщо його немає, слід продовжувати перераховувати кошти на ті рахунки, які вказані в виконавчих листах. Для роботодавця вони чинні, а самовільна маніпуляція з реквізитами рахунків під забороною.

В усних консультаціях виконавці наполегливо просять звертатися до них щодо отримання нових реквізитів. Стягувачу аліментів не потрібно хвилюватися про те, що такі кошти «зависнуть» у виконавця. У нього обов’язок – не пізніше наступного робочого дня перерахувати отримані кошти отримувачу на рахунок у банку або іншій фінустанові, яка зазначена в заяві про примусове виконання рішення (заяві про зміну реквізитів рахунку) (ч. 2 ст. 47 Закону №1404).

А що буде, якщо не звернутись по нові реквізити? Ми бачимо це так: виконавці проінвентаризують направлені виконавчі листи й надішлють реквізити свого рахунку. Тож усе зводиться до того, що запит виконавцю на отримання нових реквізитів – каталізатор виконання норм Закону №1404. Ненаправлення запиту лише розтягне строки переходу до нової процедури перерахування коштів. Це не порушення, тому штрафонебезпечні норми не спрацюють. Нагадаємо, їх застосовують за:

  • невиконання законних вимог державного виконавця, приватного виконавця щодо усунення порушень законодавства про виконавче провадження (ст. 188-13 КпАП);
  • умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню (ст. 382 ККУ).

Виконавці й роботодавці працюють у команді. Тож якщо ви ще не отримали нових реквізитів, зв’яжіться з вашим виконавцем – можливо, вони вже «в дорозі».

 

Звітування за аліменти щомісячно

Звіти про здійснені відрахування та виплати за виконавчими листами тепер необхідно подавати щомісяця (раніше – щокварталу), а також після закінчення відповідних виплат або в разі звільнення працівника-аліментника (ст. 69 Закону №1404 та п. 8 р. Х Інструкції  №512/5).

Як і раніше, форму звіту можна знайти в додатку 9 до Інструкції №512/5 – вона не змінилась. Граничних строків для подачі звіту немає. Проте загляньте у свій виконавчій лист, можливо, у ньому вони закріплені.

Про виплату аліментів потрібно звітувати своєчасно, адже за неподання (несвоєчасне) подання Звіту винним особам роботодавця загрожує адмінштраф у розмірі від 850 до 1 700 грн (ст. 188-13 КпАП). Рішення про його стягнення і конкретний розмір ухвалює суд (ст. 221 КпАП).

Залишилось з’ясувати, коли вперше подавати місячний звіт. Формально вже за серпень, адже нововведення запрацювали з 28.08.2018 р. Проте думки виконавців різняться. На нашу думку, вперше місячний звіт слід подавати за жовтень.

 

Аліменти у формі № 1ДФ

У звітуванні аліментів без змін. Їх роботодавець показує у формі №1ДФ під ознакою доходу «140». Водночас «прив’язує» до реєстраційного номера облікової картки стягувача (кінцевого одержувача аліментів).

Отже, радимо перераховувати аліменти на рахунок органу державної виконавчої служби або приватного виконавця. Звітувати про виплату аліментів тепер потрібно щомісяця, уперше зі звіту за жовтень.

***

Читайте також:

Джерело: DeVisu

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»