• Посилання скопійовано

Нова форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) – у проекті від Мінфіну

Нова форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) буде уніфікованою для усіх суб’єктів господарювання, які зобов’язані нараховувати та сплачувати зазначений платіж до державного та місцевого бюджетів

Нова форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) – у проекті від Мінфіну

9 листопада 2018 року ДФСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну (завантажити), яким пропонується затвердити нову форму  Розрахунку частини чистого прибутку (доходу). 

Завантажити проект нової форми можна тут>>

 

Чому виникла така необхідність?

По-перше, таким чином Мінфін намагається привести форму Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) у відповідність до чинного законодавства.

По-друге, ці зміни пов'язані з реорганізацією окремих центральних виконавчої влади та утворенням ДФСУ.    

По-третє, постановою КМУ від 11.07.2018 р. №547 підприємствам надано право подавати уточнену фінансову звітність на заміну раніше поданої фінансової звітності. Відповідно це також спричинило необхідність внесення змін до форми Розрахунку щодо можливості уточнення показників задекларованої частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету.

По-четверте, п. 46.4, ст. 50 ПКУ платнику податків надано право надавати доповнення до декларації та уточнювати показники податкової декларації, якщо у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації шляхом надсилання уточнюючого розрахунку до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку або уточнити показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені. Нова форма Розрахунку надає можливість платникам у разі виявлення ними помилок у раніше поданих Розрахунках здійснювати уточнення зобов’язань з частини чистого прибутку, що підлягає сплаті до бюджету.

 

Що пропонується?

Проектом наказу затверджується уніфікована форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) для усіх суб’єктів господарювання, які зобов’язані нараховувати та сплачувати зазначений платіж до державного та місцевого бюджетів.

Так, запропоновану форму Розрахунку зможуть використовувати не лише державні унітарні підприємства та їх об’єднання, а й:

  • господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави;
  • господарські товариства, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств,
  • господарські товариства, частка держави яких становить 100%, що сплачують частину чистого прибутку (доходу) до бюджету у разі не прийняття ними рішення про відрахування дивідендів до 1 травня року, що настає за звітним,
  • комунальні унітарні підприємства та їх об’єднання.

 

Коли набере чинності цей наказ?

Згідно з текстом проекту, наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

А поки що свої зауваження та пропозиції до нього можете надсилати до 09.12.2018 року на адреси розробника:

  • поштову – 04655, МПС, Київ – 53, Львівська площа, буд. 8, Департамент методологічної та нормотворчої роботи, електронну – e.kogevnikova@sfs.gov.ua,
  • поштову адресу Державної регуляторної служби України – 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»